Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nestane se mi celkem často, že bych viděl 2 filmy za jeden den, a už vůbec se mi nestane, že bych viděl dva filmy, který se i téměř stejně jmenujou za jeden den. Ale když má člověk bolavý záda a volnej kvartýr, tak proč ne :o). Začnu tím líp hodnoceným kouskem....Hlásím spokojenost. Oceňuju to, že se do filmu napasovaly dobový záběry, takže to působí hodně reálně. Taky oceňuju, že sem se tady mnohem víc dozvěděl o strateggii a o všech těch maličkostech, který rozhodly tuhle klíčovou bitvu. Jasný, je to už "stará" vykopávka :o), ale má to grády i parádní obsazení... Jediný co bych vynechal, tak "trable" jedný japonečky a vojáčka, to sem nepatřilo... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Na velké vychvalování to není, ale vzhledem k tomu, že nic lepšího v daném žánru s podobným obsahem k nalezení není, dávám nadprůměrné hodnocení. Přispívá k tomu taky originální zpracování v podobě mixu autentických a inscenovaných záběrů, konečně potom historická a faktická přesnost. Ale jinak žádná sláva. 70% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Solidní film, sice si tu a tam vypomáhá záběry z Tora! Tora! Tora! (které je ovšem lepší) a dobovými dokumentárními záběry, i tak ale působí přesvědčivěji, než cgi ala Michael Bay. Bitvu sice trochu zjednodušuje, ale podstatného celkem moc nechybí, snad jen role ponorky I 168. Každý, kdo četl Hubáčka, si to musí vychutnat. "AF má potíže s pitnou vodou", poztrácené pumy v peruti kapitána McCluskyho apod. Chápu, že někteří diváci se ve jménech a událostech můžou ztrácet, jenže bitva je komplexní událost a prakticky nikdy ji nerozhoduje jeden filmový hrdina, tak to nefunguje. Pokud se film jmenuje Midway, má být o Midway a o podstatných věcech. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU'RE PAID TO FLY FIGHTER PLANES, NOT TO SIT IN YOUR CABIN AND CRY OVER YOUR GIRL'S PICTURE! Hodně silný film. Úplně z něj jde cítit ta slaná voda a vítr ve tváři. Nechybí zde nic. Hvězdy jako Heston, Fonda a Ford táhnou a v malých roličkách i Coburn a Mitchum; i když ten si jen v posteli škrábal vyrážku na prdeli. V bojových scénách razí do nosu olej a kouř z motorů letadel, které sviští oblohou v plamenech a krvi svých pilotů, kteří jsou uvězněných v jejich kokpitech. Do uší burácí průlety letadel, střeli z kulometů a kanónů a burácení mocných motorů stíhaček, které padají do moře jako kachny, které jsem kdysi střílel na Nintendu před televizí. Závěr filmu navíc zahraje na divákovy city a to už je pro plné hodnocení víc než dost. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Režisér to měl vcelku jednoduché - historický záběr, zadní projekce, a občas nějaký ten model pro výbuch. I popisné knihy o válce v Pacifiku od Hubáčka jsou napinavejsi než tato nuda s prisernymi dialogy a vymyslenou linkou o otci, synovi a japonské Americance. Dvě hvězdy za to, že je to docela věrné skutečnosti, i když mizerně natočené. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • Film obsahuje historické farebné bojové zábery. (westerns)
  • Natáčelo se na námořních základnách Terminal Island v Los Angeles, Pensacola na Floridě a základně v Long Beach. Lodní záběry se točily na letadlové lodi USS Lexington (CV-16). (Foxhound#1)
  • V době bitvy byly hlavními typy US Navy stíhačky F4F Wildcat, bombardéry SDB Dauntless a torpédové TBD Devastator. Přímo na Midway bylo i pár stíhaček námořní pěchoty F2A Buffalo, bombardéry Vindicator a armádní bombardéry B-17 a B-26. Ve filmu ale lze na historických záběrech spatřit i letouny, které v té době ještě nebyly ve výzbroji nebo ani nebyly ve vývoji. Konkrétně stíhací F6F Hellcat, F4U Corsair nebo bombardér TBF Avenger. Případně stíhačky P-40 Warhawk, které v době útoky na Midwayi vůbec nebyly umístěné.  Záběr exploze letounu kapitána Gartha (Charlton Heston) dokonce nepochází z 2. světové války, ale jedná se o nehodu proudového F9F Panther z období Korejské války. (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama