Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bráno z historického hlediska, dalo by se k tomuhle snímku shromáždit pár výhrad, nicméně atmosféra vzniku nacismu a jeho vzestup jsou zobrazeny hodnověrně a casting je povedený. Televizní podoba filmu neumožnila žádnou velkolepou podívanou, ale tady jde především o příběh a herecké výkony. Robert Carlyle se hlavní role zhostil na jedničku, dozrál v charakterního herce první třídy. Celkový dojem: 80 %. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Carlyle je výborný herec, ale jeho "hitlerovské" hřímání (to mu paradoxně jde, tragický je v neřečnických scénách) jdoucí ruku v ruce s angličtinou s rádoby německým přízvukem má za důsledek, že jsem mu jeho postavu neuvěřil ani na vteřinu. Což vzhledem k tomu, že nesleze celé tři hodiny z obrazovky je celkem problém. Dojmům nepřidá ani scénář a jeho velmi, ale opravdu velmi, zjednoudušující pohled na Hitlera. Něco takového bych čekal hned po válce, rozhodně ne s takřka šedesátiletým odstupem. O Hitlerovi je tolik lepších filmů (v důsledku nečernobílého pohledu na něj mnohem působivějších a mrazivějších) a dokumentů, že není valný důvod se tímto zaobírat. Není to ovšem zlé a jako film mapující vzestup(y) a pád)y) fiktivního diktátora ve fiktivní zemi to bývalo mohlo dokonce i fungovat. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovičatý film, pretože jednak kvázi dobre ukazuje cestu Hitlera k moci. Je zhruba verný udalostiam a vzťahom. Ale samotný Hitler je len svojou karikatúrou. Akoby nutne bolo potrebné ukázať, že bol zlý až do špiku kosti. Čo nikto vzhľadom na jeho počiny nespochybňuje, ale narodil sa už taký? Film v podstate ukazuje, že židov nenávidel od narodenia, ťažko povedať, či je to tak, sám písal vo svojom braku Mein Kampf, že sa to prebudilo okolo rokov 1908-1913. Hitler je ukázaný ako človek, čo kope do psa, aby sa opäť podkreslila jeho neľudskosť, lenže práve psy boli tvory, ktoré on miloval. Určite viac ako ľudí. Herec Carlyle sa mohol snažiť koľko len chcel, ale Hitlera nepripomínal ani zďaleka. Chudý, vpadnuté líca a neupravený fúzik. Toto Hitler nikdy nemal, naopak bol, puntičkár, dával si záležať, aby vyzeral na verejnosti v rámci možností dobre. Film ďalej zjednodušuje Hitlerovu kariéru, ktorá podľa tvorcov bola lemovaná len nenávisťou voči židom, čo je absolútny nezmysel. Samozrejme, že ich nenávidel, ale keby v každom prejave hovoril len o židoch, tak by vo voľbách nemal ani 1%. Ľudí si nezískal antisemitizmom, ale hlavne chlebovými témami. Samozrejme aj poukazovaním na domnelých vinníkov, ale keď vo filme Hitler vystúpi 10x a celý čas hovorí len o zlých židov, tak to je buď nezvládnutý obsah historickej látky, alebo jednoznačný úmysel tvorcov filmu poukazovať len na to jedno jediné. Inak nevhodne vybraní herci sú aj u iných postáv. Goebbels bol vyschnutý krivák, tu ho hrá plnolícy chlapík vo forme. Röhm bol zase fúzatý, no tu hrá dohladka oholený Stormare. Do dokonalosti tak tomuto snímku chýba dosť veľa. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Robertu Carlylovi jsem Hitlera ani okamžik nevěřil, protože se mu prostě přes veškerou snahu maskérů či stylistů nepodobá ani malinko. Ale to nevadí, stejně jako nevadí poněkud zjednodušující pohled na Hitlerovu "kariéru". Před těmi cca 5 lety, kdy jsem snímek viděl poprvé, mě totiž seznámil s obdobím, o kterém jsem téměř nic nevěděl. Nejedná se o výukový film ani dokument, takže přivřu oči i nad jistou uměleckou licencí, která z Hitlera v tomto filmu činí ještě většího ubožáka, než kterým asi skutečně byl. Jinak filmařské kvality jsou nezpochybnitelné, hlavně když si člověk uvědomí, že se jedná o televizní film. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre na TV produkciu. Führera už stvárnilo množstvo hercov a aj keď Bruno Ganz (Pád Tretej ríše) bol asi najlepší, aj Robert Carlyle sa v tejto nacistickej roli našiel. O druhej svetovej je to natočeného požehnane, ale Vzostup zla je výnimočný práve tým, že umožňuje stáť u zrodu Hitlerovho nacistického Nemecka. Celkom verne sa to drží faktov a je skutočne obdivuhodne, ako sa vynikajúci rečník Hitler, dostal od krčiem až do samotného čela ríše. 1. diel - 85% Druhý diel mi príde trochu slabší, zatiaľ čo v prvom sledujeme Hitlera ako buduje svoju stranu, v tej druhej vidíme viac s jeho života čo ma osobne moc nezaujalo, ale ako náhle vidíme ako naloží s Ernstom Röhmmom alebo príhovor v Mníchovskom divadle budí pozornosť. Zriedkavý film v tomto žánri, ale o to viac cenný. 2. diel 80% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Geli (Jena Malone) při rozhovoru se svým přítelem o vztahu se strýcem Adolfem (Robert Carlyle) řekla svému příteli: „Je to stvůra. Nemáš ponětí, co po mě chce.“ Spekulovalo se o tom, že Adolf svou neteř Geli, která později spáchala sebevraždu, sexuálně zneužíval. (Nick321)
  • Ve scéně odehrávající se na bojišti v Belgii v červenci 1918 oznamuje poručík Guffman (Brendan Hughes) Hitlerovi (Robert Carlyle) své převelení na východní frontu. Německé císařství uzavřelo 3. března 1918 s Ruskem separátní mír, v důsledku čehož východní fronta již nemohla existovat. (vangobseck)

Reklama

Reklama