Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (626)

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Pomerne stupídny scenár (maník sa vyhráža, že odpáli autobus plný ľudí) vynahradzuje šialené tempo rozprávania, pri ktorom určite zhodíte jedno, dve kilá. Prestavte si diaľničnú sekvenciu z druhého dielu Matrixu a natiahnite ju na dvojhodinovú stopáž - asi tak vyzerá prvotina Jana de Bonta. Škoda, že si rovnakú kvalitatívnu úroveň neudržal dlhšie. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda v režii mistra kamery, Jana De Bonta. Jeho jednoznačně nejlepší film, od kterého se už jeho kariéra režiséra rychle propadala. Odrazovým můstek pro dvojici hvězd Sandry Bullock a mého oblíbence Keanu Reeves. Tempo je vražedné, film nezastavuje ani na okamžik stejně jako autobus. Z dnešního pohledu je to čistokrevná jízda, na kterou dokázal jen málo kdo podobně navázat a už vůbec ne De Bont v druhém díle, který je oproti prvnímu jen slabý odvar bez Keanu Reevese, originality, kvality a tempa. Škoda jen, že se o tomto filmu nemluví častěji, protože si to zaslouží a je na piedestalu akčních filmů... ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí o tom básní, avšak podle mě je "Nebezpečná rychlost" pouze průměrný akční film. Keanu Reeves a Sandra Bullocková už podali i lepší herectví a v tomto směru je zde naprosto převálcovává skvělý záporák Dennis Hopper. Akce je dobrá, napětí je dobré, nuda také žádná není....film je celkově dobrý, ale není to nic víc než průměr. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Graham Yost, Joss Whedon | Hudba: Mark Mancina | Produkcia: Mark Gordon, Ian Bryce | Distribúcia: 20th Century Fox | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 350,448,145 $ || Svojho času jeden z prvých filmov, čo som si napálil vlastnou napalovačkou ako AVI, tojest viažu ma k tomuto kusu i nostalgické emócie, čo je nehorázne plus v prospech hodnotenia filmu. Mimo toho je ale Speed fakt podarená, napínavá jazda, ktorá nevie začať nudiť ani po viacerich projekciách. Asi jediný film, kde mi Sandra Bullock nevadila ani štipku. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dle mého názoru jasný král akčního braku všech dob. Nemá smysl povídat cokoli o logičnostech či nelogičnostech, ale hlavní slabinou je pochopitelně naprosto směšná atmosféra a paravýkony hlavních představitelů. Sandra svojí rolí hysterické, ale přesto té "nejmodernější" ženské hrdinky snad mohla zaujmout část nemyslícího mužského publika. Ale jak se mohl Reeves takhle shodit po skvělém Drákulovi? A o extra nebezpečném důchodci, dědečku zlounu Dennisu Hooperovi netřeba ztrácet slov. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (78)

  • Nákladní letadlo, které na konci vyletí do povětří, má na sobě logo "Pacific Courier". Stejné logo měli na dodávce i teroristé ve filmu Smrtonosná past (1988). (Ai.ma)
  • Hodinky Casio G-Shock DW-5600C, které Jack (Keanu Reeves) nosí, se v době natáčení přestaly vyrábět. Po premiéře se ale vzhledem k poptávce fanoušků znovu začaly opět vyrábět. (Ai.ma)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama