Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snaha o zachycení motivů Jindřicha VIII. k jeho četným sňatkům se zde scvrkla jen na dva: na vášeň a zplození syna. Film má jen jednu linii, a to Jindřichovu osobnost. Politické děje a dopady církevní reformy jsou utlumeny a informace, že strýc Anny Boleynové, vévoda Norfolk, je představitelem katolické strany, pak působí zmatečně, o to více nám jsou naservírovány detaily poprav. Naprosté utlumení vedlejšího děje vede k přílišné plochosti, ale Jindřich sám je zahrán skvěle. Jen s tou stařeckou senilitou to autoři trochu přehnali, král zemřel v 56 letech a vévoda z Norfolku byl o 18 let starší než on. Osobně mi neseděla Helena Bonham Carter pro roli Anny Boleynové. Velkou předností jsou ale kostýmy, výprava se opravdu povedla. Jako závěr snad jen to, že tímto filmem se osobnost Jindřicha VIII. ani o krok neposunula od jeho mediálního obrazu tyrana, pro kterého byl jediným nástrojem popravčí špalek. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Úžasné kostýmy a výprava, kvalitní scénář, který(ačkoliv) se jedná o historický snímek ani chvilku nenudí... Ray Winstone mi byl z počátku nesympatický - to se však po pár minutách změnilo... Helena Bonham Carter ztvárnila mojí milovanou Annu Boleynovou naprosto skvělým a uvěřitelným způsobem a líbí se mi, že "část I." je hlavně o Anně/ "Část II." je však rovněž kvalitní... 95% ()

Reklama

Parlay 

všechny recenze uživatele

Osudy tudorovské dynastie představují jednu z nejzajímavějších historických epoch nejen staré dobré Anglie, nýbrž i celého evropského kontinentu. S velkou chutí jsem po vynikajících snímcích mapujících osudy královny Alžběty zhlédl i filmové zpracování pojednávající o Alžbětině otci, Jindřichu VIII. Velikém. A opět budu převážně chválit... Předně musím ocenit vynikající herecké obsazení, které formát skromného TV filmu přetváří v produkt „áčkové echt kvality“. Dominuje samotný Jindřich VIII. v podání Raye Winstonea, který byl velmi šťastnou volbou už jenom pro jeho ve srovnání s vladařem až zarážející typologickou a vizuální podobu. Stejně šťastnou ruku měli tvůrci i při obsazování rolí vedlejších – David Suchet (Thomas Wolsey), Marc Strong (Norfolk), Danny Webb (Thomas Cromwell), Helena Bonham Carter (Anna Boleynová), Sean Bean (Robert Aske) – ti všichni snímku propůjčují punc lesku a profesionality. Dějová linie se točí především kolem Jindřichových šesti manželských svazků, tedy jeho až zoufalé snahy zplodit legitimního mužského pokračovatele tudorovské dynastie, kvůli které neváhal rozpoutat rozkol s katolickou církví. Bohužel se tedy nedostalo na podrobnější vylíčení problematiky zahraniční politiky, Jindřichovy exkomunikace, zrodu Anglikánské církve a následných občanských bouří (z pochopitelných důvodů, autoři by zřejmě potřebovali ještě minimálně jeden díl, tedy 90 min, navíc). Snímek mohu jedině doporučit – zaujme a didakticky osloví, a to nejen studenty historie :-) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT : Ten, kdož spatří ženu svého bratra nahou, bude sám bezdětný. Druhá část filmu je akčnější a rychlejší. Osud Jindřicha VIII byl v rukách režiséra Pete Travise. Povedený casting a pěkná hudba dodá věrohodnosti tohoto snímku. A malá poznámka : Někdy mi připadalo, že Helena Bonhan Carter ( Anne Boleyn ), už v té době byla namaskovaná pro film Sweeney Todd. Ve filmu si zahrál i Sean Bean a to postavu Roberta Askeho. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Historické drama mapuje život Jindřicha VIII. od nástupu na trůn, první manželství, všechny jeho ženy... až do konce života a tipla bych si, že celkem věrohodně předkládá divákovi hodiny dějepisu, jen o něco záživnější formou.. Pochvalu zaslouží především výborný herecký ansámbl, všichni do jednoho úžasní, samozřejmě Ray Winstone a Helena Bonham Carterová hrají prim, ale tak, aby nikdo jiný nezapadl.. Moc hezky natočené, krásná výprava i kostýmy a v neposlední řadě mladinká Emily Bluntová.. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)
  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)

Reklama

Reklama