Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Velmi hravá komediální road movie:-) s jemnými asociacemi na Odyssea, prostě velmi dobrý film. George Clooney zde chytl vážně skvělou roli a také se jí výborně chopil. Blbeček Tima Blakea Nelsona byl také zahrán s grácií:-). Toto byl můj první film od Coenů a musím od nich vidět další, jsem nadmíru spokojen. 4,5*! ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Coenovská variace na Homérovu Odyseu funguje až na pár zádrhelů skutečně výtečně. Snímek O Brother, Where Art Thou? v sobě totiž snoubí precizní režii, jímavý příběh s tragikomickými paralelami a příjemně civilní herecké výkony. Jako oddechová "feel good" záležitost je tedy tento počin přesně tím pravým na ospalé odpoledne. Skvělá práce! „Well, as soon as we get ourselves cleaned up and we get a little smellum in our hair, why, we're gonna feel 100% better about ourselves and about life in general.“ ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Braček, kde si?" Absurdná, čudná, ale veľmi zábavná story o troch utečencoch pred zákonom. Tridsiate roky minulého storočia, juh Spojených Štátov Amerických, naturálne južanské country, perfektní herci na čele s George Cloonym, geniálna kamera... to všetko v produkcii a réžii bratov Coenovcov. Coen Bros Original Quality. Tento snímok bol v roku 2001 nominovaný na cenu Oscara v kategóriach Najlepší film a Najlepší scenár. Žiaľ, ani v jednej z nich neuspel. **** ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak trochu si gratuluji sám sobě, že jsem tohle dokázal odsledovat až do konce. Poté, co jsem již po půlhodině zjistil, že se mi úplně nedostává slov nad právě viděným a během zběsilých akcí s autem a samopaly nejdříve v bankách a posléze na silnici poblíž stáda kráv jsem se začal zamýšlet nad duševním zdravím obecně uznávaných tvůrců, to nějakou dobu vypadalo, že letos poprvé sáhnu po úplně nejnižším možném hodnocení. Když jsem se ale přemohl, dal si uprostřed filmu malou pauzu a pak s pokud možno co největší pozornosti sledoval Bratříčka dál, musel jsem uznat, že má dost zdařilých a originálních nápadů, dokonce jsem se nakonec i vícekrát zasmál. Já teď nevím, jestli je chyba i ve mě, že jsem nebyl správně na tenhle šíleně absurdní humor z novodobé britské tvorby naladěn, nebo se to bratříčkům Coenům prostě občas ve jménu pokusu o nekonvenční komedii natolik vymklo z rukou, ale asi od momentu se zmizením Peteho a příhodou se žábou se mi docela podařilo přistoupit na tu nevšední absurdní poetiku i schválně přehnané výkony ústředních komiků v jejich bláznivých postavách – jenže problém i tak neskončil. Protože vždycky, když už jsem měl pocit, že jsem tu přišel bratříčkům a jejich Bratříčkovi na chuť, po příznivé chvilce se pravidelně vrátila chvilka, kdy se moje dojmy náhle propadly zpátky do trapnosti nebo v lepším případě totálného míjení. Zčásti moje hodnocení zachraňuje country hudba spolu s meziválečnou stylizací, ale jinak tvorba Coenových asi vážně nebude úplně pro mě. [40%] ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Tři chlápci (občas čtyři nebo dva) utekli z vězení a běhají po světě.. Pro mě nic záživného a po většinu filmu jsem se opravdu upřímně nudila.. Jediné dvě dobré scény byly z nahrávacího studia a závěr.. Ze začátku jsem si sice říkala, že to vypadá docela dobře a bavily mě i Georgeovy hlášky o jeho vlasech a pomádě, bez které nemůže žít, ale vážně bylo potřeba, aby to zmiňoval v každé druhé scéně? To, čemu jsem se jednou nebo dvakrát zasmála mi ke konci lezlo pořádně na nervy.. A navíc byly všechny postavy přinejmenším divné (a to nemyslím v tom dobrém slova smyslu).. Takže za co jsou ty 3*? Za skvělou hudbu, dokonalou píseň Hochů od Syslí (nebo Bobří?) řeky a za oči George Clooneyho (aspoň na něco se tam dalo koukat :D).. Bez té hudby by to byly opravdu hóódně slabé 2*, možná i 1*.. Ale díky hudbě se film vyšplhal na (neuvěřitelné!!) slabé 3*.. A může být rád :D ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Jméno šerifa - Cooley - nebylo ve filmu nikdy vyřčeno. Jeho vzhled perfektně sedí na představu ďábla, kterou Tommy Johnson vypráví hlavním hrdinům. "Je bílý jako vy, má prázdné černé oči a velmi hluboký hlas. Rád cestuje se svým starým, zlým psem." (c.tucker)
  • George Clooney týdny trénoval zpěv. Nakonec byl ale přezpívaný country zpěvákem Danem Tyminskym. (Karlos80)
  • Gangster George Nelson (Michael Badalucco) nenáviděl krávy, proto je ve filmu pokropil dávkou ze samopalu. Samotný herec Michael Badalucco ve skutečnosti miluje krávy, a dokonce jednu ve filmu Mac (1992) bez vyzvání objal. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama