Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jeden řetěz. Tři rozdílní lidé. Takové jsou základní počty Coenovic variace na starého, dobrého Homéra. Tři trestanci se musí spojit, protože ve hře je poklad v hodnotě 1,2 miliónů dolarů zakopaný na dně rokle, která bude během pár dnů zaplavena (No Odyseus měl na putování jenom deset let) a to vše na jihu Ameriky třicátých let, kde se uprchlým vězňům daří asi tak stejně dobře jako černochům. Na své pouti se setkají se sirénami, kyklopem (skvělý John Goodman), největším gangsterem století Georgem "Babyface" Nelsonem (pst já to neřekl) a spoustou dalších. Rovnou přiznávám, že podobné filmy, které míchají realitu s nadpřirozenými prvky v silně černo-humorném balení, jsou vysloveně moje krevní skupina (i moje povídková tvorba se nese v podobném duchu). Když k tomu připočtu skvěle vytvořenou jižanskou atmosféru, výpravu, skvělé herecké obsazení a chytlavé scény s pokřtěním v řece či taneček Ku-Klux-Klanu, tak svého bratříčka už hledat nemusím (jedna sestra mi bohatě stačí), protože se mi už dávno usadil v TOP 15. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Zatím jednoznačně to nejlepší,co jsem od Coenů viděl.Vlastně ani nevím,čím mě tenhle film tak strašně zaujal,ale jednoduše se zařadil k mým absolutně největším srdcovkám.Geniální George Clooney tady předvádí dost možná svůj nejlepší herecký výkon,Turturro a Blake Nelson mu zdatně sekundují a John Goodman je jako vždy parádní.Skupina Blátošlapů je prostě super.95 % ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj prvý film slávnych bratov. Povedal som si, že asi nebudú mojou šálkou čaju. Našťastie som nedodržal slovo. Braček je v ich filmografii anomália, ktorej poetika sa dotkne menej ľudí, ako by režiséri čakali. Mňa minula širokým oblúkom a na konci nie príliš dlhého filmu som sa cítil ťažko znudený. Oproti Mužovi, ktorý nebol, Bračekovi už šancu po desiatich rokoch nedám. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem největší gangster na světě. Měřím tři metry padesát a pořád ještě rostu." Vlasy jsem zapomněl někde v minulým století, ale kdybych je měl, tak bych je pomádoval Fešákem od rána do večera a pak bych si je schoval pod síťku na vlasy. Tak byl Everett přesvědčivej. A celkově byli Hoši od Syslí řeky zábavní a pouční. Já jsem se například poučil v tom, že se mám krýt, když mi prodavač Biblí dává lekci nebo polonahý Sirény nabízejí svá těla. To jsem třeba vůbec nevěděl. Stejně jako to, že KKK pořádal spartakiády a rovněž mi nebyl znám význam termínu čuňomlatská krev. Na druhou stranu už mi život věnoval lekci o tom, že žena může být nejkrutější mučící nástroj, což výstižně popsala skupina Poletíme? slovy - Pokoušel jsem myslet tedy na jinou, našla si ji na facebooku, přejela ji šalinou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi vždycky dokázali překvapit neobvykle vážnými filmy, ale přesto plnými černého humoru, což se v jejich provedení spolu s výbornou atmosférou a chvílemi až komickým průběhem většinou vyplatilo. Stejně tomu tak je i u filmu Bratříčku, kde jsi. Tři vězni na řetězech se ze vteřiny na vteřinu rozhodnou utéct z jejich vězení, odhodí krumpáče a rozhodnou se zdrhnout směr kukuřičné pole. Co je nakonec během jejich cesty za svobodou potká, nechá nejednomu divákovi rozum stát, ale fakt je, že jsem se skvěle bavil a to režisérům, producentům a spisovatelům bratrům Coenovým upřít nemohu. Nebýt tak trochu zbytečného konce, stal by se tento film pro mě rázem jednou z nejlepších komedií co jsem měl možnost vidět. Ale i tak je to velice vtipná a zajímavá podívaná, která minimálně za shlédnutí stojí. --- Ještě že tvoje máma nepřežila porod, jinak by umřela hanbou. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Soundtrack měl nečekaně větší úspěch než samotný film, do začátku roku 2001 se prodalo přes 5 miliónů nosičů. (Tygrys)
  • George Clooney týdny trénoval zpěv. Nakonec byl ale přezpívaný country zpěvákem Danem Tyminskym. (Karlos80)
  • Everettovo (George Clooney) identifikační vězeňské číslo je 9958-7715. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama