Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když je na zasněžené silnici v Severní Dakotě nalezen chladnokrevně zavražděný strážník a dva nevinní kolemjdoucí, Marge Gundersonová, policistka v pokročilém stadiu těhotenství, zahájí vyšetřování, které odhalí nebezpečnou hru chamtivosti a břídilství. Jerry Lundegaard, manžel, otec a obchodník s auty z Minneapolisu, který dlouho trpěl v područí svého bohatého šéfa a tchána, vymyslí propracovaný plán, jehož nedílnou součástí je únos vlastní ženy. Chce za ni výkupné ve výši jednoho milionu dolarů, aby mohl splatit nahromaděné dluhy z hazardu. Jenže všechno, co se může pokazit, se nakonec skutečně pokazí. Pod skrovným a přátelským zevnějškem policistky Gundersonové se totiž skrývá bystrá mysl a nelítostné morální postoje, díky nimž lehce prokoukne odfláknutý a mizerně zahlazený zločin, spáchaný zmatenými, ale velice nebezpečnými únosci. (HBO GO)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 068)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi patří určitě mezi ty lepší režiséry, kteří se v posledních letech podíleli na nějakém tom americkém filmu. Takový Big Lebowski, Bratříčku kde jsi? anebo Muž, který nebyl.. to jsou vynikající díla, která jdou stěží překonat. A přece ještě dříve se jim podařilo dílo nevídané - perfektní skloubení černé komedie a krimi za pomocí všech zúčastněných herců, kteří excelují. Oskarová Frances, zajímavě zábavný Steve, geniálně chladý Peter, nebo roztržitý - tak jak to umí jen on - William. Někdo považuje jako nejlepší film od Coenů Big Lebowskiho, jiní zase Bratříčku... já za jejich nejlepší film považuji Fargo. Pro jeho nezaměnitelný černý humor, obstojné krimi a vynikající herecké výkony. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

85% Ou shit, tak tohle je nadhodnocenost jako kráva, za co?! Průměrní herci, nijak objevná zápletka( to, že je podle pravdy, neznamená, že je hned super), minimum zvratů, pomalé tempo, málo vtipu, no zkratka nejtuctovější kriminálka z nejtuctovějších, která mě potěšila vlastně jen díky dvou gore scénám, ale jinak nuda. 50% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle musel natocit genius. Takhle vybornej krimi thriller se jen tak nevidi. Vse je zde vyborne - hudba, herci, kamera, pribeh. To vse zasazeno do zasnezeneho prostredi Minnesoty. Uz takhle by to byl vynikajici film, ale pripoctete si jeste nezamenitelny styl Coenu, inteligentni dialogy, cerny humor, uzasneho Macyho a Buscemiho a par drsnejch scen a mame tu jeden z jejich nejlepsich filmu a jeden z mych nejoblibenejsich. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když se to se**, tak se to se** pořádně. A nejlíp vám o tom poví Steve "Funny in general" Buscemi. A možná i všichni, kdo měli co dočinění s událostmi od Losího jezera, včetně těhotné šerifky, vyčůraného vedoucího prodeje a málomluvného magora se zálibou v řezačce na dřevo. A proč? Pro trochu peněz. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bratří Coenové natočili naprosto dokonalou antidetektivku, plnou groteskních motivů, pitoreskních vražd a komických detektivů, k čemuž si symbolicky vypůjčili Minnesotu, ukázkový zapadákov, zemi buranů, obskurních vrahů i primitivních policistů... Naivně roztomilá policistka vyřeší jaksi mimochodem sedminásobnou vraždu s úsměvem na rtech a v sedmém měsíci těhotenství, načež cynickému pětinásobnému vrahovi udělí výchovnou lekci slušného chování a večer se nenechá připravit o pravidelné chvíle televizní pohody, aniž by po vyřešení nejzávažnějšího kriminálního případu v dějinách Minnesoty opomněla svému muži pogratulovat k úspěchu v jakési marginální výtvarné soutěži. Fargo je vlastně ironická kritika současné Ameriky, satirický šleh, zesměšnění amerického snu, chladný klenot, který nás zavede na nehostinný americký sever, do říše temnoty skryté pod tím světem sněhově bílé. Geniální film. Oh, Jes PS: O dva roky později natočil Sam Raimi kongeniální nápodobu Jednoduchý plán ... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (62)

  • Přestože bratři Coenové na režii spolupracovali společně, v závěrečných titulcích je jako režisér uveřejněn jen Joel. (vyfuk)
  • Jméno zákazníka, který si kupuje auto, je Bucky (Gary Houston) – jeho jméno je slyšet když ho osloví jeho žena. V titulcích je uveden jako "rozzlobený zákazník". (Witta)
  • V roce 1998 byl film zapsán Americkým filmovým institutem na seznam 100 nejlepších filmů všech dob. V roce 2007 byl film ze seznamu vyškrtnut. (Varan)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama