Reklama

Reklama

Americký thriller Collateral (2004) se odehrává v Los Angeles, kde náhoda svede během jedné deštivé noci dohromady černošského taxikáře Maxe (Jamie Foxx) a nájemného vraha Vincenta (Tom Cruise). Přemýšlivý Max už jezdí taxíkem dvanáct let a sní o vlastní firmě s limuzínami. Jeho elegantní zákazník Vincent si ho najme na celou noc, a tak se pro Maxe nastávající hodiny změní v peklo. Cynický zabiják musí během několika hodin zabít na objednávku narkomafie pět lidí. Do svého úkolu se pustí s profesionální chladnokrevností, i když má v patách policii, FBI a nakonec i své zákazníky. Bezmocný taxikář se stává nedobrovolným řidičem a průvodcem člověka, který rád filozofuje, dokáže i ve vypjatých situacích vtipkovat a lidský život pro něho znamená pramálo… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (956)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ty jsi ho zabil? -Ne, já ho střelil. Zabily ho kulky a pád. Skvělý film, kterému vévodí vynikající Cruise a výborný Foxx. A i když se většina scén odehrává v prostoru taxíku, tak se nudit nebudete. Alespoň já jsem se nenudil. Je vidět, že Mann umí a o to více se těším dnes do kina na jeho další film, Public Enemies. Doufám, že si ho užiju stejně, jako tento film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když si vemu Top Gun a posléze pustím toto je neuvěřitelné kam se nám pan Cruise až dostal. Ale popřádku Určitě je velmi dobře , že tento orginální náměť si vzal do režie Michael Mann, protože jeho gradace napětí je dokonalá, stejěn tak se moc líbí herecké výkony obouch hlavních představitelů.Tom Cruise se mě zdá jako kdyby před nátáčením koukal na Terminátora.Některé záběry ve spojení s hudbou pro mě představují právě ty úžasné okamžiky proč mám filmy rád.Závěrečná akce nemá moc chybiček, má-li vůbec nějakou. Co na tohle říkají asi naši pražští taxiákři, když zrovna neokrádají? ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,život je krátkej, nikdy nevíš kdy skončí" - ta věta zní jinak, když vám ji řekne kamarád u piva a jinak, když vozíte nájemnýho vraha, se kterým máte dost pochybný a hlavně jednostranný vztah. ve filmu fungují vytříbené dialogy, herecké výkony hlavních postav, hudba i režie. co nefunguje? to pro mě není až tak podstatné, protože v mé mysli klady převládají. stále se něco dělo a nemuseli téci potoky krve (a když tekli, tak pro potěchu akčního oka). je fakt, že ten film je jinej..... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Neónově nazelenalá betonová džungle a v ní řidič taxi plný ideálů, co nabere profesionálního assassina a amatérského filozofa v jednom. Oba čeká dlouhá noc, která zřejmě skončí ztrátou nejen taxikářské licence.. Přidat pesimismu a ubrat nelogičnosti - byl by to možná pětihvězdičkový thriller. Mann se snaží, co mu síly stačí, ale proti dírám, co vystřílel Vincent do scénáře, nezmůže nic. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Prošedivělý Cruise, suveréně zabíjející všechny kdo mu stojí v cestě bez sebemenšího náznaku lítosti, k tomu Jamie Foxx jako taxikář snažící se za každou cenu jeho úkol překazit. To vše v excelentním balení pod taktovkou skvělého Michaela Manna, kterému ten digitál žeru ve velkém. Co víc si může člověk přát. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (48)

  • Tom Cruise (Vincent) se podrobil speciálnímu tréninku se zbraněmi, stejně tak režisér Michael Mann. To proto aby věděli, jak dostat z akčních sekvencí maximum. (HellFire)
  • „Collateral“ je slovo z ekonomického slovníku a znamená bankovní či majetkovou záruku danou věřiteli. Smysl a význam názvu filmu lze tedy chápat tak, že pečlivý a spolehlivý taxikář Max (Jamie Foxx) je pro nájemného zabijáka Vincenta (Tom Cruise) svéráznou zárukou, jistící jeho nebezpečný podnik. „Collateral“ taktéž znamená něco (nebo někoho) druhotného, vedlejšího či pomocného, v tomto případě nebohého taxikáře, který se nedobrovolně stává zabijákovým souputníkem a rukojmím. (Aelita)
  • Když Max (Jamie Foxx) vstoupí do kanceláře Annie (Jada Pinkett-Smith), na dveřích je napsáno Annie Farrell a David Canning. David A. Canning je specialista na digitální technologie, který pracoval na tomto filmu. (Kulmon)

Související novinky

Michael Mann natočí svůj vysněný film

Michael Mann natočí svůj vysněný film

09.02.2022

79letý režisér Nelítostného souboje, Miami Vice nebo Collateralu Michael Mann konečně dostane šanci natočit svůj vysněný projekt. Režisér po letech příprav sehnal obsazení a finance pro natočení… (více)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (více)

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

Mimozemská sekaná ve velkém stylu

22.03.2007

Fanoušci brutálních počítačových řezničin mají po nedávném ohlášení filmové adaptace Metal Gear Solid opět důvod jásat. Nebo také ne. Přijde na to, jak studio New Line Cinema pojme velkoplátnovou… (více)

Reklama

Reklama