foto

Marek Najbrt

  • nar. 27.11.1969 (46 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je absolventem Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a katedry dokumentární tvorby na pražské FAMU. Od svých dvaadvaceti let, v době od roku 1991 do roku 1998, realizoval jako scenárista a režisér řadu profesionálních, ale zpočátku také neprofesionálních audiovizuálních projektů. Mezi nejvýraznější akce patří realizace v pražském Divadle Archa, především multimediální představení Balkóny (1994) a Sedm splněných snů (1996 – 1997).

Ještě za studií na FAMU pracoval na hraném filmovém dokumentu Vynález Krásy (1994) či fabulované filmové koláži Akce člověk (1996). Následoval krátkometrážní hraný film Zprávy z domova (1999), dvě série zábavného televizního cyklu Kinetická encyklopedie všehomíra (1999 a 2000) a dokument Praha mizerná – Bílá hora a Ruzyně (2000). Natočil také dokumentární Film o filmu Rok ďábla (2002).

V současnosti se zabývá především tvorbou celovečerních filmů. Úspěch zaznamenal už jeho režijní debut Mistři (2004). Film, na jehož scénáři spolupracoval s Benjaminem Tučkem a Robertem Geislerem, získal tři České lvy a množství jiných cen.

Také další film ze společné dílny Najbrt – Geisler – Tuček Protektor (2009) má na svém kontě úspěchy. Získal například výroční cenu českých filmových kritiků Kristián za nejlepší hraný film, šest Českých lvů včetně kategorie „nejlepší film“ a ceny kritiků, hlavní ceny na festivalech v Denveru, Syrakusách, Krakowě a Pécsi. Zúčastnil se soutěžních i nesoutěžních projekcí na cca 50 dalších festivalech a to včetně akcí světové třídy jako je Londýnský filmový festival či Mezinárodní filmový festival v Palm Springs. Protektor se rovněž dostal do distribuce v USA a několika dalších zemích.

V období 2010 - 2011 se Marek Najbrt kromě práce na Polském filmu scenáristicky i režijně (17 dílů) podílel na úspěšném pětačtyřicetidílném seriálu z produkce HBO Terapie (2011), jehož druhá řada se začala natáčet letos.

Negativ s.r.o.

Režijní filmografie

2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Žrouti (TV seriál)
2013 Terapie II. (TV seriál)
2012 Polski film
2011 Terapie (TV seriál)
2009 Protektor
2004 Mistři
2003 Komediograf (TV seriál)
1999 Zprávy z domova (studentský film)
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)
1994 Vynález krásy (studentský film)

Dokumentární

1993 Jenom chvíle (studentský film)

TV pořady

2015 Boj o koláč (TV pořad)
2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
2013 Zlatý časy! (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2009 Protektor
2004 Mistři

Dokumentární

1993 Jenom chvíle (studentský film)

TV pořady

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)

Herecká filmografie

2003 Čert ví proč
1998 Kinetická encyklopedie všehomíra (TV seriál)
1997 Knoflíkáři
1988 Pražská 5

Dokumentární

2011 Jak se točil seriál Terapie (TV film)
2000 Tmavomoudrý svet (TV film)

TV pořady

2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
1993 Události (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace