Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z těch slabších klasických válečných velkofilmů. První půlku filmu se nic neděje a divák jen sleduje přípravy na nadcházející bitvu jak ze strany Japonců tak i Američanů. Po hodině filmu se konečně začne bojovat ale většina bitevních scén je sestříhaná z dobových materiálů takže to vypadá jako když sledujete dokument a pokud jsem dobře viděl některé záběry byly použité z filmu Tora! Tora! Tora! a to mě taky naštvalo. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s vydáním nové Bitvy u Midway (2019) jsem si chtěl spravit chuť a připomenout si klasiku, kterou si pamatuji jako věrnou a zdařilou. Od dob, kdy jsem ji sjížděl na nekvalitní VHS kazetě už uběhlo hodně času a sledován dnes, v podstatně kvalitnější kopii než tehdy, už tenhle snímek ze 70. let přece jen trochu bledne. Hlavně přechody mezi nově natočenými scénami, těmi s herci hrajícími před projekčním plátnem a zejména těmi obarvenými originálními záběry z války jsou hodně patrné a docela rušivé. Kolikrát v těch navazujících záběrech nesedí ani typy letadel, v jednu chvíli sledujeme záběr SBD Dauntless na promítaném pozadí a najednou je z něho ve druhém záběru SB2C Helldiver Stejně tak sledovat přistávání letky Wildcatů zpodobněné třikrát se ihned po sobě opakujícím, úplně stejným záběrem přistávajícího Hellcatu, to také není úplně uspokojivé. Ale takové byly zkrátka tehdejší technické možnosti, kromě podobných drobností není filmu příliš co vytknout. Herecký výkony jsou velmi uvěřitelné, popis děje historické události srozumitelný a dobře dávkovaný a film má spád, ani za více jak dvě hodiny své délky nezačne nudit. ()

Reklama

Stružák 

všechny recenze uživatele

Zbytečně zmatečný film. Zpočátku se zdálo, že film bude hezkým dokumentem, ale s postupem času jsem začal mít ve všech těch jménech a pozicích zmatek. Celý film byl navíc zbytečně poškozen zápletkou mezi americkým letcem a jeho "japonskou" snoubenkou... Na druhou stranu nutno uznat, že film docela hezky dokáže vtáhnout do děje a člověk si opravdu připadá jako na širém moři... ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Klidně ještě trochu víc informací o pozadí akce a o tom, kdo je kdo, trochu jsem se v nich ztrácel. Navíc v takovém filmu považuju za hrubou chybu, míchat sem naprosto irelevantní vztah nějakého vojcla a japonky, byť je to syn vojenského pohlavára - tahle vsuvka film zbytečně protahovala a "znuďovala". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa dnes už takéto veľkofilmy nerobia. Film o najväčšej letecko-námornickej bitke v druhej svetovej vojne je hlavne pre vojnových nadšencov veľkým lákadlom. Oceňujem veľmi citlivo a nenápadne zakomponované dobové zábery, ktoré si menej všímavý divák ani nevšimne. Americká i japonská strana dostávajú vo filme takmer rovnaký priestor a stratégia obidvoch velení vyplňuje hlavne prvú polovicu filmu. Romantická linka pôsobí tak nejak navyše, ale letecké nálety a súboje potešia, preto sú slabiny filmu rýchlo zabudnuté. Poraziť takú japonskú silu, to je malý zázrak. Tomuto zázraku vzdali hold mnohí a medzi nimi aj vojnoví nadšenci zo skupiny SABATON v skladbe s rovnakým názvom - Midway .80%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • Natáčanie na mori trvalo 3 týždne. (westerns)
  • Midway je atol o rozloze 6,2 km čtverečních ležící v severním Pacifiku (blízko Havajského souostroví). V okolních vodách se dne 4.června 1942 odehrála nejznámější bitva, bitva o Midway. Námořnictvo Spojených států zde potopilo čtyři největší letadlové lodě japonského námořnictva, které chtělo Midway obsadit a tím Japonsku způsobilo drtivou porážku. V současné době je letiště na ostrovech používáno jako nouzové letiště pro dopravní letouny letící přes Tichý oceán. (Rodriguez)
  • Pilot bombardéru TBD Devastator George H. Gay, který byl v této bitvě sestřelen a jeho osud je ve filmu rovněž zmíněn, strávil ve vodě přes 30 hodin, než byl vyloven záchranáři. Díky svému sestřelení jako jediný ze squadrony VT-8 přežil útok na japonské letadlové lodě a byl poté vyznamenám námořním křížem. Zemřel v roce 1994 ve věku 77 let. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama