Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na cestě z Berlína do New Yorku potká Kyle Pratt (Jodie Foster) ta nejhorší noční můra každé matky - v rozlehlých prostorách moderního Boeingu 474 se beze stopy ztratí její šestiletá dcera Julia. Kyle, která je citově zničená z nedávné ztráty manžela, se zoufale snaží nevěřící posádce letadla, cestujícím a později i sama sobě dokázat, že není šílená. Přestože se kapitán Rich (Sean Bean) i letecký strážník Gene Carson (Peter Sarsgaard) snaží o tvrzeních zoufalé vdovy nepochybovat, směřují všechny důkazy ke skutečnosti, že její dcera nikdy na palubě letadla nebyla, což ještě více podněcuje paranoiu a pochyby ostatních cestujících a zbytku posádky. Kyle, která se najednou ocitá úplně sama, zbývá jediné - spolehnout se při pokusu o vyřešení celého tajemství a záchranu dcery pouze na svůj vlastní rozum. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

Matty 

všechny recenze uživatele

Další film o tom, že s dětmi jsou jenom problémy. Děti křičí, zvracejí, dožadují se zbytečností, ztrácejí se v letadlech – zpravidla, když to nejméně očekáváte. Kyle Prattová (Jodie Foster) by ještě měla být ráda, když po krátkém zdřímnutí během letu z Berlína do USA zjistí, že se její nezvykle bledá dcerka poděla bůhvíkam. Ale ne, to by nebyl americký film, aby ji vyplašeně nezačala shánět po celém letadle (které shodou náhod sama navrhla) a podezřívat arabské spolucestující z nekalých úmyslů. První třetina ještě ujde. Nevíme, kde vězí pravda, zda-li Kyle skutečně neharaší v mozkovně (jak se domnívá personál, nemající jediný důkaz o přítomnosti její dcery na palubě). Režisérovi se – za vydatné pomoci vytříbené kamery Floriana Ballhause – daří budovat napínavou atmosféra. Jodie Fosterová navíc dokázala svou hrdinku obdařit nevnucujícím se charismatem a ne až tak často vídaným intelektem. Bohužel, když vyjde najevo, o čem vlastně celý film je, veškeré pozitivní prvky jsou nemilosrdně vyhozeny zpátky na zem (pro jistotu bez padáku). Rafinovaný thriller stavějící na divákově nejistotě se rázem mění v trapnou kopii čehosi nechvalně známého již z tolika jiných filmů. Celé dosud pracně budované dějové lešení se ukáže být postaveno z velice křehkého materiálu, který silnějším poryvům větrů v žádném případě neodolá. Takovým poryvem přitom může být zapojení byť jen minima mozkové kapacity uvažujícího diváka. Je to škoda, ale možná že Američané po 11. září přesně takový film potřebují – neustálé omílání důležitosti semknuté rodiny je sice otravné, nicméně stále oblíbené. 45% Zajímavé komentáře: Marigold, Falcor, anais, PogoJoe, Bilky ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatný. Cca Hodinu se buduje depresivní atmosféra, Stísněné prostředí letadla funguje na výbornou. Zásadní Zlom je trošku divnej, dost zpomalí jinak docela ubíhající děj, ale pak se začne na novo a jdee se až do konce. Film rozhodně nenudí, vlastně je to docela zajímavej trihller, i když trošku připomíná Air Force One. Fosterová nic moc(eště v žádném filmu mě nijak nenadchla) ale Peter Sarsgaard je dobrej a Sean Bean jako tradičně skvělej.Jako velké plus pak musím přihodit fakt, že představitelka Julie vypadá opravdu, jako by byla dcerou Jodie Fosterové. Slabší 4* ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[85%] Prvotřídní thriller; nervy drásající, napínavý až do konce. Pointa nebyla vyřčena úplně ve finále, ale ještě nějakou dobu před tím, takže v tomto ohledu jsem nadmíru spokojený. Veškeré to prostřední v letadle (postavy, zvyky, různá zákoutí letadla) – to vše bylo pojato na výbornou. Filmem hlavně dominuje skvělá Jodie Foster, která si jde odhodlaně za svým – najít za každou cenu svou dceru a to i navzdory tomu, že jí ostatní v letadle považují za blázna. V pokročilé cca třetině filmu trochu ztrácí dech ta pointa – tam je trochu děravý scénář, ale není to nic extra nelogické, aby mě to naštvalo. To neskutečné napětí a i pár chvilek emocí se na závěr našlo. Musím pochválit i vydařenou hudbu od Hornera, která té ponuré atmosféře dodávala ten správný šmrnc. Krom Foster mě bavil Sean Bean a Peter Sarsgaard. No, víc k tomu asi nenapíši, bavilo mě to dost. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

již úvod naznačuje, že by jsme měli mít co do činění se zajímavým a jednoduchým tajemným thrillerem. po zjištění, že všechny děti by měli mít na krku zvonek se o atmosféru stará hudba a herecký výkon J.Foster, která vypadá chvíli jako blázen a chvíli jako odhodlaná matka, čímž nás nutí přemýšlet, kde je pravda. bohužel tempo nevydrží a tak je potřeba jít do boje! ucházející zápletka, napětí, trocha tý akce. vcelku dobrej film, za lepší 3 hvězdy. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nebýt hrůzného scénáře mohlo se jednat o více než-li slušný thiller. Zajímavá úvodní premisa zůstala trestuhodně nevyužita. Přitom ze začátku (resp. v první cca hodině snímku) vše vypadá velmi dobře až do "šokující pointy", která je toho typu kdy jí každý ví, ale zároveň si ze srdce přeje aby to něčím takovým nepokazili... A oni pokazí. Po psychologicky-mystickém úvodu nastává akčně-dramatické finále toho nejhoršího a nejsmutnějšího střihu. Scénář je slaboulinký, se špatně napsanýma postavama. Aspoň že herci dokázali těm zoufale jednorozměrným a většinou i zbytečným postavám vtisknout něco více. I režisér se snaží seč to jde zamaskovat slabiny scénáře, ale ono to prostě nelze a tak zbývá po všech stránkách průměrná záležitost. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (15)

  • Erika Christensen (Fiona) nenávidela topánky na vysokých opätkoch, ktoré jej postava musela nosiť, pretože ju poriadne boleli nohy. Na všetkých záberoch, na ktorých je natočená len od pása nahor, chodí bez topánok. (Arsenal83)
  • Kyslíkové masky, vypustené počas jednej zo scén, záhadne miznú v ďalších. V skutočnosti ich však nemožno počas letu znova vložiť späť. Je to možné až po pristátí a s použitím špeciálneho vybavenia. (Arsenal83)
  • Letoun je ve filmu označován jako "AALTO Air E-474". Žádný takový stroj ale ve skutečnosti neexistuje. Vzhled letounu zvenčí se nejvíc blíží obřímu "Airbusu A-380", vnitřek kokpitu pak "Boeingu 787 Dreamliner". (curfew77)

Související novinky

Setkáme se včera, lásko!

Setkáme se včera, lásko!

25.04.2007

Určitě si vzpomenete, jak si to Eric Bana a Brad Pitt coby Hektor a Achilles rozdali před branami Tróje na meče a kopí. Bylo to tak přesvědčivé, až se nechce věřit, že v soukromí jsou ti dva kámoši.… (více)

Reklama

Reklama