Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1874 a na Divokém Západě probíhá stavba železnice. Když při průzkumu terénu narazí na tekuté písky, tak musí trasu změnit. Jedinou možností je, že povede Rock Ridgem - pohraničním městem, kde se každý jmenuje "Johnson".  Intrikán a generální prokurátor státu Hedley Lamarr chce koupit pozemky podél nové železniční trasy co nejlevněji, a tak se rozhodne vyhnat obyvatele městečka. Posílá na ně gang desperátů pod vedením svého asistenta Taggarta. Zaskočení obyvatelé městečka požadují, aby byl jmenován nový šerif, protože již několik let ve městě žádný není. Na radu Lamarra je vybrán Bart - černoch pracující na stavbě železnice. Ten měl být původně oběšen za to, že udeřil Taggarta do hlavy lopatou. Lamarr se domnívá, že Bart pohorší obyvatele města natolik, že dobrovolně opustí Rock Ridge a on pak převezme "neposlušné" město. Jenže šerif je důvtipný, a když v městském vězení narazí na opilce a bývalého pistolníka Jima, známého jako "The Kid Waco", začne pracovat na překonání nevraživosti vůči své osobě. Lamarr zuří, že se mu nedaří zbavit se Barta, a tak se rozhodne zničit Rock Ridge s pomocí armády kriminálníků. Bart má 24 hodin na to, aby vymyslel, jak město ušetřit. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

classic 

všechny recenze uživatele

Snáď by som už naivne očakával, že Mel Brooks pojme „Divoký západ” absolútne vážne, i keď nechýbajú tradičné westernové prvky o utláčaných obyvateľov...+ typické črty-Nový šerif v Rock Ridge, sprvoti outsider, asi kvôli tomu, že je černoch, jeho budúci parťák, beloch Waco Kid, zaťažený minulosťou, a preto je závislý od nadmerného pitia Whisky, ale našťastie disponuje rýchlymi prstami, a tak je iba otázkou času, kedy bude nápomocný kolegovi Bartovi, aby zabránil vedeniu železnice cez rozkvitajúce sa mestečko, kde sa každý volá JOHNSON. Hedley Lamarr chce všetko preto urobiť, čo je vôbec možné, aby vyhnal všetkých farmárov, najprv povoláva obávanú gorilu Mongoa, keď ani to nepomáha, ďalej skúša nastražiť imitáciu Marlene Dietrich (Lili Von Shtupp), ktorá má za úlohu zviesť šerifa, čo sa jej aj podarí, ale v opačnom slova zmysle, posledná možnosť spočíva v ozname pre ostatných banditov a hrdlorezov, keď prvá skupina už zlyhala, ktorí musia za každú cenu spraviť nevyhnuteľné... Totálne nabrúsení sa vyrútia oproti svojej odmene, a ako to nakoniec dopadne, nie je ťažké uhádnuť ? _ Mel ešte pridáva na razantnej bizarnosti, s ktorou stúpa z filmu do filmu, čiže opäť tu mám 2 in 1, ak ešte nie 3 in 1 ? Obľúbil som si Genea Wildera, ktorý je excelentný, ako jeho menovec-Billy, každý ale vo svojom význame, defacto, obaja sa zaujímali o vzhľad svojich komédií, jeden ich ozvláštňoval svojími hereckými kreáciami, druhý na ne dozeral čisto za kamerou. _Taktiež ma zaujali rezké pesničky, či aj širokoúhla kamera Jožka Biroca. Vedúci sa polepšil, čo som strašne rád. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že si s Brooksem nakonec (po Producentech, u kterých mi ještě bylo do smíchu jen půl-napůl s trapností, a Mladém Frankensteinovi, kterého jsem si užíval z těch tří kousků zatím nejvíc) budeme přece jen spíš rozumět – prdící kovbojové sice nejsou můj šálek humoru, ale od tohohle chlapíka holt musí člověk pokaždé přetrpět pár hrubozrnnějších fórů, aby se mu dostalo i spousty mnohem rafinovanějších, mezi těmi drsnými snadno přehlédnutelných, a několika naprosto mimozemských. Vlastně je Brooks v těch jemnějších polohách, a v Ohnivých sedlech zvlášť, ze všech amerických parodií, které jsem zatím viděl, asi nejblíž evropské škole „láskyplného ohýbání žánru“, ne zas tak daleko od Adél a Limonádníků (jen o tolik, o kolik jsou Olinka Schoberová v Adéle a Květa Fialová v Limonádníkovi vzdálené zdejší Madeline Kahn – stejně všechny tak či onak hrají Marlene Dietrichovou). A Gene Wilder jako vždycky dokonalej, mám toho chlapíka čím dál radši. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Jim, ale většina lidí mi říká .... Jim. Americká taškařice parodující vše, co je westernu svaté. Bez servítek míchá do příběhu Ku-klux-klan, nacistické vojáky i motorkáře. Vše je je naprosto ujeté a příběh je blbější než 5 duševně postižených asiatů na školním výletě. Na Limonádového Joe to opravdu nemá. Ale pár slušných gagů se najde. Velmi mě překvapilo, že se nebáli říct slovo "negr" ve filmu. Také mne rozesmálo, že Indiáni umí plynule německy :-) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne, ne a ne. V Americe tenhle film vydělal majlant, takže je nejspíš chyba na mojí straně. I když Babovřesky byly taky extra úspěšné a přitom by se o jejich kvalitách dalo úspěšně pochybovat. A nebo se jim rovnou sarkasticky vysmát a pořádně si před nimi odplivnou. Hvězdičku dám za Madeline Kahn a za ty tři vtipy u kterých jsem se zasmál, tu druhou si Ohnivá sedla zaslouží za závěrečnou zvrhlou bitvu. Slabá komedie, s překvapivě slušným soundtrackem. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem Ohnivá sedla viděl a dobře jsem se bavil. Škoda, že to neplatilo pro druhé zkouknutí, které mě moc nebavilo. Fóry nebyly tak vtipné, jak jsem si pamatoval a samotné utahování z rasismu mě přišlo chvílemi dost trapné. Několik vtipných momentů to má, ale těch opravdu geniálních vtipů zde moc není. Odpočinková parodie na krásný letní večer, kdy nechcete nic jiného dělat, než jen koukat na televizi. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (12)

  • Film se natáčel ve stejných exteriérech jako snímek Westworld (1973). (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

Tvůrce Médi chce umřít na Divokém západě

06.12.2012

Když přišel s projektem Méďa, většina hollywoodských studií ho odmítla. Včetně Foxů, pro které Seth MacFarlane vytvořil veleúspěšný animovaný seriál Griffinovi. Nakonec se Méďu ujala menší produkční… (více)

Reklama

Reklama