Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

zipper111 

všechny recenze uživatele

Gandalf byl parádní, škoda jen že film nezabrousil trošku víc do vod režisérování a držel se spíš osobní linie Jimmyho Whalea. BTW Fraser byl super, myslim si že má trochu větší talent než aby hrál v těch sračkách co hraje. Ale jak už se tu psalo stokrát, na McKellena neměl, to je prostě borec a pan herec. A ten jeho hlas... no co se ještě týče filmu, má spád, dobrý scénář a natočen je taky dobře, nenudí ale dvakrát si ho asi nepustím. Slabší 4* ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čas před tím, než Ian McKellen a Brandan Fraser ztvárnili jedny z nejznámějších rolí své kariéry, se spolu setkali v tomto snímku, který nám přibližuje poslední období života tvůrce legendárního Frankensteina, režiséra Jamese Whalea. Budoucí dobrodruh Rick O'Connell je zaměstnán coby zahradník, kde pečuje o trávníky a zahrádky Hollywoodských pracháčů. Gandalf, který ještě nemá svou kouzelnou hůl, ani schopnost hýbat kovovými předměty:) je nemocný, stárnoucí muž, který se snaží v poklidu dožít ve své luxusní vile. Pak uvidí dobře stavěného a pohledně vypadajícího Claytona Boona a cosi se v něm pohne. A tak začíná neobvyklý vztah mezi životem protřelým a mnoha zážitky poznamenaným letitým mužem a mladíkem, který zpočátku ani netuší, komu vlastně seká trávník. Bylo zajímavé vidět Brendana Frasera ve vážné roli a docela mu to šlo. Ian Mckellen je pak tradičně výborný. ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Majstrovský výkon Ian McKellena, ktorému veľmi zdatne sekunduje Brendan Fraser dotvára túto skvele stvárnenú životopisnú drámu. Posledné týždne života režiséra J. Whalea, sú napriek jeho postupujúcej chorobe stvárnené nepateticky, ale napriek tomu so správnou dávkou emócií, ktoré sú podtrhnuté nádhernou hudbou Cartera Burwella. Jednoducho výborne zvládnutý film po všetkých stránkach. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když jsem film před lety viděl poprvé, byl pro mne v mnoha směrech překvapením. McKellena jsem do té doby znal jen coby Gandalfa a zdejší jeho starý, se smrtí se již smiřující, homosexuál mne opravdu chytl za srdce. Dalším překvapením pro mne byl Brendan Fraser, kterého mám rád v jeho komediálních rolích (Rockeři vládnou), a proto jsem si ho tak nějak nebyl schopen představit v "normální" dramatické roli. Teď už dovedu. Dalším překvapením bylo to, že film, mimo jiné, produkoval Clive Barker. Mám k hororům hodně blízko, proto mě strašně bavili flashbacky o natáčení Frankensteina. No, on mě vlastně bavil film celý, jeho nádherná poetika, skrytý humor, krásný retro příběh. A k tomu tři skvělé herecké výkony - McKellen, Fraser a pro mě nepochopitelně zde v komentářích opomíjená Lynn Redgrave coby služka Hanna, ta byla naprosto úžasná. Jsem rád, že se jsem si film mohl nedávno pořídit i na DVD. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisné drama, které uhrane božími hereckými výkony (u McKellena jsme na to zvyklí, ale Fraser zaslouží hlubokou poklonu), potěší námětem orientovaným nejen na poslední dny režiserského velikána, ale i vzpomínky na jeho nejslavnější dílo, a doslova nadchne vymazlenou formou, konkrétně především nádherným soundtrackem a působivými flashbacky do Whaleovy minulosti, které sílu příběhu značně zvýrazňují. Vše je dokonale promyšleno, vývoj vztahu mezi stárnoucím homosexuálním umělcem a jeho novým "monstrem" je načrtnut naprosto věrohodně a bezchybně a finále, byť nevyhnutelné, je výtečně gradované a dojemné, a to včetně nostalgické a nádherné závěrečné scény.... Opravdu netuším, co si od filmu podobného ražení přát více. 90% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení filmu trvalo 24 dní. (Kulmon)
  • Scénář filmu je založen na knize "Frankensteinův otec" od spisovatele Christophera Brama, který se věnuje gay literatuře. (Dementra)
  • Název filmu pochází z věty, kterou řekne ve filmu Frankensteinova nevěsta (1935) Dr. Pretorius Dr. Frankensteinovi: "To a new world of gods and monsters." (Kulmon)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama