Provdám svou ženu
Komedie
Československo, 1941, 81 min
Miroslav CikánHudba:
Josef StelibskýHrají:
Vlasta Burian, Světla Svozilová, Jaroslav Marvan, Věra Ferbasová, Čeněk Šlégl, Raoul Schránil, Ladislav Hemmer, Miloš Nedbal, Marie Blažková, Marie Norrová, Zita Kabátová, Stanislav Neumann, Václav Trégl, František Filipovský, Jana Romanová, Josef Kemr, Antonín Zacpal, Karel Němec, Bolek Prchal, Rudolf Princ, Ada Dohnal, Ladislav Janeček, Miloš Šubrt, Karel Máj, Jiří Vondrovič, Vladimír Salač, Bohuslav KupšovskýObsah
Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)
Tosim
Jeden z nejpůvabnějších Burianových charakterů...trošku možná zarazí, že je v podstatě ve svém jednání posunován někam dál spíše jen ostatními postavami, ale všechno je dobře vyvážené. Scény na policejní stanici, s kolem či (M)Orfeem -z podsvětí- jsou skvělé.(31.7.2003)
gouryella
Opet dokonaly Burian a hlavne nezvykle "zaporna " role pro Svetlusku Svozilovou - ale vychutnala si ji opravdu bravurne.(24.7.2002)
riadne zamotané, pobavilo(23.12.2010)
Zloděj kol
Film balancující mezi operetou a crazy-komedií, aniž by dodržoval žánrová pravidla aspoň jednoho z nich. Představitelé menších rolí občas zaujmou více než hlavní představitel. Ale přesto je zde jedna příjemná změna, vedle Buriana zde mají rovnocennou příležitost ženské partnerky (Svozilová, Kabátová, Blažková), naopak Věře Ferbasové už definitivně odzvonila éra falešných kočiček, žabců a dcerušek k pohledání. Oproti veskrze trapnému pokusu o partnerství s Anny Ondrákovou (On a jeho sestra) Burian dokázal, že v přítomnosti hereček se nemusí cítit až tak nejistý. Celkově by to možná na tak vysoké hodnocení nebylo, ale chtěl bych tímto způsobem odlišit tento snímek od jiných spoluprací Buriana a Cikána - Hrdinný kapitán Korkorán a Muž v povětří.(9.7.2003)
sportovec
Pravidlo zpravidla s Burianem stojících a padajících filmů jakoby tu bylo zcela prolomeno. Zřejmě erbovní kus reperoáru Burianova divadla je zdařile převeden do filmové podoby, v níž si režie podává ruku se scénáristy i hereckými protagonisty. Burian je tradičně skvělý, na výši svých úkolů jsou však i ostatní: Marvan, Kabátová, Svozilová, Romanová, Šlégl (jehož výkon voní "kocharovštinou" Burianova barona Prášila), Ferbasová a ve svých drobných úlohách si neméně zdatně vedou i Filipovský, Nedbal, Neumann a věčný herec malých rolí Trégl. Prvorepublikové zapomnění bylo určitě účinnou náplastí i pro dobové publikum, které ještě nepřekonalo šok z tíhy perzekuce druhé heydrichiády, a právě prožívalo těžkou depresi z nacistických úspěchů na blízkovýchodní i východní frontě. Úsměvná, nápady i gagy hýřící salónní veselohra patří určitě k tomu nejlepšímu z Burianova i Cikánova odkazu.(16.4.2008)
NinadeL
Světla Svozilová ve vaně je fajn. Věrka s Raoulem ujdou, Mary Norrová to občas být může. Zita by teda za hřích nestála a u ostatního trpím.(16.2.2009)
LiVentura
Krásné, bavící.(8.11.2009)
Blofeld
Velká role pro Světlu Svozilovou, to je velice příjemná záruka skvělé zábavy. Ostatní herci jsou většinou také výborní, bohužel se filmu přesto nevyhla častá chyba tehdejších filmů - Věra Ferbasová. Nebýt jí, bylo by to na pět hvězd.(10.4.2009)
krib
Ze všech Burianových filmů, které natočil Miroslav Cikán je tento nejlepší. Burian je v nové, nezviklé roli starého a zaponmětlivého profesora botaniky výborný. V této roli je kouzelný. Jeho jízda na kole a zbavování manželky všemi možnými i nemožnými prostředky je opravdu skvělé. I ostatní herci jsou ve svých rolích výborní. Co víc dodat?(15.8.2006)
Skip
Vyřešit tuhle zapeklitou situaci do sedmi hodin to dá hodně běhání. Ale klobouk dolů před soukromým docentem botaniky.(29.3.2009)
Frenegonda
Tehle film má geniální interiéry... FUNKCIONALISMUS na vrcholu(18.10.2007)
blackrain
Vlasta Burian stvořil další výbornou roli. Jeho lehce potřeštěný a nepraktický docent botaniky byl okouzlující. Stihl za jeden den opravdu neuvěřitelné věci. Všechno ale vyřešil naprosto jedinečným způsobem.(7.7.2010)
Marthos
Občas se může ve filmech z období Protektorátu zdát, jakoby válečný stav ani neexistoval. Tento jakýsi apolitismus je typický zejména pro veselohry Vlasty Buriana. Scénáristé opět vycházeli z prověřené divadelní hry, která léta stávala na repertoáru Burianova divadla. Král komiků zde představuje zarytého nepřítele žen a potrhlého botanika Ducánka, k němuž se po dlouhých letech vrací nevěrná manželka. Nastává tak otázka, jak se nečekané návštěvy včas a elegantně zbavit. Následuje neuvěřitelný spád honiček, setkání, náhod a nedorozumění, na jehož konci čeká kýžené štěstí v podobě svobodného života. Ve filmu získali větší prostor i zbylí spoluhráči (Svozilová, Marvan, Šlégl, Kabátová, Blažková, Schránil) s výjimkou Věry Ferbasové, pro kterou se svět filmu zvolna uzavíral drobnými rolemi. Velice příjemné jsou pasáže z operetního divadla i humorné výjevy na policejním komisařství a ve vile generálního ředitele. V rámci spolupráce režiséra Miroslava Cikána a Vlasty Buriana se jedná o vkusný film, který dokáže pobavit i po letech. --- "To není láska, to už je zbožňování, které až do skonání dny posvětí . . . "(4.10.2008)
AIMÉE
Ducánek je velmi zajímavý patron a jeho život nabere obrátek, když se mu do bytu nastěhuje jeho žena. Musí rychle jednat, aby se jí co nejrychleji zase zbavil. Burianovy vlohy a absurdní situace neberou konce. Obzvlášť některá Ducánkova slova jsou k popukání. "Tak podívejte se, vezměte si ten váš botanický omyl a hleďte diskrétně zmizet!"..... "Ten baron musí bezpodmínečně z domu!" "Nezdá se ti, že zacházíš přiliš daleko!?" "Sem se nesmí?"(2.6.2010)
Véronique
Nevím, jak tento film hodnotit... Moc jsem se na něj těšila, dávali ho málokdy. A když jsem ho viděla... Byla jsem okouzlena začátkem - divadelní zákulisí, Ferbaska, paní Veronika, roztržitý profesor Ducánek... Přítomnost divy Kabátové... Ale děj se tak nějak táhne, chybí tomu šťáva, a také hudba - která je dobrá, ale je jí jako šafránu. Film ještě asi budu při dalších shlédnutích "objevovat" a dotvářet si názor... Zatím 69%(3.10.2010)
donkocicak
"Kamaráde, Emile...", "Nemáte prosím něco k jídlu ? Alespoň prášek proti angíně" nebo "Kolikrát jsem Vám říkal, Veroniko, že kniha patří do knihovny, husa k boudě, pes na pekáč... totiž... obráceně" :) Burian tu hláškuje jako o život. Provdám svou ženu mám velmi rád, když jsem to viděl poprvé, velice jsem se pobavil. Nezapomenutelné jsou scény s kuchařkou Veronikou. A Čeněk Šlégl jako baron Zamrzlík a Jaroslav Marvan jako Morfeus - co si přát víc ? "Veroniko, co jste mi to dala za hloupý nákupní lístek, já ho po cestě ztratil..." :D(14.1.2009)
Gabretta
"Kolikrát jsem vám říkal, Veroniko, že příroda má své železné zákony a každá věc na světě své předurčené místo. Kniha patří do knihovny, husa patří k boudě, pes na pekáč... Totiž obráceně...a brejle na nos a ne do akvária!... Podívejte se!" - "Propánečka, a jak se tam dostaly?" - "To taky nechápu. Jsou jen dvě možnosti - buď tam spadly zeshora a nebo se... nebo se podhrabaly."(17.1.2010)
Marrianna
Pohádka o roztomilém vědátorovi, kterému se na závěr podaří udělat z masožravé rostliny vegetariána. Ale nejprve aby se mu tento pokus vydařil - musí se jemně leč důsledně zbaviti přítomnosti manželky.(13.5.2008)
rafix
Tenhle film je dobrý. Bez Vlasty Buriana byl by ten film o ničem. Je to skvělý film.(4.12.2010)
filmmovier
Jedna z těch méně známých komedií s Vlastou Burianem mě hned chytla za srdce. Hlavně mě neuvěřitelně překvapila, a to jak zápletkou tak i velkým množstvím vtipů. Burian je jako botanik fakt výborný.... 85%(28.1.2012)
| V kinech ČR od: | 08.08.1941 |
|---|---|