Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Optimistické kolektivní drama ze života svazáků na stavbě Trati mládeže. Amnestovaný vězeň chce poctivou údernickou odčinit své provinění a odhalí záškodníka, který se chystal otrávit cisternu s pitnou vodou. (oficiální text distributora)

Recenze (27)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Parádní budovatelský maso, ale když se k tomu přistoupí tak trochu jinak a po svém, tak mi z toho vychází, že tenhle film je parádní sci-fi z prvky černé komedie. Samozřejmě, že to asi takto původně zamýšleno nebylo, ale nakonec to tak působí. Napravení vězni co chtějí páchat dobro a budovat socialistickou republiku versus odporní záškodníci kteří, ale dostanou co proto. Jako bonus pak Baťa vylíčen pomalu jako fašista a otrokář. V kterým jiným filmu tohle můžete vidět? Sjel jsem v poslední době hodně podobných agitek, ale tahle je všechny strčí do kapsy. Filmařsky a ideologicky nehodnotitelné, to by to ovšem nesměla bejt taková sranda.50% ()

EIa 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, poté, co jsem se na film dívala počtvrté, mi už nepřipadal tak hrozný jako poprvé. Jakože už mi nekrvácely oči a tak. I přesto můj šálek čaje budovatelské filmy nebyly a nebudou. Seminárka, analýza tohoto filmu, kvůli které jsem se na film opakovaně dívala, je k přečtení zde. ()

Reklama

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Solidní agitační film - dobře natočený, slušně napsaný. Ovšem stylově trochu nejednotný a dramaturgicky rozklížený, takže nemá ten ultimátní tah na bránu jako "Zítra se bude tančit všude". Ale model dobové společenské fresky - samosebou značně překrucující historii - stále uspokojivě naplňuje. Z hlediska dramaturgie je problematický střed filmu, kde se osobní vzpomínka hlavního hrdiny Antonína rozleje v sáhodlouhý historický oblouk, díky němuž se vytrácí některé postavy z úvodu a nefunguje model skupinového hrdiny. Resp. nesledujeme paralelní osudy postav, s nimiž jsme se v úvodu seznámili - a to ve vězeňské cele. ...více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/07/velika-prilezitost-r-kmwallo-1949.html ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

O tom, jak naši rodiče chtěli změnit svět... Samozřejmě, film byl do jisté míry schématicky, ale po profesionální stránce udělaný velmi dobře a vcelku pravdivě. Jestli někdo fandí druhé straně a panu Bartošovi a Jiřím Vršťalou, je to jeho problém. Mládež toho v prvních pětiletkách (tohle ještě byla dvouletka) vybudovala v naší republice skutečně dost a nebylo divu, že to některým nebylo po chuti. Keťasové, kteří nabízeli prázdné krámy, ale v bytě měli nabité skříně se zbožím, skutečně byli. A byli i sedláci, kteří odmítali prodávat své produkty svazákům... Jde skutečně jen o úhel pohledu, o to, co kdo pokládá za správné. A batismus? To byl nemilosrdný systém - ano, vyžadující naprostou loajalitu. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Když mu dal soudruh Gottwald amnestii, tož my ho přece neodmítnem!" Nová doba, nový prezident, nová amnestia, nová príležitosť. Buduje sa kult osobnosti aj železničná trať začatá kapitalistami. Náš hrdina sa práce a zodpovednosti nebojí a vyberie sa poctivou prácou odčiniť vlastné nepoctivosti minulosti. Krásny protiklad je ukázaný v samotnom pracovnom procese pri výstavbe, ktorá za Baťu pripomína sovietsky gulag vrátane krutých dozorcov neberúcich v blate a daždi v rámci produktivity ohľady na život a zdravie vykorisťovaných skoro otrokov, zatiaľ čo pod slnečným patronátom socialistických mládežníkov ide s úsmevom a piesňou na perách práca od ruky jedna báseň a prípadné problémy so zásobovaním vodou a potravinami od socializmu neprajných kulakov, slabou pracovnou morálkou bagristu-alkoholika alebo reakcionármi nastrčeným záškodníkom sa riešia obratom. Všetci sú usmiati, optimistickí a na všetko odhodlaní, ako to v správnej budovateľskej agitke má byť. Herci hrajú ako sa od nich v tej dobe a žánri očakávalo, pokúšajú sa o juhomoravský dialekt, medzi brigádnikmi by sa mali vyskytovať aj Květa Fialová a František Peterka, ale v nadšenom dave sa mi ich nepodarilo identifikovať. Problém s identifikácoiu som mal celkovo, rovnaké tváre, rovnaké účesy, rovnaké montérky, holt pri budovaní nového krajšieho sveta nie je kedy na buržoázne individualistické maniere. "To víš chlapče, dycky a na všecko mosíš zpříma!" ()

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie prebiehalo v Uherskom Hradišti a vo Vizoviciach. (dyfur)
  • První role Vlasty Chramostové (svazácká vedoucí) a Jiřího Vršťaly (nenapravitelný recidivista). V některých dobových materiálech se i v této souvislosti psalo o "Veliké příležitosti." (hippyman)
  • Filmový debut herečky Jitky Frantové. (M.B)

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama