Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

bouchy 

všechny recenze uživatele

Gary Oldman se svojí role zhostil geniálně. Nevěřím tomu, že by si jen pročetl scénář a svou postavu ztvárnil tak, jak ji ztvárnil - prostě nevěřím. Ten člověk musí mít punk v krvi :). Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby Oldmanova kariéra začala tak, že Alex Cox sebral jednoho dne na ulici zvracejícího punkera a udělal z něj hvězdu. Jinak co se týče dojmu z filmu samotného, velice zdařile popisuje tehdejší dobu a poměry v Anglii, trochu i zákulisí Sex Pistols samotných, ale hlavně vám nádherně představí Nancy - psychicky labilní hysterickou fetku a Sida - nejhoršího slavného basáka na světě a jejich heroinový vztah na hranici lásky a nenávisti. Moc se mi také líbilo ztvárnění Johnyho Rottena. Jen uřvaná Chloe Webb mě místy až neskutečně vytáčela... ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Sid Vicious byl reálně pouze jeden, filmový Sid je navždy Gary Oldman - přirozené herectví, které může každý jeho kolega pouze závidět. Začátky a zlatá éra punku jsou neuvěřitelné, snímek se však v určitých úsecích maličko táhne. Pokud může někdo konkurovat sebedestrukci páru Sida s Nancy, pak to může být jedině Kurt a Courtney, která se ve snímku také několikrát objeví. A mimochodem, Sid Vicious byl opravdu "nevinnej". ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějak je mi asi jedno, že Johnny Rotten nesouhlasí s odvyprávěním tohoto příběhu. Věřím tomu, že tak nějak, i když ne třeba úplně přesně, to stejně mohlo být. Ta doba byla neskutečná a Sex Pistols se v ní objevili jako zjevení, které šokuje i po tolika letech. Filmu by se nicméně dalo upřít například to, že Chloe Webb se tu coby Nancy neskutečně herecky rozcapuje. Mně ale to její hraní kupodivu sedlo. Je mi jasné, že to její chování tu nebylo jen tak. Naopak Gary Oldman je tu tak dokonalej, že bych ho ani nepoznal. Holt málo kdo může mít to štěstí, že v mládí hraje Sida Viciouse a v hluboké dospělosti Churchilla. Film, který jde z extrému do extrému, ale pokud Vás ta doba a to prostředí zajímá, tak pochybuji, že odejdete zklamáni. ()

vaja 

všechny recenze uživatele

Necelé dvě hodiny sledovat sebedestruktivní počínání dvou feťáků se dá vydržet. Ale necelé dvě hodiny poslouchat uječenou Nancy, jejíž hlas se podobal umrčenému a rozmazlenému spratkovi, bylo moc i na mě. To se pak není čemu divit, že Sid v podání Gary Oldmana (btw jeho herectví tady klobuk dolů!) jednal tak, jak jednal... Nicméně, film, který si vezme za úkol zobrazit drsné punkové prostředí let sedmdesátých, a přitom nemá vůbec "koule", to je chyba naprosto fatální! ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nesmyslnost a nehodnotnost celého příběhu, která měla možná evokovat vyprazdňující se poselství punku, mě ubíjela. Nedokázal jsem se přinutit cítit s žádnou postavou (a když už s někým, tak s rovněž nechápavě-znechuceným Johnem Rottenem) do té míry, že když (SPOILER) na konci zakrvácená Nancy v koupelně zaklepala bačkorama, zatetelil jsem se vlnou spokojeného očekávání závěrečných titulků. Mladý Gary Oldman vystřihl Sida moc pěkně a Chloe Webb stvořila v Nancy jednu z účině nejprotivnějších hereckých kreací minimálně osmdesátých let. Mé výlsedné hodnocení je z větší části postavené na nich. 40% ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • O roli Sida Viciouse se ucházeli i jiní herci, ale režisér dal přednost Oldmanovi, protože ten byl rodákem ze stejné londýnské čtvrti jako Sid, a proto působil autentičtěji. (raininface)
  • Aby zostal zachovaný nádych snímku, diváci počas premietania hlasito komentovali vzhľad hercov, čo Joe Strummer komentoval hlasitým: „Držte huby !" (classic)

Reklama

Reklama