Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kvůli pátrání po tajemstvích knihy, kterou napsal jeho otec, se renomovaný psychiatr vzdává své akademické kariéry. Nechá se zaměstnat v ústavu, kde otec pracoval, a kde zřejmě čerpal námět pro sepsání této slavné dětské knihy. Doufá, že tam odhalí všechna její tajemství a i roli, kterou v ní představuje on sám. Dobrodružný výlet do minulosti začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Antek 

všechny recenze uživatele

Vypadá to nadějně. Aaron Eckhart je příjemně civilní a o Ianu McKellenovi nemá cenu pochybovat ... navíc je příběh prodchnut potřebnou tajemnou tragédií ... a do poloviny tedy šlape jako hodinky. Jenomže pak ... pak se naplno projeví bezradnost režiséra (a scénáristy v jedné osobě) jak nadhozené otázky (a potažmo příběh celý) vyřešit. A tak to učiní tím nejjednodušším způsobem, který je ovšem otravný a no ... zkrátka nudný. Po těch příslibech v první půlce všechno vyšumí do ztracena a na jazyku zbude příchuť promarněné příležitosti. Mám rád tyhle "lidské" filmy, mám rád skoro všechny herce, kteří v tomto snímku hrají ... ovšem ke Sternovi nemám vztah žádný .. a po tomhle čistém průměru se asi ani žádný nevyvine. PS: První půlka za 80%, pak se to začne klonit ke 40% - 20% :-( ()

kohut 

všechny recenze uživatele

Celkom prijemne prekvapenie. Film o psychiatrovi, ktory prostrednictvom svojho pacienta odhaluje pravdu o svojom otcovi - autorovi veleslavnej detskej knihy o vyprave chlapca Zacha do kuzelnej krajiny Neverwas. Pacient ( Ian McKellen ) totiz tvrdi, ze je kralom tejto krajiny a ze Neverwas skutocne existuje. Film sa pohybuje niekde na polceste medzi Kralom Rybarom a Hladanim Krajiny-Nekrajiny. Ma podmanivu atmosferu, kedy chcete uverit, ze Neverwas naozaj existuje, no v zapati vas to hodi spat na zem a takto dokola az kym nenastane rozuzlenie. Do toho nadherna hudba Philipa Glassa. Dal by som aj styri hviezdicky, ale nieco tomu chybalo, takze len 3.5 ()

Reklama

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Skvělý Ian McKellen vás strhne do pohádkové říše jím stvořené, aby se vymanil z krutých podmínek v dětství. Stvořil si natolik kouzelný příběh, že strhává miliony lidí. Kdyby mi zůstala dětská mysl, asi bych byl strašně rád jako on. Ikdyž má film svoje mouchy, mě se líbil a to mnoem víc než jemu tématem podobný Bridge to terabithia. Abych nezapoměl Nick Nolte je tu uveden v seznamu herců nakonci, ale osobně podával druhý nejlepší výkon ve filmu:-) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Já vím jen to, že příběhy si častokrát hledají vypravěče ... a ne naopak." ----- TENHLE příběh živí víra a fantazie, vzpomínky ... a bláznovství. Nemá nijak zvlášť pevné základy, ve své podstatě je velice lehce zpochybnitelný - a tak je na vás, jak se k němu postavíte. Je poměrně těžké zachovat si neutralitu ... ve vztahu k němu. Buďto ho bez milosti rozcupujete na kousíčky - nebo přijmete jeho zasněný a tím pádem trochu nepraktický náhled na svět ... i jeho lehce posmutnělou poetiku. Víte, je dost dobře možné, že v našem poněkud hektickém, předimenzovaném, problémy zahlceném světě mohou být OPRAVDU šťastné jenom děti ... a blázni. Pokud jim to umožníte. P.S.: Zach Riley se rozhodně nechoval jako profesionál ... z čehož vyplývá, že klidně můžete mít to nejlepší vzdělání a všechny možné tituly - pokud se vás něco osobně dotýká, jsou vám k ničemu. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla v dabingu, což už samo o sobě smrtelně strhává zážitek (ve chvíli, kdy jsou postavy vzrušené, rozzlobené dabéři nejspíš usínají ve svých kukaních a těší se, až dokecají a půjdou domů). K herectví Iana McKellena je jeho hlasový projev nejdůležitější, takže rozhodně si sežeňte originální verzi. Když opomenu strašný sluchový zážitek, zbývá mi příběh, který je velice originální, propletený a sám o sobě by mohl tvořit další a další mytologii, ale něco mi v tom prostě chybělo. Mohlo to být klidně i o něco delší, abychom se s postavami více seznámili a oblíbili si je. Bylo to prostě jako sýrová pizza, na kterou někdo zapomněl nasypat sýr. Bylo to dobré, ale něco tomu chybělo, i když nedokážu slovy vyjádřit co. Jinak ale pěkný příběh s ústřední sympatickou trojicí (McKellen, Eckhart, Murphy), který neurazí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Na začátku filmu má mladý Zachary (Ryan Drescher) hnědé oči, dospělý Zachary (Aaron Eckhart) je má modré (..Lucas..)
  • Film se natáčel v kanadském Vancouveru. (..Lucas..)

Reklama

Reklama