Reklama

Reklama

Francouzova milenka

  • Velká Británie The French Lieutenant's Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Vypráví o nerovné lásce mezi váženým biologem, který při návštěvě své snoubenky potkává melancholickou a záhadnou Sarah. Jejich vzplanutí svět viktoriánské Anglie odmítá rozumět a oba milence postupně dovede až na pokraj zkázy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

venison 

všechny recenze uživatele

Po stopách Meryl Streep aneb co mi z její tvorby uniklo.. Mám ráda dobové příběhy romantického žánru, takže jsem se také na tento velmi těšila.. Hned zpočátku mne film „Francouzova milenka“ zklamal rozdělením děje na ten romanticko-historický a na děj ze současnosti, i když jsou v podstatě obě dějové linie úzce propojeny.. Kdyby „moderní“ linii tvůrci vyškrtli, vůbec bych se nezlobila.. Druhý příběh o váženém přírodovědci, který nehledí na svou pověst a naprosto zahoří svými nemalými city do místní outsiderky a obětuje jí nejen svou pověst, ale také čest, mne vyloženě bavil.. Meryl Streep v roli mírně bláznivé ženy skvěle doplňovala skvěle sucharského Jeremyho Ironse.. Přiznám se, že pointu příběhu jsem nebyla schopna odhalit.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film ve filmu se dvěma dějovými rovinami, kde excelují Meryl Streep a Jeremy Irons. Ti dva si tak sedli, že to mezi nimi přímo jiskří. Obě dějové roviny jsou dokonale propojeny. Musela jsem se na film podívat několikrát, abych se mu dostala na kobylku. Musím přiznat, že pokaždé se v mých očích posunul někam dál a tak to bude i nadále pokračovat. Nikdy nezapomenu na úvodní scénu se zahalenou Meryl Streepovou. Její pohled mluví za vše. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep a Jeremy Irons pod taktovkou českého rodáka Karla Reisze, co víc bych si mohla přát? Snad jen ještě vyšší hodnocení, pět hvězd zdá se mi málo. U mě absolutní spokojenost, oba milenecké příběhy jsou krásně napsané, výborně ztvárněné, k tomu nádherná hudba a rozdílné uzavření působí velmi dobře. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Pri prvom obraze, keď po odchode auta a zaklapnutí filmovej klapky prešiel obraz plynule do historického zasadenia, som si vravel, že je to originálne, zaujímavé a bolo by škoda, aby tvorcovia s týmto nápadom ďalej nepokračovali. Oni síce pokračovali, ale úplne inak, ako som si to predstavoval - vytvorili sa dve línie, prebiehajúce v dvoch časových dobách. Viac mi sedela tá historická a aj Streepova v nej bola zaujímavejšia. Postupom času, silným romantizmom a aj vďaka pomalému tempu, som však začal pociťoval nudu, aj keď dva odlišné konce linií môžu byť pre niekoho zaujímavým prvkom. Oceniť musím ale skvelé spracovanie historického zasadenia - nielen vizuál s kočiarmi a starým Londýnom, ale také tie drobnosti spoločenských vzťahov, o ktorých síce tušíte, ale keď ich vidíte na zahrané, je to celkom iné kafe. Narážam hlavne na pomery, ktoré existovali ešte v 19. storočí, kde sa žena nemohla ocitnúť osamelá s mužom bez straty počestnosti alebo, ako bolo možné občiansko-právne obviniť a odsúdiť človeka, ktorý odstúpil od zasnúbenia. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Francouzova milenka byla dlouho na seznamu filmů, které prostě musím vidět. Prvním důvodem byla samozřejmě Meryl Streep, tím druhým Fowlesův román, který mě zaujal. Bohužel, televize ho nějak opomíjely, naštěstí existuje MGM a já se konečně mohla podívat. Jeremy Irons a Meryl jsem spolu na plátně neviděla poprvé a musím říct, že jim to spolu jde, oba ve filmu excelovali. Film je zdařile sestříhán a nápad s uděláním druhé roviny, kdy je to jakoby natáčení filmu, se mi zamlouvá, protože se lehce mohlo stát to, že by film nebyl dobrý. Mohli si vybrat jen jeden konec (a ten happy end by byl asi moc), ale oni ze dvou konců knihy, happy endu i toho realističtějšího, tvůrci vybruslili skvěle, přimysleli nový příběh, filmové roviny hezky spojili a skvěle sestříhali, takže z Francouzovy milenky je kvalitní film. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Přestože jí role přinesla některé z nejlepších recenzí a několik ocenění, Meryl Streep považuje svůj výkon v tomto filmu za jeden ze svých nejslabších. (jezurka42)
  • Román „Francouzova milenka“ (1969) neobsahuje linie s herci a herečkami natáčející film o této novele. Kniha však má tři různé alternativní konce a čtenář má tak volbu toho, jak chce, aby příběh skončil. Vytvoření dvou paralelních příběhových linií umožnilo tvůrcům filmu zahrnout dvě z těchto zakončení, jedo šťastné a jedno tragické. (jezurka42)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Reklama

Reklama