foto

Dagmar Bláhová

  • nar. 8.3.1949 (67 let)
    Radčice u Liberce, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 5. 3. 1949 v malé vesnici asi 2 kilometry od Liberce. Vystudovala tamější základní školu. Poté vystudovala gymnázium a absolvovala s titulem Mgr. prazske DAMU.

První významější roli si zahrála ve filmu "...a pozdravuji vlašťovky" po boku výborné Magdy Vašáriové. V roce 1976 přišla jedna z jejich nejvýznamnějších rolí v díle Věry Chytilové "Hra o Jablko". Spolu s Jiřím Menzlem účinkovali v jednom z nejlepších českých filmů z dob komunismu. Později se se slovenským přítelem stěhuje do Francie, kde se dějí podivné věci - její byt je vypálen. Je zřejmě pod dohledem režimu. V roce 1980 porodila své 1. dítě - dceru Maiu.

Poté emigrovala spolu s dcerou do Austrálie, kde hrála ve více než 100 dílech seriálu "Neighbours", kterým se v Austrálii proslavila. Kontroverzní roli v horroru (a jeho další 2 pokračování) "Howling" přijala v roce 1987. Spolu s ní v tomto filmu účinkovala i její dcera Maia. Po několika velkých rolích a divadelních rolích v upadající divadelní kultuře v Austrálii se vrací po revoluci do Česka, kde téměř hned dostává nabídku na roli ve filmu pod taktovkou Vladimíra Drhy "Muka obraznosti" - jednom z prvních erotičtěji laděných filmů po pádu komunismu. V roce 1990 porodila své 2. dítě - syna Olivera.

Po delší herecké pauze dostává Dagmar (známá jako Dáša) v roce 1998 nabídku na menší roli ve filmu "Pasti, Pasti, Pastičky", díky které se vrátila zpět do showbyznysu. Poté přichází období televizních filmů a seriálů.

Během začátku 21. století se Dáša vrací do divadla se svým překladem kontroverzní hry americké autorky Eve Ensler "Monology Vagíny", která se proslavila po celé republice. Představení reprízuje dodnes. Následně přichází s další inscenací, tentokrát australské autorky - Almy de Groen - "Mrchy" o vraždě manžela, nastražené kvůli penězům. Poslední divadelní představení, které v Café-teátru černá labuť Dáša Bláhová uvedla, bylo volné pokračování Monologů Vagíny - "Tělo" - rovněž od Eve Ensler.

Všechna tyto představení se dodnes hrají, v café černá labuť a na zájezdech po celé republice.

- "ollie24" -

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
Stopy života - Mateřská láska (TV film)
Stopy života - Nejhorší zánět (TV film)
Stopy života - Svatba (TV film)
2012 Ententýky (TV seriál)
2009 Nebe, peklo… zem
Zoufalci
2008 Anglické jahody
2007 Chyťte doktora
Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2006 Škodná (TV film)
2004 Když chcípne pes (TV film)
2003 Nadměrné maličkosti: Muž, kterého chtějí (TV film)
2001 Podzimní návrat
Stříbrná paruka (TV seriál)
1998 Pasti, pasti, pastičky
Vykání psovi (TV film)
1994 Nexus
1993 Racek (TV film)
1992 Bydlela v hotelu U Andělů (TV film)
1989 Muka obraznosti
1988 Sands of the Bedouin (TV film)
Sons of Steel
1987 Hungry Heart
Kvílení vlkodlaků 3
1985 Neighbours (TV seriál)
1984 Displaced Persons (TV film)
1981 Hoodwink
Kalamita
1979 Mejdan na písku (TV film)
1978 Nechci nic slyšet
Střepy pro Evu
1977 Am a Ea (divadelní záznam)
Člověk odjinud (TV film)
Prokop Diviš (TV film)
1976 Hra o jablko
1975 Potulné pohádkové divadlo (TV film)
1974 Potulné pohádkové divadlo (TV film)
1973 Pokus o vraždu
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Jana Eyrová (TV seriál)
1970 Hogo fogo Homolka
Návštěvy

Dokumentární

2008 13. komnata Dáši Bláhové (TV film)
1992 Dagmar Bláhová (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Nádherná léta na Provázku (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace