Reklama

Reklama

Francouzova milenka

  • Velká Británie The French Lieutenant's Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světoznámé, na pět Oscarů nominované drama českého rodáka Karla Reisze, bylo natočeno podle bestselleru Johna Fowlese s Meryl Streepovou a Jeremy Ironsem v hlavních rolích. Vypráví o nerovné lásce mezi váženým biologem, který při návštěvě své snoubenky potkává melancholickou a záhadnou Sarah. Jejich vzplanutí svět viktoriánské Anglie odmítá rozumět a oba milence postupně dovede až na pokraj zkázy… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsou pod filmem hesla jako "světoznámé, pět Oscarů, podle bestselleru, viktoriánská Anglie, záhadná žena, biolog a láska", je mně víc než jasné, že bude jen otázkou času, kdy poprvé zívnu, kdy se poprvé zvednu z gauče, abych si šel do kuchyně pro sušenku a kdy začnu na televizi koukat už jen proto, abych si o něco opřel zrak. Nevím, jak to dělám, ale fakt se moc často nepletu... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Streep a J. Irons ma zlákali a čas venovaný filmu neľutujem, len som akosi čakal silnejší atak na city vzhľadom na to, že ide o romantickú drámu. Zaujímavo prelínaný dej je málo vídaným postupom, zvlášť v tomto žánri, ale celkom to šlo. Povaha M. Streepovej v tej historickej časti príbehu bola dosť divná a občas ma rozčuľovala. Kto sa v nej má vyznať? Filmu chýbali silnejšie emócie a ak film ako celok hodnotím priemerne, tak pochválim aspoň ten záver, ktorý beriem za daných okolností v rozohratom príbehu ako za najlepší možný. 60%. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Meryl Streep a Jeremy Irons pod taktovkou českého rodáka Karla Reisze, co víc bych si mohla přát? Snad jen ještě vyšší hodnocení, pět hvězd zdá se mi málo. U mě absolutní spokojenost, oba milenecké příběhy jsou krásně napsané, výborně ztvárněné, k tomu nádherná hudba a rozdílné uzavření působí velmi dobře. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Velmi pomaly sa rozbiehajúca historická dráma (ono je to ale trochu zložitejšie). Zložitejšie je to aj s tým pomalým tempom, pretože aj vdaka nemu sa vám postavy poriadne dostanú pod kožu a pri konci môžete byť značne emocionálne pohnutý. Totiž pri oboch koncoch. Francúzova milenka je taký klasický anglický akademizmus, čomu zodpovedá aj casting a všetky filmové zložky. Pokial nemáte nič proti a nevadí vám, že sa do filmu nedostanete do dvadsiatich minút, môže byť pre vás Francúzova milenka nakoniec aj celkom zásadnou záležitosťou. Pre melancholikov všetkých troch typov a najmä toho tretieho, vedecky nevysvetlitelného, povinnosť. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasický milostný trojúhelník v historickém hávu, to už tu bylo nesčetněkrát. Ale díky vědomí, že všichni tuto linii "pouze hrají" může paradoxně působit mnohem přesvědčivěji. Tento efekt se povedl výborně, ale bohužel nebyl hlavním smyslem filmu. Tím je ona paralela se skutečností, která však oproti té filmové těžce zaostává. Škoda, že skutečnost nebyla pojata jako pointa, takhle výsledný dojem spíš ruší. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Román „Francouzova milenka“ (1969) neobsahuje linie s herci a herečkami natáčející film o této novele. Kniha však má tři různé alternativní konce a čtenář má tak volbu toho, jak chce, aby příběh skončil. Vytvoření dvou paralelních příběhových linií umožnilo tvůrcům filmu zahrnout dvě z těchto zakončení, jedo šťastné a jedno tragické. (jezurka42)
  • Film vyšel přesně dvacet let po vydání stejnomenného románu. (jezurka42)
  • Role Charlese Henryho Smithsona (Jeremy Irons) byla původně nabídnuta Jamesi Foxovi, který se po několika letech věnovaných činnosti v evangelickém hnutí vrátil k hraní. Fox však roli odmítl „z morálních důvodů“. (jezurka42)

Související novinky

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

47. Letní filmová škola Uherské Hradiště

07.07.2021

Od pátku 6. 8. až do čtvrtečního odpoledne 12. 8. 2021 nabídne Filmovka cestu historickým, současným a česko/slovenským filmem. Do srdce Slovácka opět zamíří hvězdy stříbrného plátna, s nimi dojde na… (více)

Reklama

Reklama