foto

Jiří Datel Novotný

  • nar. 8.4.1944 (72 let)
    Tábor, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Jiří Datel Novotný byl v různých profesích po několik dekád angažován v divadle Semafor, a i když odtud odešel již před lety, jeho různorodé aktivity jsou s touto legendární scénou spojeny dodnes. Vystudoval Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních, kterou ukončil maturitou v roce 1962. V roce 1969 nastoupil do divadla Semafor, kde původně zastával funkci tajemníka Jiřího Suchého, později byl tiskovým tajemníkem divadla, časem se začal uplatňovat i herecky (Kytice, Smutek bláznivých panen).

Před filmovou kamerou debutoval Jiří Datel Novotný menšími rolemi počátkem sedmdesátých let (TAKŽE AHOJ, 1970; NEVĚSTA, 1970), s filmem a televizí začal častěji spolupracovat až o více než deset let později, mezitím dálkově vystudoval dokumentaristiku na FAMU (1981). Vedlejší role mu nabídli tvůrci různých filmových žánrů (ZÁNIK SAMOTY BERHOF, 1983; … A ZASE TA LUCIE, 1984; DO ZUBŮ A DO SRDÍČKA, 1985), objevoval se i v televizních seriálech. Právě formát seriálu jej nakonec proslavil nejvíce a jednu z hlavních rolí člena expedice z budoucnosti, doktora Jacquese Michella hrál v dnes již legendárních NÁVŠTĚVNÍCÍCH (1983). Mezitím se začal prosazovat i jako televizní moderátor (STUDIO JEZERKA; TKM), namluvil také komentář k řadě dokumentů a publicistických pořadů.

Studium dokumentaristiky uplatnil Jiří Datel Novotný ve své práci až po roce 1989, kdy pro společnost Febio začal realizovat filmy z různých populárních cyklů (JAK SE ŽIJE…; GENUS; CESTOMÁNIE). Jako režisér i autor knih se vracel k osobnostem Semaforu, k nimž měl ve svých začátcích blízko a pro vydání například připravil publikace o Jiřím Grossmannovi (Závidím, 2001) nebo Jiřím Šlitrovi (Ďábel z Vinohrad, 2002). O obou slavných Jiřích ze Semaforu natočil také dokumentární filmy. Ze Semaforu odešel Jiří Datel Novotný v roce 1997, příležitostně ale spolupracuje s dalšími divadly i mimo Prahu, v Karlínském divadle například hrál v muzikálu My Fair Lady.

Filmografie Jiřího D. Novotného se v posledních letech rozrostla o další tituly z televizní seriálové tvorby, občas se objevuje ale i ve filmu (KVASKA, 2006). Dostal také příležitost v zahraničních filmech natáčených u nás (SLUMMING, 2006; PANÍ Z IZIEU – La dame d′Izieu, 2007).

Jiří Datel Novotný je ženatý, jeho manželkou je grafička Johanka Víznerová (*1944).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2007 Kolaborant (studentský film)
Kvaska
Paní z Izieu (TV film)
2006 Slumming
2005 Boháč a chudák (TV film)
Zlá minuta (TV film)
2003 Hitler: Vzestup zla (TV film)
Ijung gancheob
Jean Moulin, une affaire française (TV film)
Smrt pedofila (TV film)
2002 Noc v synagoze (divadelní záznam)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
To jsem z toho jelen (TV seriál)
Tři příležitosti k smíchu (TV film)
1999 Místo činu: Frankfurt - Smrt jezdí na horské dráze (TV film)
1998 Atentát na ministra financí (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Diamantové meče
Prosté krutosti (TV film)
1993 Veliká stavba (TV film)
1992 Bydlela v hotelu U Andělů (TV film)
1991 Muž, který neměl důvěru (TV film)
1990 Jonáš, Melicharová a pavilon (TV film)
Tichá bolest
1989 Něžný barbar
1988 Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Lola Blau (divadelní záznam)
Ticho v soudní síni (TV film)
1985 Do zubů a do srdíčka
1984 ...a zase ta Lucie!
Příliš velká šance
Sanitka (TV seriál)
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne
Návštěvníci (TV seriál)
Zánik samoty Berhof
1982 Dr. Johann Faust, Praha II., Karlovo nám. 40 (divadelní záznam)
1980 Jen si tak trochu písknout
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1979 Arabela (TV seriál)
1978 Logika (TV film)
Past na kachnu
1977 Uloupený smích (TV film)
1970 Nevěsta
Takže ahoj
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Turecké náušnice (E09)

Dokumentární

1999 Semafor atd. (TV seriál)
1986 Jiří Šlitr

TV pořady

2014 Vše nejlepší (TV pořad)
1999 Semafor má 40 (TV pořad)
1998 Prima jízda (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

1999 Cestománie (TV seriál)
Nemoc a zdraví
Semafor atd. (TV seriál)

Režijní filmografie

2005 Patero důvodů pro voo doo (divadelní záznam)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Palírny a protialkoholický bojovník J. Skála (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2000 Drahý můj Jiří Grossmann (TV film)
1999 Cestománie (TV seriál)
Nemoc a zdraví
Semafor atd. (TV seriál)
1986 Jiří Šlitr

TV pořady

1999 Zpověď (TV pořad)
1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace