Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Manželé Jeff a Amy Talorovi jedou přes Nevadskou poušť do San Diega. U odlehlé benzínové pumpy si jejich luxusního džípu všimne řidič Earl, se kterým má Jeff drobný konflikt. Když mají o něco později poruchu na voze, nabídne jim pomoc řidič kamionu Red Barr, který slíbí, že Amy odveze k telefonu v blízkém motelu. Když pak zjistí, že závadu někdo způsobil úmyslně, spěchá za manželkou. Ta však zmizela. V motelu, odkud měla volat pomoc, ji nikdo neviděl. Jeff dohoní kamion, Barr však Jeffovi i zastavené policejní hlídce tvrdí, že jeho ani jeho ženu nezná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (219)

JFL 

všechny recenze uživatele

Zatímco svého času na "Únos" řada lidí koukala jako na další tuctovou "americkou" jednohubku, s odstupem času se více ukazují přednosti tohoto precizně vystavěného thrilleru. Na rozdíl od oněch opravdu tuctových bijáků, které dnes neobstojí vůči zubu času (jako např. dějištěm podobný "Čas pomsty" s Lundgrenem), Mostowův pouštní biják stále dobře funguje. A to díky zastřešujícímu příklonu k civilnosti, který se promítá nejen do jednotlivých peripetií, ale především do pojetí ústředního hrdiny. Ten v sobě spojuje to nejlepší z vytrvalých mužných gerojů jakoby z lidu typu Johna McLanea a obyčejných  důvtipných sympaťáků řešících situace za pochodu po vzoru Richarda Kimbla z "Uprchlíka". Kurt Russell dokonale zosobňuje tuto dvojakost díky tomu, že svým hereckým projevem dává vyznít všechny polohy vynervované postavy. Navíc sám dělá většinu akčních kousků, což pomáhá uvěřitelnosti jednotlivých sekvencí. Při tom všem ale "Únos" stále zůstává dostatečně schematický, aby film fungoval jako klasická žánrovka se všemi jejími atrakcemi a požitky. Tím spíš potěší právě ony různé drobné, ale dostatečné odchylky, které z něj dělají netuctovou podívanou s dobře gradovaným napětím. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Brutálně ale naprosto brutálně nedoceněný film. Nevím, jestli si vzpomenu, kde jinde jsem viděl tak geniální pocit bezmoci jako v tomhle filmu (scéna v bance + na záchodcích to vystihuje asi nejvíc). Velkou zásluhu má na tom povedená režie i dramaturgie a taky Kurt Russell, který, troufám si tvrdit, odvedl nejlepší herecký výkon své kariéry. Nechápu, jaktože nebyl alespoň nominovaný na Oscara. Casting se povedl na jedničku a akční závěr je třešničkou na dortu. SPOILER ---- Poslední záběr totálně přirozený, žádné vtípky a nesmyslně usměvavé tváře (tímto zdravíme např. Cliffhangera), ale oba jen sedí a koukají do prázdna. Majstrštyk! ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Na tento film som sa chystal dlho, pretože mám rád filmy s podobnou zápletkou, dostal som sa k nemu ale až dnes a som spokojený (a to aj keď takéto akčné naháňačky nemusím). Film je napínavý, miestami je vtipný (aspoň pre mňa) a nenudí. Je to dobré natočené aj zostrihané, plus tomu dáva aj krajina, celý film ale drží hlavne Kurt Russell od začiatku do konca. Uvažoval som aj nad štyrmi, ale vadili mi klasické klišé a to, že nemusíte byť čarodej, aby ste vedeli, ako to dopadne, alebo čo sa stane. Nadpriemer. 70% ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Začátek je fakt výborný. Beznaděj Russelovy postavy na vás přímo dýchá. Lidi, které prosí o pomoc v pátrání po své ženě, vypadají, že vědí víc než říkají. Člověka tedy do děje vtáhne i představa nějakého spiknutí. Po asi půl hodině ale začne být Únos průměrný, obyčejný thriller, což trvá až do jeho úplného (samozřejmě superakčního) konce. Škoda. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Může se to stát i vám. Jo, jo Kurt se ocitne v nezáviděníhodné situaci. Nejdřív hádka při který se vznáší bitka ve vzduchu uprostřed pustiny. Pak rozbitý auto uprostřed pustiny a ochotný příjemný řidič, který nabídne pomoc a odveze Kurtovu starou kamsi do neznáma. Čas letí, manželka v pytli, nikdo ji nezná, nikdo si jí nevšimnul a když hlavní hrdina dobrodince konečně vypátrá, ten mu z klidným hlasem před policajtem oznámí : Já jsem vás nikdy neviděl a vaši manželku jsem nikdy nevezl! Fakt blbá situace. Jenom škoda, že po hodně vydařený první půlce kdy k neustálý atmosféře paranoii přispívá i tradičně parádní Poledourisova hudba, se druhá půlka mění v průměrný thriller z očekávaným koncem. Nutno, ale uznat, že ta závěrečná honička je celkem povedená a efektně natočená. Russel je uvěřitelný a přirozený a J T. Walsh dokonale slizký. Lepší průměr.60% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Red (J.T. Walsh) jazdí na ťahači Peterbilt 377. (m.a.t.o.)
  • Coca Cola v špeciálnom balení, ktorú popíja Carver (Kim Robillard) v šerifovej kancelárii bol odkaz na Letné olympijské hry Atlanta 1996, ktoré sa konali práve v dobe natáčania. (m.a.t.o.)
  • Prvotný nápad pre napísanie scenára skrsol v hlave Jonathana Mostowa počas toho, ako so svojou manželkou cestoval autom do Las Vegas. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama