Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (TV film)

Animovaný / Dobrodružný

Československo, 1981, 68 min

Karel Svoboda

Klasika tentokrát trochu jinak, a to tak že loutkově:) Další důkaz o kvalitě české animátorské školy, navíc s příběhem vyprávěným s lehkostí a vtipem.(19.4.2004)

Vynikající práce Stanislava Látala. Scénář i režie. Vtipné, zábavné, dojemné.(19.4.2004)

Burton a Selick sa môžu ísť zahrabať. Kedy už tieto skvosty českej trikovej a animačnej školy vyjdú na dvd???!!! Chcem Zemana, chcem Trnku, chcem Robinsona!(28.1.2009)

Báječný byl Robinson, pral se s dálkou sám. Ostrovem doved vládnout. Všechno měl, lásku žádnou. Ač báječný svět hrdinů dnes úsměvným se zdá, Robinson naším přítelem dál zůstává. Tohle zpívá Karel Gott při konečných titulcích tohoto filmu. I já si myslím, že je to jedno z nejlepších převedení Defoeovy knihy. O vtip se obvykle stará papoušek skvěle namluvený Stanislavem Fišerem a taky pes Bud. O drama a akci zase sám Robinson. A i přes humornost a vysokou zábavnost si snímek zachoval určitou jímavou poetiku, výtečnou atmosféru opuštěného ostrova a člověka na něm. Člověka, který se pomalu stává z povrchního cápka moudrým mužem. Který nachází i v maličkostech takovou radost, že si ji ani nedokážeme představit. Který je přesto tím nejsmutnějším a nejosamělejším člověkem na Zemi. Za těch osmadvacet let, co byl na ostrově si na něj tak zvykl, že se mu v samotě zalíbilo. Nejdojímavější scénou je určitě Budův odchod. K formě filmu, myslím, že je geniální propojení loutkové a kreslené animace, protože si tak tvůrci mohli dovolit mnohem víc, než jen s loutkami. Loutky představují realitu, jaká se právě Robinsonovi děje a kresbičky jeho vzpomínky. Všecko je nádherně vypracovaný i přestože ty kresbičky vypadají jak ještě hrubější Mach a Šebestová. A i díky tomuhle filmu miluju pohybovou animaci.(12.10.2006)

Roztomilé, vtipné, nápadité, svižné, poučné :)(18.6.2010)

Dneska bych už asi ta Dobrodružství Robinsona nevydržel, ale dříve jsem se hodně do jeho životní situace promítal, a fandil mu. Neměl to na ostrově snadné. Ale pořád to měl lepší, než řada námořníků, co se jim pokazila loď a na žádný ostrov nedopluli...(25.7.2010)

Skutečně jedna z mých nejkrásnějších vzpomínek na animované dobrodružství z dětství. Dodnes si představuji Robinsona jako tuto loutku. Patrně nejlepší zpracování Defoeovy předlohy. Netřeba víc dodávat.(1.10.2011)

Snad nejhezčí loutkový film :-) Zajímavý příběh s patřičnou dávkou humoru :-)(15.2.2009)

Aneb co jste o Robinsonovi netušili. Tak jako obvykle Češi udělali z klasiky komedii - a vůbec ne špatnou.(28.1.2004)

Perfektní zpracování, vtip a originalita.(17.2.2009)

Jak napsal Paul Muldoon: "Stejně jako nejvíc větru / Je tam, kde jsou stromy, // Tak nejvíce světa je / Kolem nás samotných."(29.3.2009)

Nebude troufalé a ani nadsazené tvrdit, že se jedná o nejpodařenějšá adaptaci této literální klasiky.(9.7.2009)

Známý román D. Defoe je oblíbený již po několik generací. Toto jeho animované zpracování (převážně loutkové, jen retrospektivní pasáže jsou kreslené) je vpravdě mistrnným dílem Stanislava Látala. Poeticky pojatý dobrodružný příběh anglického námořníka nepostrádá vtip (především glosy Robinsonova papouška), napětí (např. setkání s lidožrouty), ale i dojemnou chvilku, kdy Robinson přichází o svého věrného druha, psa Buda. Když se trosečník po dlouhých letech dostane do své vlasti, zjišťuje, že Londýn, kde hodlá dopsat své paměti, je pro něho příliš rušným městem, a tak se i s papouškem a sluhou Pátkem vrací na poklidný ostrov...Výborná je podmanivá hudba Karla Svobody a též skvělý dabing.(19.12.2011)

Jednoduše krásné.A Václav Postránecký to nádherně namluvil.Jeden z nejlepších loutkových filmů, navíc Robinsona jsem četl pořád.(1.9.2005)

Báječná nostalgická vzpomínka na školni léta kdy jsme museli na tento film povinně do kina a dodnes ho mám v živé paměti. Nezapomenutelná hudba Karla Svobody nazpívaná Karlem Gotem se určitě vryla do podvědomí kdekomu a jsem přesvědčena že Robinson Crusoe a jeho věrný druh Pátek byli ,jsou a budou stále na jedné z nejvyších příček zlaté filmové éry.(1.10.2008)

Nádherný poetický příběh o nelehkém životě trosečníka.Moc rád jsem se na tento film díval v rámci povinných školně družinových akcí.No a rozhodně toho nelituji.Perfektní dabing,skvělá práce animace a také další důkaz velikosti Karla Svoboda jakožto jedinečného skladatele filmové hudby....Člověk by ani nevěřil,že toto dílko má necelých 70 minut.Utečou jako voda. Někdy si až kacířsky říkám,že nebýt těch krvežíznivých komunistů,kteří zakazovali všelijakou avantgardu ŘEŠÍCÍ nějakou zásadní otázku lidského bytí,tak by ani takovéto věci od lidí kteří "nemohli a nebo mohli s omezením" asi ani nevznikly.Myslím,že by jsme byli o dost ochuzeni....(8.3.2011)

Proste já a loutkovy filmy.(27.3.2011)

Nejlepší Robinson, co byl kdy natočen.(19.12.2005)

Tak tenhle film sem viděl poprvé asi v 7 letech a pouštim si ho s chutí do dnes. Krásná úvodní písnička od Káji Gotta (a to ho dvakrát nemusim Kluka jednoho ušatýho). Krásna hudba jak od ETC. Výborná loutková animace + ploškové prostřihy do minulosti od Adolfa Borna a výborný dabing Václava Postráneckého. Jeden z nejlepších českých animovaných filmů. To Rozhodně!(1.12.2009)

Nádherně převyprávěný klasický příběh Robinsonův v podání českých mistrů animace.(18.7.2011)