Mrtví k snídani
Mŕtvi na raňajky
Komedie / Horor / Thriller / Muzikál
USA, 2004, 88 min
Matthew LeutwylerPlakáty
Šest přátel si jede užít víkend do zájezdního hostince v ospalém městečku Lovelock. Po uplynulé naleznou majitele hostince a šéfkuchaře mrtvé a ocitají se tak v podezření z ohavného činu. To je však pouze začátek, celé městečko je jakoby náhle ovládáno zlými silami ... uzavřou kamarády v hostinci, nikdo z nich netuší jaká hrůza se za jeho zdmi skrývá... (oficiální text distributora) -
Hororová komedie Dead & Breakfast Matthewa Leutwylera je přesně tím filmem, který potkáte na žánrovém festivalu a potom až na DVD. Svérázný humor dělá z filmu vyhledávanou zábavu, slabší technické provedení však trochu brání širší kinodistribuci.
Parta teenagerů jede kamarádce na svatbu. Cestou zabloudí do zapadlé vísky Lovelock. Hned u pumpy turisté natrefí na třeskutého pumpaře Randalla, který zde hraje se svou country kapelou. K přespání doporučí cizincům místní B&B (tedy Bed & Breakfast – druh levnějšího ubytování v USA a Británii – odtud tedy obtížně přeložitelná narážka v původním názvu filmu), které provozuje Mr. Wise (David Carradine – mj. Kill Bill). Dům pana Wise vypadá přesně jak z nejmenovaného hororu, kamarádi ale seberou odvahu a vstoupí… a druhý den jsou pan Wise a celý personál mrtvi. Hrdinové jsou nuceni zůstat během vyšetřování v městečku, po jehož ulici zevluje nemluvný samotář, pomatený kazatel a lovci bobrů. Situace se stane skutečně hrozivou poté, co se ujme iniciativy osvobozený asijský (zlo)duch, pod jehož taktovkou se začne městečko plnit hladovými zombiemi…
Inspiračními zdroji Dead & Breakfast jsou Úsvit mrtvých George Romera (Dawn of the Dead), série Sama Raimiho Evil Dead a první filmy Petera Jacksona. K nim odkazují i klasické triky a litry kečupu. Příběh samotný sice není nikterak originální, o to nápaditější a zábavnější je pak Leutwylerův styl. Nezapomenutelný je zejména masový country muzikálový výstup zombií před Wiseovým domem. (Festival otrlého diváka)
obitus
No popravde jsem cekal mnohem vic. Nemuzu filmu uprit par opravdu vtipnych momentu a povedenych hlasek, ale cely je takovy utahany. Pochvalne vykriky na oficialni strance jsou dost mimo misu a srovnavani s Braindeadem nebo Shaunem je smesne. Herci se sice snazi a takovy David Carradine v epizodni rolicce vylozene potesi, ale kdyz i pri nejkrvavejsich scenach (motorovka vs zombies) zivam, je asi neco spatne. Nejlepsi scenou tak pro me zustava kratoucke tanecni cislo na pisen comin to kill ya.(25.9.2005)
Flipnic
Moderní splatter, který mne velmi mile překvapil. Zombíci, vidláci, gore efekty, humor ... Trošku pomalejší rozjezd, který ale záhy velmi rázně vygraduje do otáček kultů typu "Evil Dead", "Brain Dead", "Evil Aliens" apod. Každopádně celkově jejich kvalit nedosahuje. Jde spíše o teenagerský horror, který se od půlky změní v docela slušný masakr. Škoda snad jen naprosto otřesného papírového obalu na českém dvd...(23.1.2008)
petero
Slušne krvavé a veselé. Celý film som zhliadol s nonstop úsmevom na xichte. Postavy sú zábavne priblblé. Taká malá apokalypsa v jednom nemenovanom zapadákove, kde frčia tancovačky, šerif zo seba robý dôležitého šéfa a má dementného poskoka, mestečko kde sa s novou vzorkou hnoja treba hneď pochváliť a pozvanie do tanca s miestnou dievčinou nemožno odmietnuť.(2.2.2006)
Ruut
Tvurci se určitě snažili aby Dead and Breakfast bylo sakra vtipné. Ale mně to přišlo jako by jen víceméně zkopírovali dobré nápady ze svých oblíbených krváků. Stále se něco děje. Krve je taky dost. Herci se rovněž snaží. Jenže něco tomu chybí. I přes poměrně velkou akčnost to je celé roztahané. Něco mi přišlo vyloženě trapné. Třeba cpaní toho countryového zpěváka téměř do každého záběru. A moc častá absurdita u jednání postav. Zombíci nezombíci byli taky nemastní neslaní. Jednoduše tomuto filmu chybí koule. Snaha a láska pro žánr někdy nestačí. Nutný je i režijní talent a ten podle všeho Matthew Leutwyler nemá. 50%(6.5.2007)
Winnfield
Narozdiel od niektorých som od filmu nečakal o nič viac. Svoj účel film splnil na takých 80%, čo v mojom prípade znamenalo vskutku veľmi dobrú, odľahčenú a tak trochu krvavejšiu "zábavku". A ako už poznamenal kolega obitus, Comin' To Kill Ya nemalo chybu. Od filmu však žiadny Braindead, ani Shaun of the Dead nečakajte, film by vás totiž pravdepodobne sklamal. Jednoducho pozerajte s vedomím, že máte pred sebou blbú, ale rovnakou mierou aj zábavnú zombie komédiu, ktorá však ku svojim veľkým vzorom "nedoplávala".(26.5.2007)
Deimos
DVD/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Zombies 7/10/// +docela zábava, děla si to legraci ze zombie žánru a přitom se tu odehrává regulerní masakr, celkem zajímavé postavy, atmosféra, několik opravdu zdařilých scén -možná se na maskách dalo ještě zapracovat, i když o dokonalost a věrnost tady nejde, mohlo být klidně delší/// Tak přestože tvůrci mohli dostat na film více peněz, nevidím v technické stránce zásadní problém. A možná dokonce to byl účel vytvořit takové zombíky. Každopádně dobrý nápad s nákazou a vůbec celí snímek je laděn jako jedna Britská parodie/komedie Soumrak mrtvých. Zde sice chyby suchý britský humor, ale i tak je to legrace a ještě ke všemu pěkně krvavá. Takže tentokrát spokojenost a já si jdu dát další porci vařených mozečků, tentokrát zaříznutý motorovou pilou./// Celkem 72%///(14.3.2010)
bassator
U takovýchto filmů nemůžete moc přemýšlet, nebo v něčem hledat logiku. Pak si to můžete i užít... - 7. 9. 2010 - 50%(2.6.2011)
jonyyy
30%(9.11.2009)
fcreading
Druhý najlepší horor po Súmraku mrtvych. Zombíci sú tu strašne vela poháňané nejakým chlápkom. Celkovo sa jedná o hororfest s hmotnou dávkou krvi.(20.8.2008)
bouncer
Povedená, nekomerční zombie komedie, která si bere vzor z různých osvědčených "trháků" v žánru a slušně pobaví.(24.10.2006)
Ridick
mile prekvapenie v biznise...par kamosov sa poskladalo po dvoch centoch a natocili nezavisly horor-komediu, kt. vyhodou je, ze sa na nic nehra a lem plynie, postav (dost bizarne) ubuda az ku koncu...dost originalne su tam vsuvky so spevakom a kresbickami...(4.6.2007)
Desperado
No pravdu povediac, mne sa to páčilo viac ako Shaun, nezíval som pri tom a bavil som sa nielen ja, ale aj moji prísediaci. Veľká koncentrácia skvelých hlášok, krvi a čierného, veľmi čierneho humoru.(26.12.2005)
anderson
odpad!SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 29.3.2010 - Neviem síce kto je užívateľ Martin001, ale asi ako jediný sa pri sledovaní tohto "veľdiela" nedostal do komatického tranzu a rozpoznal jeho pravé "kvality". Tým ktorí by sa rozhodli zhliadnuť tento paškvil na základe odporúčaní podaktorých užíveteľov, že sa jedná o druhý SHAUN OF THE DEAD si dovoľujem vystríhať pred scestnosťou takýchto porovnaní. Apropo ak sa tešíte na PORTIU DeROSSI, objaví sa vo filme v "čurde" čítajúcej cca 3 minúty čistého času. No a ak si chcete vylepšiť náladu, odporúčam do Vašej pozornosti síce ultralacný ale zároveň invenčný a zábavný zombie-trash SEVERED. Technická poznámka: Šitový film dostal od INTERSONICu šitové DVD. Obraz 4:3, titulky k songom posúvajúcim dej dopredu taktiež nehľadajte a ak by ste chceli nejaké bonusy odporúčam radšej "butylku" stoličnej. :-) (21.4.2006)(21.4.2006)
Chatterer
Neuvěřitelné a místy přirovnatelné k Jacksonovým Braindead. Několikrát jsem se s chutí zasmál. 75%(15.12.2009)
demented
Geniálny "skoro zombie" splatter. V porovnaní so Shaun of the death určite viac tlačí na pílu a skôr sa približuje klasikám ako Bad Taste a Braindead, ktorým vo veľkej miere vlastne vzdáva poctu (viď napr. záverečná scéna s motorovou pílou). Nie je úplne dokonalý, ale kto by neodpustil tie drobné prehrešky pri pohľade na odstrelované hlavy či láskyplné strety motorovej píly a ľudského tela? Takto nejak som si predstavoval CHoking Hazard.Samozrejme za predpokladu, že by ho tovrcovia tak totálne nedo*ebali.(19.4.2006)
Rainey13
No...a co že to má vlastně být? Pár humorných scén tam je, ale jinak strašná kravina.(31.12.2010)
Terva
Vypnul jsem mozek a bavil jsem se.(6.4.2009)
TO
žádná sláva, mírně přitroublá zombie komedie, příběh nic moc, provedení nic moc, nijak zvlášť vtipné spíše i nudné, ve druhé půlce je pár povedených krvavých scének, ale to mě nestačí. slabší než Soumrak mrtvých, slabší než Briandead - Živí mrtví, slabší než.....výsledný dojem nic moc. Portia de Rossi tam hraje asi tak 1 minutu.(4.1.2006)
cariada
Další z ujetých hororových ala zombi komedií. Parta lidí jede na svatbu a přenocuje v zapadlém městečku, v noci najdou mtrvého kuchaře a tak zavolají poldy. Díky tomu musí zůstat na místě a nesmí ject na svatbu. Jenže se tu začíná dít něco divného a pěkně se vraždí a mrtvý zpátky vstávají a řádí. Do toho všeho zní country a i "mrtvý" si střihnou taneční číslo. Dobrá zábava.(4.4.2008)
Jimmi
Z mojho pohladu su to take necele 4*.Hlavne v druhej polke filmu je vela dobrych forov a nejake tie 'walking dead".Shoun of the dead sa mi pacil o trosku viac ale kto ma rad hororove komedie urcite sklamany nebude.(27.1.2006)