Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (369)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Al Pacino v plnej veľkosti. Žid, ktorý hrá Žida, ale úchvatným a presvedčivým spôsobom, že na to aj slová ťažko nájsť. Pacino zo svojho majstrovstva nezľavuje ani o piaď. Človek toto jednoducho musí vidieť, inak nepochopí. Jedna z mála Shakespearových divadelných hier, ktorú sa podarilo naozaj úspešne pretaviť na filmové plátno. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Kupec benátský je podle mě nejlepším zpracováním Shakespearovských divadelních her do filmu ( neviděl jsem jich zas až tak uplně moc ale 6 bych jich snad napočítal ). Úchvatný Al Pacino, který mě nadch až do teď, po 2 měsících si stále pamatuji na jeho scény. Příběh jednoduchý, chytlavý, romantický, nespravedlný a koneckonců spravedlný.... Jednou jsem Žida, v podání již už zmíněného úchvatného Al Pacina, nesnášel, poté ho litoval. Příběh plný emocí a radosti a smutku, který se přelévá z jedné strany na druhou, a někdy až jsem nachytal sám sebe jak nevím na které straně jsem. Ač chápajíc obě strany (( :: ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Stále se dost nakláním k páté hvězdičce za Al Pacina, který byl v úloze Shylocka prostě vynikající. Jsem zvyklá na jeho trochu frajerštější role, ale tady bylo toto vše upozaděno a viděli jsme dokonale poctivého divadelního herce, jehož osobnost skromně ustoupila Shakespearově výrazné postavě. Při sledování mnohých scén jsem si pak jako v divadle připadala a velmi trefně to tu jeden uživatel napsal, že se chtělo místy až tleskat. :) Co říci, myslím, že shlédnutí takto zpracované klasiky člověka musí obohatit...nádherný jazyk, krásná a bohatá výprava, výborní herci a atmosféru dotvářející povedená hudba. Scéna u soudu - strhující. A proč že chci spíš libru mršiny než třikrát tisíc dukátů? Protože proto. Pouhý rozmar. Stačí? :) ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér nedodržal Shakespearom predpísaný žáner "komédia" a vybral sa svojou vlastnou (dramaticko - tragickou) cestou. Al Pacino je samozrejme famózny a celý film v podstate stojí a padá na jeho hereckom výkone. Scény, v ktorých sa postava Shylocka nevyskytuje pôsobia niekedy celkom nudným dojmom. Práve v týchto okamihoch začnete vnímať dĺžku filmu a to by sa pri Shakespearových adaptáciách nemalo stávať. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro Shakespeara mám sice životní slabost, ale Kupce benátského považuji v jeho tvorbě spíše za průměr. Námět je bravurní (dá-li se vůbec o nějaké bravurnosti mluvit v případě sociální pohádky o zadluženém floutkovi, co u pomstychtivého žida zadluží i svého nejlepšího kamaráda xenofobního pokrytce, aby spolu ke štěstí došli a nezaplatili ze svého dluhu byť i jen symbolický dukát), ale to zpracování, které se povětšinou drží spíše ve stylu jeho záměnových zaláskovaných komedií tomu těžce nesvědčí. Není to tím pádem ani komedie a ostatně ani drama. Ale chtě nechtě musím přiznat, že si s tím Radford poradil vlastně ještě nadočekávání dobře. I když ona je to v tomhle případě zásluha spíše hereckého ansámblu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)
  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama