Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

easaque 

všechny recenze uživatele

je to takový TOP STAR magazín v poněkud lepším obalu, ale přesto stále jen dokument, i když natočený citlivě - jak jinak, když už na tom pracoval jeho syn. Jinak dokument ničím vyjímečný narozdíl od Zdeňka Svěráka. Moc však nechápu filmový formát a ani uvedení v kinech. Tam se to podle mě nehodí. Ale každému podle jeho gusta ... ;-) ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Naprostá nádhera, výborný a procítěný osobní dokument. Pánové vy z akademie, asi víte proč jste zakázali dokumentům soutěžit o Českého Lva. Nějaké Horem Pádem by nemělo v souboji s Tatínkem či Českým snem šanci. Na pódiu měl stát místo Hřebejka Jan Svěrák(alespoň bysme nemuseli poslouchat trapný Hřebejkův politický výstup při přebírání, který se nápadně potobal Americe a znechutil mi celý večer). ()

Reklama

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Dle mýho jsou jen dva základní názory na tento dokument: buď máte Zdeňka Svěráka rádi - pak vás dokument vzal za srdce a nepustil ho ... Nebo se o pana Svěráka nijak zvláště nezajímáte a potom jste se podívali, vypli a vypustili. Já patřím do první skupiny. Pan Svěrák, jeho filmy a hlavně DJC mají v mým srdci svoje místo a proto byl pro mě Tatínek krásným, obohacujícím, milým a chytlavým výletem do Svěrákovýho světa a duše. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nesmírně milá, hřejivě lidská, dojemná a příjemná záležitost. Zdeňka Svěráka mám zafixovaného jako dobrého a moudrého chlapa, milujícího inteligentní humor a češtinu (o Cimrmanově odkazu nemluvě). Oproti rozevlátým kotletám a tvavé čupřině let sedmdesátých mu plnovous a šediny dodaly charisma moudrých a vážných mužů. Stále má však v očích ty veselé jiskřičky. Dokument nahlíží do jeho soukromí, popisuje osobní a profesní vztah s jeho druhým já Ladislavem Smoljakem, či tvůrčí vztah se synem Janem. Vystupuje zde i jako dědeček a uspávání vnoučka na rameni bylo velmi dojemné... Navíc celý je proložen tipickým Svěrákovým humorem i moudrostí starého muže a člověka najednou napadne jaké to bude až tu on a jemu podobní nebudou... Poprvé mne to bolestivě zasáhlo u smrti Ladislava Smoljaka. Kdo je zastoupí? Nechci nikoho pohřbívat a panu Zdeňkovi přeji pevné zdraví, ale kdo tyhle sakra chytrý lidi nahradí ??? Tvůrců laskavého a inteligentního humoru u nás ubývá čím dál více a začínají být ohroženým druhem. ,,Když je někde zaděláno na legraci a ona pak nevykvete, tak to je hřích! " - Zdeněk Svěrák. * * * * ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Velmi podařený dokumentární počin, který odhaluje řadu souvislostí mezi životem a tvorbou Zdeňka Svěráka. Jistě, je to hodně nostalgické, jenže taková jsou aspoň v určitých momentech všechna Tatínkova, i Synova díla - a nemůžu si pomoct, mě se to líbí. Pokud v příštím životě nebudu už konečně kosmonautem, chci být Zdeňkem Svěrákem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Sám Zdeněk Svěrák k filmu řekl: "Má-li někdo syna kameníkem, má nejlepší pomník ve vsi. (...) Kdo jiný mě zná víc než můj kluk, a ten Martin Dostál (...) byl zase takovej dotěrněj kladeč nepříjemných otázek. Myslím, že to zafungovalo a je to pěkný pomník. Neměl jsem právo cenzora, do obsahu jsem nezasahoval." (NIRO)
  • Film vznikl během pouhých čtrnácti dní... ovšem rozprostřených během téměř celého roku. Bylo pořízeno zhruba osmdesát hodin materiálu. (NIRO)
  • Několik záběrů bylo natáčeno v Měcholupech u Žatce, v Žatci samotném, hlavně ve školách, kde Zdeněk Svěrák po absolutoriu VŠ učil a dále pak na žateckém náměstí. (Frontie)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama