Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film na motivy excelentní knihy. Za sebe si dovolím prohlásit, že film disponuje srovnatelnou kvaltiou jako kniha. Hlavní myšlenku vystihuje velmi zdařile. Trikové záběry jsou na únosné úrovni, takže zde není vůbec snadné cokoli vytknout. Rozhodl jsem se tedy pro velmi pěkné 4*. Na plný počet je leda tak samotná kniha. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nejsem až takový fajnšmekr a milovník artových filmů, tak jsem zvolil novější interpretaci románu E.M. Remarqua Na západní frontě klid. Kniha se mi velmi líbila a byl jsem vcelku mile překvapen i jejím filmovým zpracováním, které přes svůj televizní původ nabídlo solidní podívanou s velmi povedenými válečnými scénami. Něco bylo vynecháno, něco ne a tak to u podobných filmů chodí. Ale s výsledným produktem jsem velmi spokojen nenudil jsem se a vše potřebné bylo řečeno. Třeba se časem dostanu i k verzi z roku 1930 abych mohl porovnat. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Povinné čítanie, ktoré som nečítal, a nebolo by to ľahké čítanie. Už dávno ma film takto neunavil. Prekvapil ma krutosťou vojny, nezmyselnosťou vraždenia, hlavne keď dôjde na boj zoči voči, scéna so zabitím francúzskeho typografa v zákope je asi tým najsilnejším z celého filmu. Ako zo skupiny kamarátov zo školských lavíc ich ostávalo stále menej nažive, zmocňoval sa ma nepokoj a ani návrat domov na dovolenku nepriniesol žiadnu úľavu. Aj tam je všetko len o klamstve ako celá vojna a jej proklamovaný zmysel zo strany generálov alebo cisára na slávnostnej prehliadke. –––– Německo je krajina Beethovena, Schillera a Goetha. –––– Dnes je nádherný den. Všichni jsme se najedli za dva a navíc přišla pošta. –––– Velení myslí na vše. Současně s rakvema posílají i náplň. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kvalitní zpracování legendární knižní předlohy od Remarqua. Příběh o třídě, která se na popud svého třídního učitele dobrovolně přihlásí do 1. sv. války a zde ztratí veškeré životní ideály a jediné co jim válká dá je skutečné přátelství, zná asi každý. Je hodně zajímavé sledovat proměnyu jednotlivých postav s přibývajícími dny války. Docela mě překvapilo, že se jedná o TV film, podle mě by se za uvedení v kinech vůbec nemusel stydět. Ernest Borgnine předvedl skvělý a jeden z výrazných výkonů své dlouhé herecké kariéry. Pro RIcharda Thomase alias Paula je tohle asi jeho životní role, do které zapadl skvěle. Na televizní snímek má film i pěknou hudba a válečné sekvence také nejsou k zahození....... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velká válka (První světová) ve své plné hrůznosti. Spíše, než o krvavé, brutální záběry utrhaných končetin, vyhřezlých vnitřností, budete šokováni hrůzou vydanou brilantními hereckými výkony. Strach o postavy zde jde především. Vykreslení doby, kulisy (bouraného centra českého města Most), skvěle vybraní herci, velice silná knižní předloha i kvalitní scénář jsou silnými stránkami tohoto válečného snímku. Co mě zde štve jsou kolikrát ne až tak zajímavé bitevní scény a řady vojáků po zasažení zvedající ruce na ukázku, že jsou mrtví. Ovšem tam, kde se spolu lidé baví, nebo kde je v záběru jen hlavní postava a někdo s ní, jsou těmi nejzajímavějšími stránkami tohoto snímku a vůbec nejlepší scéna je sledování hlavního hrdiny, jak pomalu umírá francouzský voják, jehož v noci zasáhl nožem. Z té mi šel doslova mráz po zádech. Ve výsledku kvalitní televizní, nadprůměrný počin, který si libuje v komornějších scénách. V těch epičtějších jde vidět ona starší doba, ve které byl natočený a nedostatek peněz. I přes to tento snímek všem milovníkům válečných filmů doporučuji. 75% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Ostnaté dráty byly zhotoveny z umělé hmoty, aby se o ně nikdo nezranil. (jenik71)
  • V čase 1:53:15, kdy vojín Paul Baumer (Richard Thomas) nese kýbl a pod útokem ho upouští na zem, tak v následujícím celkovém záběru již kýbl chybí. (Snickors)
  • Film se v Česku dočkal 4 dabingových verzí. 1. verze z roku 1983 pro Československou televizi, 2. verze z roku 1993 pro VHS, 3. verze z roku 1995 pro televizi Prima a poslední (čtvrtou verzi) z roku 2009 pro DVD. (Varan)

Reklama

Reklama