Reklama

Reklama

The City of the Dead

  • Austrálie The City of the Dead (více)
Trailer 2

Mladá studentka se vydává do zapomenutého městečka, aby zde detailně prozkoumala dějiny upalování čarodějnic. Zanedlouho se však její fascinace starodávným místem mění v noční můru. Historie je zde totiž ještě živější, než se na první pohled zdá. Horor byl natočen roku 1960, stejně jako PSYCHO, s nímž má společnou řadu prvků. (bebsie)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (47)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních hororů (dokonce jsem někde četl, že úplně první), který přinesl téma reinkarnovaných čarodějnic, které vždy o sabbatu obětují nevinnou dívku, aby si prodloužily věčný život. V Itálii přímo na tenhle film zareagoval Mario Bava svojí Černou nedělí a odstartoval tam populární vlnu gotických hororů. Příběh sice není bez chyb. Padouch a oběť jsou od začátku přímo dáni (což nešťastně prozrazuje i dobový plakát k filmu), ale ta atmosféra je k nezaplacení. Krásné kulisy zchátralých domů města posedlého satanismem, hustá mlha se převaluje nízko nad zemí, nechybí zlověstná podzemní kobka a krásný pochmurný hřbitov s obřími kříži. Hudba zajímavě střídá jazzové pasáže s hororovými symfonickými, podepřené sborovým zpěvem. Zajímavé je, jak se zde opakují scény při obou návštěvách prokletého města – ty stejné pohledy občanů, ty stejné rituální prvky a všechno to směřuje k nevyhnutelnému. Konec je fakt paráda, výborně graduje, z kříže šlehají plameny a do toho zlověstný zpěv sboristů. Christopher Lee je bůh (jako obvykle), i když tady hraje spíš druhé housle, jednoznačným trumfem je Patricia Jessel, démoničtější čarodějnici byste těžko hledali. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rok 1692 - Elizabeth Selwynová, obviněná z čarodějnictví, je vedena na hranici. Když vyšlehnou plameny, přivolává za pomoci Lucifera na celé městečko kletbu. Střih. Nan Barlowová, studentka, se vydává do onoho zapadlého městečka v Nové Anglii, aby zkoumala tamější příběhy a legendy točící se právě okolo čarodějnictví. Jede tam na doporučení svého profesora (Ch. Lee) a netuší, že její osud je zpečetěn. Půvabná Venetia Stevensonová totiž přijíždí do samotného pekla. Skvělá černobílá kamera, temná hudba (ale jen v jistých momentech), nekonečné závěsy mlhy, hřbitov a podzemní svatyně. A k tomu démonická Patricia Jesselová! Ukázkový gotický horor s báječnou atmosférou připomene Masku démona i pozdější Karneval duší (1962). Žánrová klasika pro fanoušky gotiky. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Vďakabohu! Už som si myslel, že som do smrti prekliaty mizernými čierno-bielymi kvázi horormi (Phantom Ship, Creature from the Haunted Sea) alebo priemernými kúskami (White Zombie) a toť, poď ho, je tu mrazivý Horror Hotel, nekompromisný predchodca Psycha (no, predchodca, obidva sú 1960...) a Piatku trinásteho! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborný gotický horor nesoucí v sobě odkazy na kultovní Psycho. Pohledná blondýna se sama v autě vydává na cestu, na jejímž konci bude opuštěné městečko, obestřené tajemstvím, které jí může stát život. Atmosféra "města duchů" je dokonalá. Středověké městečko zahalené v mlze, rozpadající se domy, hřbitov, všude kříže, sborové zpěvy ozývající se z podzemních kobek, podivní obyvatelé. Patricia Jessel coby "The Witch", Elizabeth Selwyn je perfektní. Christopher Lee dává tušit, že jeho postava Alana Driscolla možná něco skrývá. Spousta působivých scén, cizinec stojící v mlze u silnice nastupující do auta a neustále pozorující obyvatelé jsou docela zneklidňujícím prvkem :) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mladá študentka Nan Barlowová sa na popud svojho profesora vyberie do malého, zabudnutého, večne zahmleného mestečka Whitewood. Chce tam overiť fakty o hone na čarodejnice. Práve v tejto osade malo dôjsť v roku 1692 k odsúdeniu Elizabeth Selwyn. Ženy, ktorá bola usvedčená z vyznavania dialba a praktikovania čiernej mágie. Lenže zdá sa, že vo Whitewoode nie je všetko v poriadku. História tam stále žije. "City of the Dead" je starý, čiernobiely film s prekvapivo pôsobivou atmosférou, ktorá poteší aj súčastných priaznivcov horrorovej kinematografie. *** ()

Galerie (47)

Zajímavosti (2)

  • Části filmu použili Iron Maiden v klipu k písničce "Bring Your Daughter to the Slaughter". (V4nd4l)
  • Záběry z filmu použila ve svém videoklipu také kapela King Diamond ve skladbě "Sleepless Nights". (Flaxik)

Reklama

Reklama