Reklama

Reklama

Policajt

  • Francie Un flic (více)
TV spot

Obsahy(1)

"Jediné city, které byl kdy člověk schopen vyvolat v policajtovi, jsou nedůvěra a podezření..." Takové je motto francouzského kriminálního filmu Policajt režiséra Jean-Pierra Melvilla. V tomto chladném, ale i s jistou dávkou neúprosného odstupu natočeném snímku se objevuje Alain Delon ve své obvyklé poloze tvrdého, uzavřeného a osamělého hrdiny. Jako komisař Coleman se dostane do rozporu mezi služební povinností a vztahem ke svému dávnému příteli. Simon, s jehož ženou má Coleman milostný poměr, je zapleten do přepadení banky a obchodu s narkotiky. A Coleman stojí náhle před nejtěžším rozhodnutím svého života... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (101)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně bohužel strašné zklamání. Ani by snad tolik nevadilo, že jsem film zhlédl v telce v českém dabingu (Pavel Trávníček coby Alain Delon je dabér více než schopný). Úroveň celkového zpracování mi však přišla velmi špatná, dějově mi to subjektivně přišlo ne moc zajímavé a tak nějak divně zmatené, a už pár dní od zhlédnutí filmu si téměř nepamatuji, o co tam šlo (kromě toho, že se v tom filmu všichni vozí samými nádhernými starými vozy, typu Mercedes-Benz 250 SE [W108] či Jaguar Mk.II). Ani Catherine Deneuve mě zde překvapivě bohužel moc nebavila. Jak to začínalo velmi slibně, na konci to byla skoro úleva z naběhnutí závěrečných titulků - bohužel. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pro mě první setkání s režisérem, který má v příjmení uvedené Melville. Zároveň ale jeho poslední film před smrtí. Od té doby ale už tak nějak zhruba vím, co od klasické Francie sedmdesátých a osmdesátých let čekat. Tady jsem ale i tak byl dost překvapen. Byl jsem překvapen dlouhými bezeslovnými scénami, ale i depresivními postavami, ke kterým jsem si ani do skončení filmu nedokázal udělat vztah. Závěr pak naprosto upřímný, důrazný a průrazný. Tak, jak to zvládá jen Francie. Vymáčkla ze mě všechno a pak mě odhodila jak mokrej hadr...a já ji ještě poděkoval za dobře zvládnutou práci. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film pre hluchonemých a nie je to western, kde stačí aj Morriconeho hudba a zamyslený pohľad prežúvajúceho Clinta Eastwooda, aby sa kôň aj dej posunul ďalej. Tento film nič také neponúka, iba Delona v teflónovej forme, ale inak kriminálka bez napätia a bez atmosféry. Jediným pozitívom a na dnes až kultúrnym šokom tu bolo, že Delon ako fízel normálne praštil do hlavy transvestitu a ešte sa mu vysmial, že z neho urobí ženu! Pre 50 rokmi drsné a chlapské, dnes už homofóbne, transfóbne a hlavne nedovoľte si dnes už osobe s penisom a ružových šatách hovoriť, že nie je žena, boli by ste za blázna! ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Výborná a v mnoha ohledech typická "melvillovka", ovšem v zajetí levné výpravy.   Zadní projekce či viditelné použití dětských modelů vláčku a vrtulníčku při akčních scénách či statický model vrtulníku, na nějž se fouká větrákem pro navození efektu letu. Možná nebyly finance, těžko říct. Zážitek z filmu to ovlivní, ale v mém případě ne natolik výrazně, abych snižoval hodnocení. Všechny ostatní aspekty Melvillovy tvorby totiž přítomny.  Jeho hrdinové nejsou jednoznačně černobílí a  nakonec je mnohem sympatičtější Crennův zločinec Simon než ocelový, bezcitný a v závěru vlastně i bezectný  Delonův komisař Coleman.  Při dlouhých a tichých pasážích jsem byl zase jako u vytržení a Melville mi (i přes výše zmíněné) opět předvedl jak lze natočit napínavé scény bez svištících kulek, mrazivé temnoty či skrývajících se netvorů. Paráda! Pět zhlédnutých filmů a pětkrát plné hodnocení, děkuji pane režisére! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Delon hraje policajty tak často, až mám pocit, že francouzská policie je vlastně jenom Delon + pár poskoků určených pro Delonovi rozkazy. Nicméně ta role mu fakt sedne. Musím však říci, že v tomhle filmečku mě nejvíce zaujal Richard Crenna, hodně dobrej mačos. Jeho krádež ve vlaku byla velkostylová. Catherine Deneuve je prostě tak přirozeně krásná ženská, že bych nenašel odvahu jí kritizovat, ani kdyby hrála špatně a tady teda rozhodně odvahu hledat nemusím. Liduprázdné chodníky i autyprázdné silnice ranní Paříže dotváří skvělou atmosféru k tomuhle napínovému filmu. Nerad chválím policajty, ale tady musím udělat vyjímku. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (12)

  • Dve deti Jacquesa Tatiho boli súčasťou produkčného štábu. Pierre bol druhým asistentom réžie a Sophie pracovala v redakcii. (Arsenal83)
  • Prepadnutie bolo natočené v Saint-Jean-de-Monts (Vendée) v kaviarni Le Cardinal (teraz La Piscine), ktoré bola na chvíľu premenená na pobočku banky. Zvyšok sa natočil v Paríži, Bordeaux a a v štúdiu v Boulogne-Billancourt (všetko Francúzsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama