Reklama

Reklama

Temný obraz

Trailer

Obsahy(1)

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu. Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (494)

klerik 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že BLADE RUNNERA a MINORITY REPORT považujem za vrchol SF, musím povedať, že Temný obraz je najlepšie spracovaná Dickovka. Možno film nie je tak úžasný ako jeho predchodcovia, ale má jedinečnú atmosféru Majstrovych poviedok. Spochybnenie vlastnej existencie, závislosť, paranoja - všetko sú to znaky Dickových textov. Výnimočný film, ktorý svojímy spletitými dialógmi "o ničom" pripomína skutočnosť, a pri tom vo vás vyvolá túžbu, aby predostretý svet bol len ilúziou. Ilúziou, ktorá tu však možno je... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Temný obraz je experimentem, jehož cílem je divák a jeho reakce. Jak lze reagovat na zvláštním způsobem animovaný příběh z blízké budoucnosti, který se hemží feťáky a narkomany a jehož hlavní hrdina vystřídá tři různá jména, tedy kromě toho, že se coby detektiv z protinarkotického snaží odhalit sebe samého coby drogového dealera? Příběh, který je vám naservírován však není důležitý, příběh je hrou bez pravidel. Důležitější je, jak k němu přistoupíte, jak budete hrát. Feťákům není dobré důvěřovat, jenže co když jsou feťáci všichni? Co když je celý film jednou velkou lží? Není takový přístup příliš paranoidní? Co když je to jediný správný přístup, vždyť scénář vznikl podle autobiografické knihy P. K. Dicka, svého času drogově závislého. Bezprostředně po zhlédnutí jsem byl odhodlán odbýt Temný obraz třemi hvězdičkami, ale když jsem na něj ani po 12 hodinách nedokázal zcela přestat myslet, došlo mi, že tohle bude tvrdší oříšek. Bez pochyb je to film nekonvenční, jehož úlohu v moderní kinematografii plně doceníme až za pár let a prozatím jej alespoň za nesmírně pracnou realizaci (18 měsíců!) budu hodnotit lehce nadprůměrně. 75% Zajímavé komentáře: Triple H, lakikaki, ]V[()Rt ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se dočkal filmové adaptace mého nejoblíbenějšího Dickova románu - a to hned od dvojice Soderbergh/Clooney (produkce), kteří stojí za nedávno natočeným remakem Solarisu (dle mého názoru velmi povedeným). Pokud se tito dva pánové zažrali do kvalitní SF literatury, těším se co od nich přiletí dál. Netradiční "animované" zpracování se myslím povedlo, k tomu příběhu a prostředí pasuje dobře, jen se trochu bojím o diváky v kinech, ono sledovat to 100 minut na velkém plátně je docela o oči a žaludek, hlavně měňavkovité obleky dvou vyšetřovatelů dají zraku zabrat. Jinak Reeves, Harrelson a Downey (ale i Ryderová) mi za svůj výkon v Temném Obrazu nemusí skládat velké účty, hlavně Reevesovi tento žánr velice sluší, Downey jr. si navíc ujetého paranoidního pošuka docela užíval. Příběh vyprávět nebudu, je dost náročný napoprvé, možná i napodruhé - jen podotknu, že filmový Scanner Darkly se tentokrát striktně držel románové podoby (žádný Solaris se nekoná) a je to dobře, užil jsem si i konec, do kterého filmaři neváhali vložit i Dickovo zavzpomínání na přátele, kteří si díky drogám koupili vstupenku na věčnost nebo do psychiatrických léčeben (Dick žil část svého života na ulici mezi feťáky a sám se málem "oddělal", Temný Obraz pak vychází z této zkušenosti) + skladba Black Swan ze sólové desky Thoma Yorka k titulkům --- tohle mi opravdu sedí. Celkově moc příjemné překvapení a po HODNĚ dlouhé době VÝBORNÁ adaptace ještě lepší knihy. 8/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

K adaptaci nejosobnějšího románu P. K. Dicka jsem byl velmi skeptický. Ano, zvolená metoda je zřejmě ta nejlepší, protože jako klasický hraný film by to nemělo šanci vůbec. Teď musím uznat, že to nedopadlo zase tak špatně, jak jsem se obával. Ale ta paranoidní atmosféra předlohy se na mne prostě z filmu nepřenesla, což je podle mne největší nedostatek tohoto filmu. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

"Temný obraz" pôsobí pútavo a nevšedne - a to len vďaka namotávajúcej animácii. Nevyrovnane je to najlepšie zhodnotenie! Vizuál totiž vysoko prevažuje obsah. Tematicky som mala pocit, že sledujem Requiem for a dream v prekreslenej podobe, no vizuál bol prehlušujúci a tak celé to na mňa zapôsobilo skoro na výbornú... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (24)

  • Každá minuta animace spolykala 350 hodin práce padesáti animátorů pracujících na plný úvazek a každý den. (PhillM.)

Reklama

Reklama