Reklama

Reklama

Na Západ

(seriál)
USA, 2005, 9 h (Minutáž: 90 min)

Hudba:

Geoff Zanelli

Hrají:

Matthew Settle, Josh Brolin, Gary Busey, Will Patton, Skeet Ulrich, John Terry, Gordon Tootoosis, Simon Baker, Rachael Leigh Cook, Tyler Christopher (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Roku 2005 se na obrazovkách amerických televizí objevila šestidílná minisérie Into the West (Na Západ), na které se jako vedoucí výroby (producent) podílel slavný Steven Spielberg. Epizody seriálu jsou dlouhé zhruba 90 minut a velmi věrně mapují historii amerického západu v letech 1820-1890. Na pozadí příběhu dvou hlavních hrdinů- jižanského koláře Jacoba Wheelera a lakotského šamana Milovaný Bizony, se velmi důvěrně seznámíme s reáliemi té doby i hlavními historickými postavami. Znalci mohou ocenit dobové oděvy, prostředí a nesmírně citlivě zpracované téma lakotských obřadů, kde se vystřídala plejáda snad všech nejlepších indiánských herců v rolích legendárních náčelníků té doby. (tuwanakha)

(více)

Recenze (69)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Jako milovník westernů, jsem se těšil jako malé dítě, o to větší zklamání přišlo. Neuvěřitelně nudné, rozvleklé, dějově stojící na místě. Hlavní představitel je neskutečné dřevo, které mi hrozně lezlo na nervy. Jsou tam sice události té doby, ale je to zaobaleno do příběhu jako z nějaké telenovely. Jedna hvězdička za kostýmy, prostředí, krajinu a triky. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága o klanu Wheelerů, jejichž osud je úzce spjat s Indiány z kmene Lakotů. Nicméně ta jen zastřešuje příběh Severní Ameriky a její proměny, kterou prodělala běham necelého století. Místy to člověka nutí k slzám i k vzteku z toho, jak se osadníci k původnímu obyvatelstvu chovali a současný americký export demokracie pak působí velmi cynicky. Kor když spousta Indiánů dosud žije v rezervacích. Režijně povedené, byť se některé díly místy táhnou, a herecky obstojné, přičemž prim hrají především televizní herci, ale sem tam se mihnou známější tváře jako třeba Josh Brolin, Lance Henriksen nebo Keri Russell. Jeden z těch projektů, kdy je člověku za bílou rasu stydno. 85% ()

Reklama

Gazy 

všechny recenze uživatele

Velkolepá série, pod kterou se v roli producenta (stejně jako u Bratrstva neohrožených) podepsal Steven Spielberg, což značí, že půjde o hodně nezvyklou podívanou, která dává westernovému žánru trochu jiný význam, než na jaký jsme zvyklí. Ten, kdo čeká v každém díle drsné přestřelky a hláškující kovboje, bude dozajista zklamán, Na Západ není tím typem seriálu, ne že by byl úplně ochuzen o nějakou tu akčnější vsuvku, ale v žádném případě to není hlavní náplní minisérie. Jedná se především o rozmáchlou rodinnou ságu a velmi pečlivě ukazuje jak přistěhovalci téměř vymítili původní obyvatele amerického kontinentu a změnili jeho tvář k nepoznání. Po prvních třech epizodách jsem z toho byl úplně paf, další trojice dílů mi už, ale přišla trochu hůř stravitelná, místy bylo těžké vyznat se v docela hojném počtu postav. V konečném zúčtování jsem se proto rozhodoval mezi čyřmi nebo pěti hvězdičkami a nakonec zvítězila vyšší varianta ohodnocení, hlavně kvůli několika srdce drásajícím momentům při kterých mi běhal mráz po zádech. ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Krásný seriál mapující události téměř celého 19.století, tedy století s nejvíce nepokoji, s nejvíce útisku indiánů bělochy a nejvíce masovám vyvraž'dováním rudých. Seriál vám přiroste k srdci nejen postavami, ale i hudbou a dokonalým vykreslením atmosféry divokého západu. Nevím jestli všechny události byli pravdivé(některé samozřejmě ano jako třeba porážka Custera u Little big hornu a vůbec celé utlačování indiánů), ale v tomto skvělém podání na tom zas tak nezáleží. Spielberg je prostě záruka. Nejvíce se mi líbili asi první dva díly a potom určitě závěr. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komplexně pojatý příběh 19. století v USA, kde klíčovým jsou jednotlivé významné historické milníky, které jsou znázorňovány, a nikoliv postavy, které jsou víceméně jen do počtu, a slouží jako takový most mezi jednotlivými díly. První díly nabízejí opravdu cestu "Na Západ", obohacenou o záběry krásné krajiny. V druhé půlce už jsme "Na Západě" a řeší se hlavně Indiánská otázka. ()

Galerie (192)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama