Reklama

Reklama

Mistři

  • USA Champions
TV spot

Obsahy(1)

Pro řadu Čechů je lední hokej sakrálním prostorem, kde si realizují vlastní touhu po dokonalosti, vítězství, obdivu a moci. V takové fanoušky se mění i skupinka hrdinů, obývajících zdevastovanou vesničku kdesi v českém pohraničí. Scházejí se v průběhu mistrovství světa před skomírající televizní obrazovkou v místní hospodě, jejíž zadlužený majitel Karel už nemá odvahu po nich požadovat peníze za útratu. Chodí sem opuštěný invalida Jarda, který nenávidí Romy, poctivec Josef, jehož hlavní starostí je, aby ho za Roma nikdo nepovažoval, neurotický Pražák Pavel, pokoušející se vyhnat ze své víkendové chalupy původního německého majitele, žena hostinského Zdena, po níž pokukuje Jardův dospívající syn a jež miluje světáckého řidiče, jehož autobus zprostředkovává jediné spojení se světem Autoři nabízejí hořce drsnou, černohumornou grotesku o citové prázdnotě a lidské malosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (210)

anais 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý český film, který narozdíl od Horem pádem (jež kiny proběhlo v podobném čase) nezabaluje řešená témata (rasismus ad.) do žádných oku lahodících záběru, ani se nijak nepodbízí, není vypočítavý (to je samozřejmě jen můj názor, a je možné, že tvůrci to mysleli úplně jinak:) . Zapůsobila na mě jeho odzbrojující upřímnost, syrovost jak po formální stránce, tak co se stavby příběhu týče. Chvílemi se zdá, jako by se jednalo o nějaký dokument, v němž se prostě nikdo nechová jako ve filmu, jako ve fiktivní realitě. Třeba postava Němce nemá ve filmu zrovna moc mluvených projevů, a přesto je skvěle charakterizována, a to jen na základě svých činů, svých reakcí na vnější podněty. Je to postava se kterou lze soucítit. Film odhaluje českou neochotu přiznat si vlastní porážku, neochotu vyjít někomu vstříc, závist, už zmíněný rasismus...jako by se se tu protly všechny lidské nectnosti, které souhrnně označujeme slovem "malost". Ubohost svého jednání si "hrdinové" vynahrazují sledováním hokeje, výhrou v televizi si kompenzují vlastní prohry. Je jen škoda, že konec je tak uspěchaný. Mnohokrát se během děje vystupňovala atmosféra až do drásavosti, nepříjemné pravdomluvnosti, ke konci však jako by autorům došly nápady (či finance, nebo to snad byl záměr?), a nedokázali svůj příběh náležitě vyhrotit. Přesto jim však patří dík za všechnu tu upřímnost, a hlavně za skvělý film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mistři ! Každý v týhle zkorumpovaný zemi si myslí, že když udělá nějakej podvod, tak je mistr. Netvrdím, že tohle je dost hluboká myšlenka, je to prostě jenom můj názor. Kdo by nechtěl být Radovan Krejčíř na Sejšelech nebo Viktor Kožený na Bahamách. Nic na tom nemění fakt, že v tomto filmu je fantastickým způsobem znázorněna právě čecháčkovská duše se vším všudy. Právě taková vychcaná duše, která se s nikým nesere a hraje jen a pouze na sebe. Každý to tvrdí, a každý to kolem sebe vidí, tak proč bych to netvrdil i já. Jenže tohle je pouze film a ještě to má být komedie, a tyto aspekty to podle mě rozhodně nesplňuje, proto dávám dvě hvězdy jen za to, jak dobře je to všecko na vesnici ztvárněné, jinak je to dost velká nuda, o které se ale v té době dosti mluvilo a taky jsem na ní byl vcelku zvědavý, nicméně zklamaný. Jen to jedno ale ve mně utvrdilo to, že to někdo vidí a dokáže to tak dobře ztvárnit do filmu. To teda čumim. Fandit si musíme sami. Nikdo jinej to za nás neudělá! ()

Reklama

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Fuj! To byla zase sra*ka! Česká deprese a přitom taková nesnesitelná nuda! Od Najbrta to byl druhý film, co jsem viděl a byl ještě mnohem horší než opravdu špatný Polski film. Je to špinavé, nijaké a hraje si to na velkou myšlenku. Pochopil jsem, že banda ubožáku z prd*ele světa nemá nic jiného v životě než iluzi, že patří k "mistrům světa". Ale jen mě to prostě nezajímá. Nemyslím si, že je to nějaká spásná myšlenka, která stojí za to rozmáznout ve 100 minutách kydů o h*vně. Budař je super, ostatní nestojí za nic. 63%? Neblázněte! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Uzavretosť miesta i postáv. Sledovanie príbehov deviatich ľudí žijúcich v odkvitajúcej osade na česko-nemeckých hraniciach počas jedných MS v hokeji vypovedá viac o ľuďoch i spoločnosti ako premyslené psychologické drámy. Drobné závisti, xenofóbie, zakomplexovanosť, nadradenosť i v malej komunitke sa ukazujú v plnej nahote. Halucinácie pod vplyvom vypitého riedidla sa zažerú pod kožu reálnosťou, ktorú našťastie vyvažuje oslobodzujúci smiech z ich konkrétneho vyobrazenia. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Film, který se naštěstí nebojí být jiný a má proto moje sympatie. Tvůrci se pokoušejí o metaforu na Česko a Čechy a přitahují ji za vlasy, abychom si to spíše uvědomili. To se nedá soudit, protože vztah k vlastnímu národu, je něco tak specifického, že se nedá shrnout v jednom filmu, přesto za to mají ode mě tvůrci velké plus, šli proti davu, proti konformitě, a snažili se jít do hloubky. Další z filmů, který dobře funguje jako celek, mám tím na mysli zejména to, že žádná jeho část výrazně nehapruje, a to ani směrem nahoru či dolu. Obvzláště transparentní je scéna, kdy je z hospody vyhozen Cikán a Němec. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme zaznie dvakrát pasáž z piesne “Eternal“ od českej legendárnej death metalovej kapely Krabathor. (Stanisko)
  • Mistrovství světa v ledním hokeji se koná každý rok obvykle kolem měsíce května, ve filmu se ale mistrovství odehrává v zimě. (hendrich6)
  • Ve filmu byly použity záběry z ledního hokeje v Hannoveru 2001. (Terva)

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama