Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán vltavské paroplavby Adam Korkorán má sice pod palcem jen malý parník Primator Dittrich, ve snech se však stává slavným hrdinou pirátských příběhů, a navíc je snobskou lázeňskou společností považován za admirála. Všechno to způsobily problémy, které s ním mělo ředitelství paroplavební společnosti. Když Korkorán odmítl odejít do důchodu, poslali ho alespoň do lázní, aby měli na chvíli pokoj. Na nádraží v Poděbradech však sluha z luxusního lázeňského hotelu poplete kufry, a tak je Korkorán považován za korvetního kapitána a boháče. Ten oslněn přepychem omyl nevyvrátí, ale naopak se do nové role vžije natolik, že oklame i zkušeného admirála ve výslužbě Piacciho, spřátelí se s ním a je vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu však dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala úspory. Natolik ji tím vyvede z míry, že se za ním vypraví, což samozřejmě vede k tomu, že pravda vyjde najevo. Ostudou zničený Korkorán se vrátí domů, místo očekávané výpovědi se však dočká povýšení na vrchního inspektora. Majitelem paroplavební společnosti je totiž admirál Piacci, jeho přítel z lázní. (TV Nova)

(více)

Recenze (79)

Wild_man 

všechny recenze uživatele

Podle mě povedená oddychovka od krále komiků Vlasty Buriana. Přijde vám vhod, když si potřebujete odpočinout a podívat se, jak to vlastně bylo dřív. Všem vřele doporučuji. 80% "Todle to je Jadranský móře, todle ten pán, jak tady sedí to je maják, támdle ten miksl nahóře to je nebezpečný skalisko, ten krejčí, co mě to šil, je zloděj, ale to sem nepatří, že jo? ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

První část filmu až do příjezdu Buriana do lázní skvělá, pak tempo poněkud upadá. Film jsem viděl už kdysi, a pamatuji si, jak mě nadchla hříčka předek x zadek (od té doby jsem ve všech činnostech zásadně začátečníkem , v žádné nechci dospět ke konci. PS: Vzhledem k přílivu umírněných muslimských uprchlíků do Evropy důrazně doporučuji všem, kdo film ještě neviděli, aby tak urychleně udělali. Neboť se dá předpokládat, že tito lidé se stejnou přizpůsobivostí, s jakou např. ve Švýcarsku požadovali změnu státní vlajky (neboť je ten kříž uráží), budou u nás požadovat: a) změnu státní hymny ze Škroupovy hudby na pětiminutové ticho, neboť islám muzicírování zakazuje b) v Praze odstranění sochy sv. Václava v poloze na koni a její nahrazení sochou padesátiletého Mohameda a devítileté Aishy v poloze na koníčka c) vystřižení Buriana z tohoto snímku, neboť jméno jeho postavy uráží nejposvátnější islámskou knihu. ()

Reklama

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi bodíky, ale nakonec jsem se rozhodl pro čtyři díky skvělému panu Šléglovi a Marvanovi. Ačkoliv scénář patří mezi ty jednodušší a ne tak do detailu propracované jako např. Ducháček či U pokladny stál, přesto se jedná o poměrně poutavé dílo, kde se člověk téměř nenudí a je mile baven jak hlavním představitelem, tak i jeho dvorními přihrávači. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

...i když se tajfun zvedne a moře rozkatí, na Korkorána bouřka neplatí. Na Adama Korkorána, zdá se, neplatí nic. Ani předpisy, ani inspekce. Ba ani hrozby. Neohlíží se na společenské konvence. Pohrdá falší i snobskou morálkou. S pobaveným úsměvem iluzionisty, který z klobouku vytahuje jeden fórek za druhým, čeří hladinu stojatých vod. Pohrává si s lidmi jako s koťaty. Mezi znuděné lázeňské hosty záměrně vnáší vzruch a neklid, dívaje se přitom, jak se jeho oběti bezmocně zmítají v moři bláznivých příhod a fantazií. Že to všechno drží pohromadě, je zásluhou fenomenálního Buriana, který před sebou valí ty nejlepší frky a svou prostořekostí si získá přízeň i těch nejzarytějších škarohlídů, hledících na vylomeniny krále komiků s neskrývaným despektem a pohrdáním. Navíc má po ruce prvotřídní partnery – vynikajícího Šlégla, Marvana, Pištěka, výtečnou Miladu Smolíkovou, jejíž figurky hubatých ženských měly pokaždé ten správný říz, a půvabnou Jiřinu Štěpničkovou, vycházející hvězdu pražských jevišť. A nutno dodat, že Cikánův film je, kromě jiného, také příjemnou vzpomínkou na zlatý věk českého lázeňství, včetně dnes již unikátních záběrů nejznámějších poděbradských scenérií. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Je úžasné vidět Vlastu Buriana s naušnicema. CITÁT - Ještě jeden křivej pohled a váš hromadnej funus je dílem několika okamžiků. Docela jsem se smál, když za kapitánem Korkoránem přijel inspektor ( Marvan ) vynadat mu, že uplul dětem, kteří přišly pozdě k molu. Když totiž schází Vlasta Burian ze schodů dolu, kopne do lahve co stojí pod zábradlim a ta přistane inspektorovi na hlavě. Kapitám Korkorán se v tomto snímku dostává do čím dál zamotanějších situací okolo přijatého titulu Korvetní. Jeho dlouhé a zábavné monology nás provázejí celým snímkem, v tom je pan Burian mistr. CITÁT - Adame, kam tohle povede ??? Udělal v Poděbradech velkej rozruch a nemůže chybět ani píseň. Kdo neviděl ať se podívá. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Korkorán (Vlasta Burian) hlásí inspektorovi (Jaroslav Marvan), že je na 48. stupni večerníkovém (severní šířka) a 23. stupni poledníkovém (východní délka). Takové místo se ale nachází na hranicích Ukrajiny a Rumunska. (rakovnik)
  • Když kapitán Korkorán (Vlasta Burian) mluví o topičovi na parníku Primátor Dittrich, říká: "Kdyby tam dal o lopatku víc, tak to vybouchne jak František Josef, a to byl nějakej parník!" Mluví o katastrofě pražského parníku, kterému vybuchl kotel u Palackého nábřeží 19. května 1898. Při neštěstí zahynuli tři lidé. (Stejšn)
  • Premiéra proběhla 24. srpna 1934 v kinech Adria a Světozor. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama