Manželský pár mnichovských umělců Florian (Per Oscarsson) a Anna (Rosemarie Fendel) z důvodů, o kterých nikdo a ani oni sami neví, se usazuje v tajemném městě, kde vládne absolutní svoboda a je dovoleno vše. Pod povrchem zdánlivého klidu "Města snů" se ale ukrývá perverze a násilí. Je to všechno skutečnost anebo noční můra hlavního hrdiny?
Nejednoznačné "kafkovské" vyznění filmu "Traumstadt" podtrhuje bizarní výtvarná stylizace, kostýmy a make-up. Jako předloha posloužil jediný román "The Other Side" Rakušana Alfreda Kubina (1877-1959) nesoucí se v expresionistickém stylu, plném symboliky, a jeho filmová adaptace je aktualizovaným podobenstvím života vládnoucích garnitur ve Střední Evropě. (FilmFan24)
FilmFan24
Věčné téma moci a bezmoci tentokráte velice zajímavě především pro netuctového diváka natočené podobenství. Přestože se film natáčel skoro celý v tehdejším Československu, konkrétně v Českém Krumlově, tehdejší naši mocipáni jej pracujícímu lidu budujícímu světlé zítřky v socialistických kinech nepromítali. Z filmu je totiž až moc zřejmé, že "Město snů", kde je dovoleno téměř vše a vládne v něm absolutní svoboda je především alegorickým podobenstvím života za moci totalitní v některých tehdejších státech Evropy. Ona totiž ta proklamovaná svoboda snového města je zástěrkou k manipulaci obyčejných lidí mocnými stojících ve vedení. Film zaujme především bizarní výpravou a množstvím neotřelých sexuálních scén, které ve výsledku podtrhují "snové" vyznění příběhu, z kterého na konci není patrné, zda (slovo) sen (Traum) obsažené v názvu filmu, je hrdinovým snem anebo hrůznou skutečností.(22.4.2009)