Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

Shit 

všechny recenze uživatele

Na mě až moc rozvleklý a nudný, protože krom scény u soudu neni ve filmu moc zajímavých scén, ale zase na druhou stranu na to že to má 2 a pul hodiny to uteklo docela rychle a i když se toho tam moc neděje, tak opravdová nuda se moc nedostavuje. Děj je samozřejmě pekelně ohranej a film se svojí předlohy celkem drží, teda spíš toho co si tak letmo vybavuju z hodin Čj, když sem byl zrovna při smyslech, neni toho sice moc, ale ty zajíavý pasáže sem si celkem zapamatoval a film se jich pěkně držel, takže nic překvapivýho se neudálo, ale to sem od toho opravdu neočekával. Trošku mi ale vadilo, natahování napínavých scén u kterých bylo jasný co se stane, přece jen čekání do poslední možný chvíle, kdy už nůž skoro řeže do masa a jednim výkřikem to zastavit se moc nehodilo, přece jen nevim kdo by vymyslel takovou pěknou vochcávku na Shylocka během pár vteřin a pak to ještě rozvést do fak obřích rozměrů, to bylo spíš pro zasmání.Taky mi moc neseděl ten shakespearovskej jazyk, kterým mluvili,člověk byl rád, že to vůbec přečet, takže o nějaký pochopení sem se už ani nesnažil, ale to se naštěstí moc nestávalo. Ale to co film opravdu drží nad vodou je naprosto totálně brutálně dokonalej výkon Al Pacina, klidně bych mu za to dal toho malýho zlatýho kašpárka Oscara, ostatní herci, ač celkem slavný jako třeba Jeremy Irons nebo Fiennes toho moc nepředvedli. Prostě tohle nebyl zrovna film, kterej by mě nějak oslnil, ale díky několika silnějším momentům a výbornýmu výkonu Pacina jsem byl nakonec celkem spokojenej ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Po většinu času mě to hodně bavilo a konverzační a monologové perličky v shakespearovské angličtině byly pro moje uši úplným potěšením. Ten chlápek byl génius, že před více než 400 lety dokázal napsat dialogy, které i dnes fungují tak dobře. Hodně scénáristů by se od něj mohlo (mělo) učit. V tom také oceněji autory, že texty přizpůsobili tak šetrně, že neztratili právě to kouzlo a styl. ()

Reklama

Richie666 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá adaptace románu Williama Shakespeara, nic víc, nic míň. Tedy, kdo si nepotrpí na přívaly veršovaných dialogů, nikterak se nevyžívá v dílech velkého klasika či vehementně netouží vidět Al Pacina v roli starého Žida, nadšen rozhodně nebude. Mnohdy i několikaminutové odříkávání romantických veršů mě dohánělo téměř k šílenství. Hodnotím tedy v tomto případě neutrálními třemi hvězdičkami, jelikož díky kvalitnímu zpracování a zdařilým hereckým výkonům bych méně dát nemohl.., sic mi Kupec benátský přinesl opravdu hodně utrpení. Milovníci W. Shakespeara a příznivci klasického romantického dramatu si však bezpochyby přijdou na své. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Radford .. Musím říct, že mě tohle filmové zpracování klasického díla nijak nezaujalo. Prý původně komedie, ovšem z toho pranic nezůstalo a Michael Radford příběh pojal jako temné drama o nesnášenlivosti židů a křesťanů říznuté pohádkovou romancí. Kontrast těchto dvou světů jako by nepatřil do jednoho filmu. Veršované dialogy a mnohé pasáže doslova nudí, táhnou se, jsou dosti vykonstruované a chybí jim ona zábavnost. Slabou náplastí na obsah zůstává výtvarné pojetí, které působí věrně a je umocněno kostýmy či hudbou. Další opora jsou pak někteří herci. Ke slabším patří „skorocateblanchett“ Lynn Collins, která kromě krásného obličeje moc nenabídne a Fiennes, který vše sympaticky odrecituje, ale nic víc. Na opačném pólu pak stojí přílišdobrácký Irons a nad všemi mistrovský Pacino. Jeho postava je věrná, zajímavá a kde je on, něco se děje. Na třetí hvězdičku to vyhnal pouze Al.. 50%. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Shakespeara lze zařadit mezi největší génie dramatu. S jakou přesností vystihuje všemožné lidské charaktery, je obdivuhodné. A vynikající také je, když někdo podobně báječnou látku dokáže přenést do filmu. Michaelu Radfordovi se to povedlo. Jeho "Kupec benátský" je přesně takový, jaký má být. Nechybí pořádné drama, ale ani komediální prvky. Velký obdiv patří hercům, potažmo maskérům, protože Al Pacino je jako Žid Shylock k nepoznání. Výprava je snad rovnou na Oscara, dokonale nás přenese do Benátek 16. století. Prostě a jednoduše zas jeden film, který potěší srdce i oko divákovo. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama