Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bankovních lupiči a příležitostní podvodníčci Butch Cassidy a Sundance Kid se protloukají, jak mohou. Butch vede proslulý gang z Díry ve zdi, Sundance Kid je nejen bleskurychlý střelec, ale také si dokáže poradit s kartami. Jeden člen gangu, Harvey Logan, by rád převzal velení. Dostal totiž nápad – proč přepadnout pacifický expres převážející peníze jen jednou? Při zpáteční cestě už nikoho ani nenapadne, že by mohlo následovat další přepadení, a teprve pak tam bude pořádná suma peněz. Butch Logana jakožto potencionálního konkurenta rychle zpacifikuje, jeho nápad však s pomocí dynamitu společně se Sundancem uskuteční. Zdá se ale, že to nebyl nejšťastnější tah: pan Harriman, kterému peníze ukradli, si najme nejlepší stopaře a „lovce lidí“ v čele s Joe Leforcem. A Butch se Sundancem se pronásledovatelů ne a ne zbavit… Sundance Kid má přítelkyni, půvabnou učitelku Ettu, se kterou se brzy spřátelí i Butch. Ovšem jejich radost kalí fakt, že mají neustále v patách Harrimanovy muže. Málo platné, že se nakonec při jedné z honiček, kdy už nemají kam uniknout, odhodlají skočit z vysoké skály přímo do peřejí, ačkoli Sundance neumí plavat. V novinách se sice objeví domněnky, že mohli zahynout, oba ale vědí, že je jejich pronásledovatelé nenechají na pokoji, dokud je neuvidí mrtvé... A tak Butch přijde s nápadem odjet do Bolívie. Ta je snad dostatečně daleko, aby se zbavili dotěrných pronásledovatelů. Nakonec se k nim přidá i Etta: ve svých šestadvaceti letech je stále ještě svobodná a kromě dobrodružství s oběma přáteli vede celkem nudný život. Proč by si ho tedy nezpestřila cestou do Bolívie? Jediné, co nechce nikdy vidět, je, jak budou Butch a Sundance umírat… První dojmy z Bolívie jsou děsivé: vlak je vysadí uprostřed pustiny, kde se vedle polorozbořeného nádraží rochní jen skupinka prasat. Sundance zuří, nakonec ale začnou opět přepadávat banky. Zatím to jde snadno, ale brzy se v zemi stanou známí a policie na ně organizuje honičky. Situace se ovšem zdramatizuje ve chvíli, kdy oba muži zjistí, že neúnavný Leforce je dostihl i zde... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (804)

kitano 

všechny recenze uživatele

Pokial sa jedna o westerny, vzdy budu u mna na pvom mieste talianske spagety. Dlhe zabery na prizmurene oci pistolnikov...ved to poznate. Samozrejme nepohrdnem ani americkym kuskom a iked su to westerny podstatne ine, maju zasa ine prednosti. Butch Cassidy a Sundance Kid je hadam najziarivejsim prikladom. Viac ako o prestrelky ci prachy (iked obidva su jeho dolezitou sucastou) tu ide o ustredne duo. Butch a Kid. Fantasticky zahrata a zohrata dvojica, ktorej zivotnym heslom je "ked nejde o zivot tak nejde o nic". Od sameho zaciatku az do uplneho konca sledujeme pribeh ich priatelstva a vskutku zabavneho zivota bankovych lupicov, ktorym usmev, alebo aspon usklabok nezmizne z tvare ani v tych najtazsich chvilkach ich zivota. A ja som sa smial s nimi. A to hlavne vdaka hadam najlepsie napisanym (a odprezentovanym) dialogom, s akymi som sa mal cest do teraz vo filme stretnut. Co slovo, to perla. Kto nevidel, nepochopi. Veru, velka skoda, ze sa uz netocia taketo filmy.(10/10) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Paul Newman a Robert Redford jsou rozhodně to nejlepší a jediné co drží celý film na nohou. Stopáž 110 minut se zdá na první pohled krátká, ale mě přišla chvílemi až příliš. Lehce překombinované(cestování do jiných ne-amerických zemí? trochu zbytečné...) a až příliš celý film sází na hlavní duo a zapomíná na svou myšlenku. Konec je hezký a trochu netradiční, ale v podstatě podle zvuků a jen zastaveného obrazu je osud obou hrdinů jasný. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„Takže s váma půjdu a nebudu fňukat a budu vám zašívat ponožky a jizvy, a udělám všecko, co budete chtít, kromě jednoho. Nebudu se koukat, jak umíráte. Tuhle scénu vynechám, když dovolíte.“ Lyrika, spontánní humor, tragika, nadhled a setkání dvou hereckých velikánů a kamarádů. Redford s věčně nasmátým Newmanem jsou coby vlakoví a bankovní lupiči na útěku jedineční. Po letech jsem se k nim vrátil a nelze než znovu gratulovat. Kvalita v herectví, režii, scénáři, KAMEŘE, střihu, hudbě.. 90%. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přeci jen jsem o 15 let starší a na druhý pokus už plně docením. Protože nesmrtelný cool faktor a buddy chemie, geniální atmosféra starých let a perfektní filmová značka konce klasický westernový romance. Taková ideální únikovka na dvě hodiny – vypadá to od začátku do konce krásně, vyzařuje stesk i radost ze života, osudovost a zároveň můj oblíbený bezstarostný feel. Ještě lepší óda na svobodu a nezávislost jednotlivce než Cool Hand Luke. ♪♫ ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jsou VYNIKAJÍCÍ filmy, které s dobou zrají jako víno a člověk při jejich dalším a dalším sledování objevuje stále nové věci ( " maličkosti " ), co mu zůstávali doposud skryty a oceňuje snímek více a více. Potom jsou VYNIKAJÍCÍ snímky, které by ale člověk asi neměl vidět s časovým odstupem znovu a uchovat si je v paměti z dob " dětství " . Toto je ( pro mě ) ten posledně jmenovaný případ. Ač i tentokráte jsem si snímek užíval, už jsem se ( ač jsem se ze všech sil snažil ) nedokázal tak " zažrat " do snímku, prožívat s hlavními hrdiny ten útěk, ze srdce jim fandit a obrečet záverečnou scénu jako kdysi.....Dal bych 4 * , ale z nostalgie ke " starým dobrým časům " tu 5 - tou * přidávám. Tento snímek si to zaslouží! ()

Galerie (98)

Zajímavosti (69)

  • Skutečný název gangu Butche a Sundance byl „The Wild Bunch.“ Když však několik měsíců před natáčením snímku Butch Cassidy a Sundance Kid použil Sam Peckinpah tento název pro svůj nový film Divoká banda (1969), tvůrci gang přejmenovali na  „Hole in the Wall.“ (HellFire)
  • George Roy Hill prohlásil při zkouškách i při natáčení, že herecký styl Roberta Redforda (Sundance Kid) a Paula Newmana (Butch Cassidy) se výrazně liší. Zatímco Redford si s ničím nelámal hlavu, Paul Newman mluvil o scénách až do úmoru. (Rocky62)
  • Na natáčení se přijela podívat i Cassidyho skutečná sestra Lula. Byla na place u jedné z úvodních scén, kdy Butch (Paul Newman) se Sundancem (Robert Redford) přijedou na ranč, kde jsou svědky vzpoury. Butchovi hrozí souboj na nože, svého vyzyvatele ale vystřelí z trenek přesně mířeným kopem do rozkroku. „Tohle tam fakt bude?“, ptala se Lula Newmana zvědavě. Pak ho pochválila, že perfektně vystihl bratrův temperament. (klukluka)

Související novinky

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

Zemřel hudební skladatel Burt Bacharach

09.02.2023

V požehnaném věku čtyřiadevadesáti let odešel do muzikantského nebe oceňovaný americký skladatel popmusic, pianista, textař a hudební producent Burt Bacharach. Médiím tuto zprávu předala jeho mluvčí… (více)

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

Butch a Sundance dostanou seriál od Amazonu

19.09.2022

Na televizní obrazovky míří velká westernová akce. Reálné postavy amerických psanců Robert LeRoy Parker a Harry Longabaugh, kteří jsou více známi pod svými přezdívkami Butch Cassidy a Sundance Kid,… (více)

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

Butch Cassidy a Sundance Kid míří do televize

02.10.2021

Americká produkční společnost Stone Village vyhrála práva na televizní zpracování románu Butch Cassidy: The True Story of an American Outlaw, podle něhož vznikl slavný snímek z roku 1969 s Robertem… (více)

Reklama

Reklama