Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ta banda musí viset. Do jednoho... Do malého městečka poblíž mexických hranic přijede mlčenlivý návštěvník ze vzdáleného ranče Jim Douglass (Gregory Peck). Má jediný cíl – vidět na vlastní oči zítřejší popravu čtyř banditů, kteří čekají na smrt ve zdejší zadržovací cele. Muži zde přepadli banku a zabili člověka, avšak podle Jima toho mají na svědomí mnohem víc. Bandité ale s pomocí komplice z vězení uprchnou a dokonce unesou půvabnou Emmu, dceru místního obchodníka Guse Steinmetze (Jiří Voskovec). Po jejich stopách se vydají téměř všichni muži z městečka. A především Jim, který s sebou nosí fotografii své zavražděné ženy… (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších westernů na téma pomsta a spravedlnost (srovnej též např. se Sturgesovým "Poslední vlak z Gun Hillu" nebo Wellmanovou "Jízda do Ox-Bow"...). V Kingově Bravadosu navíc v zorném úhlu Boží spravedlnost a otázky práva člověka sama sebe nominovat do role soudce i kata. Kladem filmu jsou také některé úchvatné záběry mexické krajiny a výrazné herecké postavy Gregory Pecka a tehdy ještě mladé a roztomilé Joan Collinsové. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jako vždy výborný Gregory Peck v roli zaťatého mstitele, který se přidává ke štvanici na čtveřici uprchlých kriminálníků. Ti těžce zranili šerifa a unesli dceru místního boháče, ale hlavně před nějakou dobou měli znásilnit a zabít hrdinovu ženu. Přímočarý děj bez nějaké výraznější akce u kterého člověk lituje, že film nebyl natočen o pár let později. Protože hrdina neváhá chladnokrevně zabíjet, je tu nejspíše znásilnění rukojmí, ale všechno si víceméně musíme domyslet. Z průměru zvedá především dvojitá pointa, kterou jsem absolutně nečekal (a v podstatě ve westernu bych nečekal žádnou pointu) u posledních deseti minut dovětku filmu slušně mrazí. Ve vedlejší menší roličce potěší Jiří Voskovec, kterého bych ale fakt nepoznal. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Z čistého nebe blesk. Z čista jasna dotkl se jej střep, křehkosti soukromí. Toho času šibenic. Pohledný, zastřený, brání květ citový. Hrrr na ně. Rozzlobený, rozlícený jeho stav. Láme jeden, druhý, třetí vaz, ale vůz zapřáhl před koně. Bylo tak snadné. Obrátit pozornost, svést stopy na jiné, a přitom sám mít máslo na hlavě. Nesoudný ten za humny, který rozdupal, vyraboval jeho ráj. Vysmekl se z oprátky, z přívětivé masky, úlisný to had. Až mošna s úsporami rodiny a poslední desperát, otevřou mu zrak i svědomí na vahách. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro westerny, ve kterých žene hrdinu pomsta nekompromisně po stopách padouchů. Tentokrát jsem však poněkud zklamán tím, že Jim sice zločince honí, oni před ním předpisově prchají, ale bohužel se přitom víc dumá než střílí a to mi moc nesedí. Já od westernu nečekám nic míň než divoké řádění na koních, nadsamectví s rychlými kolty a nějaké ty dámy padající do upocených náručí, ale tento snímek je vystavěn na jiných základech. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Výborný western. Gregory Peck tyhle chlapáky - byť tady trochu nezvykle v drsnější podobě - prostě umí zahrát a navíc scénář se příjemně vzpouzí všem žánrovým klišé, jež v 50. letech nebylo v Hollywoodu až tak běžně porušovat. K tomu přidejte fantastickou mexickou krajinu, kterou si kamera vyloženě užívá. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu od Franka O´Rourka. (Terva)
  • Bravados vyniká obrazově impozantními, rozmanitými exteriéry z mexických provincií Michoacán a Jalisco. Tam filmaři našli úchvatné rozlehlé pláně, kaňony, vodopády a lesnaté hory, kterými vedli fiktivní stopování padouchů skupinou dobrovolníků z malého městečka Rio Arriba. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama