Reklama

Reklama

Silent Hill

  • Francie Silent Hill (více)
Trailer 1

Rose, která má smrtelně nemocnou dcerku, se chopí poslední šance a vydá se za starou léčitelkou. Bohužel však zabloudí do tajemného a opuštěného městečka jménem Silent Hill, kde nakonec svou holčičku ztratí. Rose se při jejím hledání stále hlouběji zaplétá do ponuré historie města, které je mrtvé jen na první pohled. V temných koutech totiž něco číhá… a nemá to zrovna dobré úmysly. Silent Hill je ve světě počítačových her jednou z nejpopulárnějších herních sérií survival hororů, do níž patří např. i Resident Evil. Silent Hill však nestaví na zombies a roztrhaných vnitřnostech, mnohem raději diváka straší po vzoru klasických japonských hororů a představuje mu monstra jak z deníčku nejslavnějších kubistů. Výsledkem je vysoce originální herní koncept, který učaroval i Rogeru Avarymu (scénárista Pulp Fiction), který se rozhodl sepsat scénář, s podporou autora původní hry, Akiry Yamaoky z Konami. Silent Hill režíruje Christophe Gans, zodpovědný za Bratrstvo vlků. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 092)

genetique 

všechny recenze uživatele

No, najprv musím napísať, že hru som vôbec nehral, takže film nemám s čím porovnávať. Hneď od začiatku som to videl nadpriemerne, no čím trval film dlhšie, tým sato spriemerňovalo. Atmoška bola skvelá, kamera, kulisy, všetko bolo príjemne temné a husté, no tá jedna ľakačka, keď Rose posunie stoličkou moc film nezachráni. Dosť to kazí aj minutáž a ani herci toho už moc nezachránia. Škoda. 60%. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

UPOZORNĚNÍ : AUTOR TOHOTO ČLÁNKU NEHRÁL ŽÁDNOU ZE SÉRIE HER SILENT HILL. VIDĚL POUZE DVOJE UKÁZKY NA 4. DÍL THE ROOM A BYL Z NICH POSRÁN AŽ ZA UŠIMA. Na Základě těchto ukázek jsem po Silent Hillu nechtěl nic víc, než aby to byl poctivej horor, kterej si nebere s ničím servítky. Silent Hill je velice poctivý horor, který se nebrání žádné nechuťárně, má atmosféru naprosto k posrání, je vizuálně po většinu času naprosto fantastický, některé záběry vypadají, jako by byly z počítačové hry (to je tentokrát kompliment. Záběr kterej vypadá, jako z počítačový hry sme viděli v KONGovi. Krásnej záběr, kterej vypadá jako z počítačový hry, najdete tady) Herci jsou fajn, Radha Mitchell je hlavně pěkná ženská, a Sean Bean se snaží, i když nemá moc prostoru. A teď mínusy. 1) nenávaznost děje.Dost do vočí bijící. 2) občas trošku horší repliky 3) Nevyužití spousty herních monster. Já osobně jsem se tešil na nejhororrovějěí aspekt, kterým je jakýsi podivný Opeřenec, chodící po dvou rukách, a který má místo jedné ptačí hlavy dvě malé hlavičky od panenek (respektive dětské hlavičky) Této zrůdy se zde prostě nedočkáte, přitom taková pětiminutová honička s touto obludou by filmu hned přidala na tempu, napětí i bodech. Piramidehead je hodně dobrej, ale bohužel celý film neutáhne, a ani jemu, ani ostatním zrůdám není věnováno příliš prostoru. 4) je to z mého pohledu trošku zmatek v časovém rozvržení toho, co se stalo "před filmem" Bez spoilerů se to těžko naznačuje, ale zkusím to...Jestliže se někomu něco stane před 30ti lety, kdy je tomu někomu 9 let, a o 30 let později je potomku toho, co se mu to stalo 9, a přitom od té doby je ten, komu se to stalo zavřenej bůhví kde a kuje neplechu, likviduje všechny, kdo se k němu dostali, a notabene vypadá tak, jak vypadá - tj. nijak vábně, tak jsem buď za a) blbej já a něco sem přehlíd, b) blbí scénáristé a něco nám nedořekli, a nebo za c) jsem úplně nedomyslel jistý poedofilní náznak, který je ale 100% proti přírodě, a stejně je časově totálně mimo. a nakonec za 5) je strašně kýčovitej, a přitom strašně nedotaženej, otevřenej, a oproti předchozímu filmu strašně kompromisní konec. Skoro jako by film měl končit úplně jinak (ve stylu některých zakončení PC hry, o kterých sem slyšel - jako že třeba vlezete do bytu a tam na vás mrkne robotickej pes a konec) ale Studiu to nepřišlo OK. Škoda. Silent Hill splnil všechna očekávání, avšak škobrtá v bodech, se kterými nikdo nepočítal. Pokud u filmu rádi přemýšlíte, odečtěte si hvězdičky na maximálne 2 a půl. Pokud jste ochotni vypnout mozek, a užít si jinak velmi kvalitně natočený Gore Horor, pak Welcome to Silent Hill. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak mi zase nezbývá, než jít hlavou proti obecným ohlasům, ale mé svědomí mi nedovolí jinak. Nevím, jestli je to tím, že jsem měl u Tichého kopce silný pocit dejavu. Každopádně se začínám obrňovat proti z Japonska pocházejícím hororům, protože je to všechno tak nějak na jedno černovlasé děvče. Tomu se kdysi stala nějaká nepravost a tak do sebe nechalo vstoupit zlo. Ať je to Kruh, ať je to Temná voda, všude je to stejná variace se záhadou, kdy nešťastná matinka bojuje za záchranu svého děťátka a nevědomky se tak scénáristicky dosti svévolně dostává na stopu dávné události. K filmu samému. Nejdřív pár pozitiv. Audiovizuálně je to vymakané, zvláště kamera. Ze začátku docela funguje atmosféra, vzdor několika nelogičnostem v zápletce (je náměsíčnost choroba, kvůli které se vydáte kamsi do horní dolní) a především v chování Rose (proč před tou policajtkou vlastně ujížděla). Ještě když zahoukala poprvé siréna, bylo to docela napínavé, bohužel pak tento prvek ve filmu úplně zdevalvuje. Jak se nitky příběhu rozplétaly, bylo čím dál víc jasné, že je to zas to samé, co už bylo jinde. Navíc film všechno detailně ukazuje, takže po prvním předvedení všech těch oblůdek a s celkem zřejmou předtuchou, jak se to bude ubírat dál, není moc čeho se bát. A to je pro horor dost špatné. Ozvláštněním je skupina fanatiků, ale vzhledem k jejich masakrálnímu konci jaksi mizí smysl existence celého Silent Hillu. Samotný závěr "doma" prozměnu opisuje Ty druhé a Šestý smysl, existence manželovy dějové linie je nakonec vlastně jen zcela zbytečnou vsuvkou a voděním za nos, takže kol a kolem scénáristicky nedotažená variace na již viděné okořeněná hardcore výjevy a jednou náboženskou fanatičkou. Film se nemůže rozhodnout, jestli chce být akční nebo záhadný a není nakonec ani jedno. Hororům s japonskou předlohou se napříště vyhýbám obloukem a ne proto, že bych se bál :)) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Silent Hill je současně perfektní žánrovkou, nejlepším filmem podle videohry vůbec, jedinou adaptací hry, která plně využívá potenciál své předlohy a zároveň jedinou adaptací, která funguje i jako samostatný film. A Gans je ďábel, co si ten chlap v áčkovce dovolí za gore scény, to se jen tak nevidí! (a už se v životě nevzruším při představě toho, že by mě ošetřovala dobře rostlá zdravotní sestřička v minisukni)... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Největším kladem tohoto hororu je rozhodně Alice Krige, která si krade film doslova sama pro sebe. Bohužel další klady se hledají jen těžko. Christophe Gans se opět ukazuje jako režisér, který ač má všechno dokonale promyšleno, nedokáže všechny prvky svázat dohromady. Dobrá, trochu přeháním, samozřejmě že je tu ještě plno povedených věcí, jako příklad uvedu hudbu (zakomponování do záběrů ale ne vždy funguje), monstra, výpravu... Jenže současně je tu plno prvků, které zasluhují kritiku. Podle toho, co uvádějí tvůrci hádám, že filmu hodně chybí vlastní invence. Tvůrci se báli přijít s něčím novým a tak raději dali na rady fanoušků, což se neukázalo jako dobrý nápad. Máme tu také plno rušivých elementů - manžela, tajný spolek a hlavně přihlouplý pohyb kamery, která se až moc soustředí na nohy postav. Nic ve zlém, ale co funguje ve videoherních sekvencích nemusí fungovat ve filmu a právě Silent Hill to dokazuje. Na druhou stranu jsem byl paradoxně spokojen se statickými záběry z dálky, které jsou jak vystřižené z herních survival hororů (i když ve filmu jsou většinou aplikovány pomocí podhledu nebo v rámci normální výšky dospělého člověka). Hodně jsem se těšil na vizuální stránku snímku, neboť obrázky (i trailer) slibují opravdu mnoho, úžasná výprava a filtry však právě díky zvýše zmíněnému moc nefungují. Jistě, najde se tu pár povedených záběrů (pozor, teď opravdu nemluvím o scénách), ale bohužel je jich naprosté minimum. Silent Hill je ukázkou špatně povedeného řemesla, kde jednotlivé segmenty /krom hrozného scénáře/ fungují, ale jejich spojení není na dobré úrovni. Shrnu to trapným slovem nuda, ale monstra potěšila. Videohře tenhle shit nesahá ani po hranu obalu. [TOP 19/11 60%] ()

Galerie (62)

Zajímavosti (31)

  • V Christabellině (Alice Krige) kostele je místo oltáře obrovská malba znázorňující upálení čarodějnice. Tváře jednotlivců v davu pod hranicí jsou ve skutečnosti tváře členů štábu. Obličej upalované je namalovaný tak, aby vznikla určitá podobnost s herečkou Deborah Kara Unger (Dahlia). (Othello)
  • V původním scénáři mělo být příjmení rodiny DeSalvo (místo Da Silva), jako narážka na postavu Andrewa DeSalva z videohry "Silent Hill 4: The Room", která byla pojmenovaná podle sériového vraha Alberta DeSalva, tzv. Bostonského škrtiče. (Voorhees)
  • Ve státě Pensylvánie leží městečko Centralia, které potkalo stejný osud jako Silent Hill. Uhlí tam v podzemí hoří už od 60. let až dosud (2022). (Paganus)

Související novinky

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

Metal Gear – první Solidní videoherní adaptace?

31.08.2012

Videohry jsou obrovský byznys, který se zisky vyrovná filmovému. Hollywood se proto úporně snaží něco z toho vytřískat. Už dlouhá léta. Bohužel, nedaří se. Kvalitní herní adaptace sečtete na prstech… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Šermíři R. E. Howarda nastupují

Šermíři R. E. Howarda nastupují

13.01.2008

Obrovské zklamání z tržeb Zlatého kompasu (srovnatelné s rozčarováním z vlažného přijetí Superman se vrací, takže se vážně pochybuje o pokračování) a následné urychlené odsunutí Inkoustového srdce … (více)

Reklama

Reklama