Reklama

Reklama

Hvězdné války podle Turka

(neoficiální název)
  • Turecko Dünyayı Kurtaran Adam (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdysi dávno, v jedné předaleké galaxii zuřila za hudby a záběrů vykradených z Hvězdných válek vojna mezi zlým diktátorem se zlatou papírovou helmou a dvěma pohlednými frajerskými stíhači ovládajícími bojové umění a la Douglas Fairbanks. Diktátor a jeho robot s majáčkem byli ale silní, velmi silní a tak museli oba hrdinové po nouzovém přistání na planetě zotročované diktátorovou armádou masopustních masek, chci říct příšer, nejdřív podstoupit tvrdý trénink zahrnující tlučení holýma rukama do skal a kopání do balvanů, ale především spoustu skákání na trampolíně a teprve potom se mohli vydat definitivně zúčtovat se zlem. Ať je provází síla!

Kultovní ultralevná odpověď na Star Wars, kterou má na svědomí doma uctívané enfant terrible tureckého filmu režisér Cetin Inanc. V hlavní roli populární turecký herec (a autor scénáře), bývalý cirkusák Cuneyt Arkin. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (293)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli se nejednalo o nějakou velice pečlivou parodii na většinu filmů vůbec, protože tolik nesmyslů je podle mého i na Turky moc. Největší perly jsou v režijní části věci - nejenom vykradené scény ze Star Wars, ale i ze samotného filmu se opakují třikrát až šestkrát, během tří vteřin jsme schopni vidět několik záběrů na sebe naprosto nenavazujících a celý film doprovází zvukové efekty hasicího přístroje nebo řevu podsvinčat v chlívku. Když zrovna není slyšet toto ani turečtina pana vyprávěče, sem tam hraje hudba z Indiana Jonese, která je rušená záblesky z paprskometů a chroptěním chundelatých potvor, kterým bylo torso nejdříve prokopnuto, poté odlehčeno o hlavu a nakonec rozpůleno. Navíc mi přijde, že většina toho filmu se točila jenom na první záběr, což mohlo vést i ke scénám, kde hlavního hrdinu (ozbrojeného nejpitomější zbraní, kterou jsem kdy viděl) napadnou POUZE ČTYŘI červení chundeláči (kteří kvůli anatomické chybě nemůžou dát ruce dolů a chodí nakřivo) a hrdina jich zfackuje tak pět, šest a potom další porazí tak, že je přeskáče a přitom jim utrhne hlavy. S "výpravou" se nikdo taky nepáral, posvátný chrámy i nejstreženější pevnost nejvyššího kouzelníka vypadaj úplně stejně a nedá se tam ani postavit vzpříma. Když hrdinský hezoun letí ve stíhačce, za ním se vystřídají čtyři různé scenérie v jednom záběru a když překusuje meče a zabíjí "kostlivce", tak mu v pozadí dokolečka a dostrany chodí neustále se doplňující protivníci, co mu tam dělají jenom kulisu a nikdy na něj nezaútočí. Jinak tomu filmu nechybí VŮBEC nic...a navíc krade z Moonrakera a Planety opic a zahraje tam taky nejznámější Bachova Toccata a fuga. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

HVĚZDNÉ VÁLKY NA TURECKÝ ZPŮSOB vidět a zemřít!!! Jasný tip pro ty, co si myslí, že je filmový svět už nemůže ničím překvapit. Předně bych chtěl podotknout, že Turci asi nikdy neslyšeli o pojmu "autorská práva". Do svého obskurního mixu Star Wars a Supermana totiž nastříhali (= ukradli) celé pasáže z Lucasovy ságy, akorát obraz srazili do šišata (jako když z obdélníkového širokoúhlého formátu udělate čtverec, se zachováním celého obrazu, bez stranového ořezu) a převedli ho do křiklavých barevných odstínů, takže Lucasovy vesmírné koráby občas vypadají, jako by je poblila celá letecká jednotka najednou. Kradlo se i v hudbě, celý film doprovází hudební motivy z Indiana Jonese, Star Wars a dalších klasik. Největší pecka je ovšem vlastní turecký příspěvek - 2 seladoni (=supermani) chodí mezi skalami (=cizí planeta) a bojují proti galaktickému imperátorovi (jehož jednotky se nedají k ničemu připodobnit) a červeným medvědům (komparz navlečený do rudých huňatých kožichů). Do toho "supermanský výcvik" s přivázanými polystyrenovými balvany na nohách, karate údery dopadajícími 10 cm od skály a spousta směšných namachrovaných póz. Zlatým hřebem je supermanské bojové umění - to jsem si sám pro sebe nazval "baby-karate", vypadá totiž úplně stejně, jako bojové "prezentace" malých pětiletých kluků z vedlejší ulice, když machrují na své kamarády. Na své si přijdou i dámy - při zamilovaných pohledech nezůstane jejich oko suché (smíchem) a vážně míněné dialogy typu: ..."Celou dobu tady chodíme a ještě jsme neviděli žádné mimozemšťanky" - "Asi se před námi stydí, zkus pískat, pískání žádná žena neodolá."... taky nejsou úplně k zahození. Těžko se to popisuje, to se musí vidět. Ale aby nedošlo k mýlce - tohle nebylo svého času žádné obskurní béčko, ale na turecké poměry vysokorozpočtový film s největší tureckou akční hvězdou Cuneyit Arkinem!!! Resumé - totální filmové dno, totální výtlem na několik dní dopředu a bráno pouze tímto zážitkem, napadá mě otázka: "Turci do Evropské unie? A co by tam ti exoti dělali?" :o) ()

Reklama

L_O_U_S odpad!

všechny recenze uživatele

I v těch nejhorších filmech, jaké jsem doposud viděl, existují určitá pravidla střihu, práce s kamerou, hudbou, herci a dějem. Dünyayı Kurtaran Adam nenabízí nic z toho. Občas mi připadalo, jako by někdo z filmového kotouče odstřihl pár metrů materiálu - to když se postavy vmžiku přesunuly z jedné lokace do druhé, aniž by došlo k ukončení hudební fráze. Dějově na tom Turecké Hvězdné války nejsou o nic lépe. Absolutně jsem nepochopil, co měla znamenat úvodní vykradená sekvence z Nové naděje (a v jakých strojích vůbec ti dva borci létají). Pak nastala hodina naprosto nelogických kydů o tisícileté minulosti, náboženství, mozcích, pyramidách a dřevěném meči. Závěrečná bitva s prokopáváním červených plyšáků a trháním údů je posledním hřebíčkem do rakve İnançova a Arkınova zhůvěřilého projektu. Přijde mi naprosto neuvěřitelné, že země, kde vznikl tento paskvil vykrádající vše možné od Bena Hura po Indiana Jonese, žádá o vstup do Evropské unie. (579., srpen 2010) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to turecky (nejspíš) a bez titulků a pobavil jsem se opravdu královsky. Něco takového se poštěstí vidět jednou za život. Drzost režiséra nezná mezí, takže se tu hojně používají scény z Lucasových Star Wars a ještě z nějakého historického velkofilmu, který bohužel neznám. S hudbou je to ještě lepší, zazní tady témata ze Star Wars a převážně hlavní hudba z Indiana Jonese. Dokonce si tvůrci vzali na paškál i Flashe Gordona, takže nejenže vizáž hlavního padoucha vypadá jak z Flashe, ale dokonce je hlavní padouch vybaven zlověstným smíchem Maxe von Sydow. Celý tenhle film je neuvěřitelně k smíchu (popsat se to prostě nedá) bojový styl hlavního hrdiny je fakt k popukání, hlavně jak vždy dává pozor, aby po svých smrtonosných kopech neztratil rovnováhu a nespadl. Nevím kdo dělal masky a rekvizity, ale typoval bych to na děti ve školce. Úvodní vesmírná scéna je spíše nudná, ale jakmile hrdinové ztroskotají na pouštní planetě vše začne mít ty správné grády. Po úvodním útoku zlých vojáků na koních mi začalo docházet, že to bude nezapomenutelné, jenže to jsem neviděl útok hladových mumií atd. atd. Poté přijde na řadu už dost profláknutý trénink jehož hlavní částí je rozbíjení šutráků. A pak zase další skvělé bitky. Hlavní hrdina je nepřemožitelný mazák celou dobu, ale co teprve až získá bájný papundeklový meč! Ten mu bohužel dlouho nevydrží, jelikož ho vymění za zlaté gumové rukavice co se používají na mytí hajzlů. Závěrečné zůčtování s celou armádou tyrana je geniální. Hodně mě pobavily prvky za které by se v o hodně lepším provedení nestyděl ani nejlepší splatter. Dost často se tu totiž ukopávají hlavy, rozsekává vejpůl holýma rukama a moje oblíbená scéna je, když hlavní hrdina utrhne červené drápaté bestii obě ruce a následně jí je drápama napřed zabodne do hlavy. Jestli máte možnost se k tomuhle snímku dostat neváhejte, je to NEZAPOMENUTELNÉ. ()

Z0oMb3E odpad!

všechny recenze uživatele

Najgeniálnejší film všetkých čias. Načo vytvárať efekty, keď ich môžeme ukradnúť z Hviezdnych vojen? Načo platiť skladateľom a orchestrom, aby komponovali sountracky, keď tu máme divácky overené tracky z Indiany Jonesa? Načo vytvárať zložité masky, keď stačí omotať pár ľudí do toaleťáku či plátna? Načo vytvárať drahé kulisy a interiéry, keď môžeme film točiť v dunách, kameňolomoch, pivniciach či kade-tade zadarmo? Načo písať vôbec scenár a dialógy, však "herci" musia aj trochu improvizovať. Keby som mal opísať celý film a hlavne čo sa mi nepáčilo, to by trvalo dlhšie, ako celá dĺžka filmu. Pri tomto filme vyzerajú všetky teenegerské komédie, ktoré bez mihnutia oka hádžem do odpadu, ako veľkolepé diela zasluhujúce sa o miesto v zlatom fonde kinematografie. Turci si asi ťažkú hlavu nerobia zo slov ALL RIGHTS RESERVED. Tento film sa jednoducho musí vidieť, i keď je na úrovni bublín vo vriacej vode, točiaceho sa prádla v práčke, či obiehaniu sekundovky v nástenných hodinách. Kto vydrží sledovať vkuse celý film, tomu patrí moje osobné uznanie. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Behom záverečného boja má v niektorých záberoch hlavný hrdina kúzelné rukavice a topánky zo zlata, no v niektorých záberoch mu chýbajú. (ČSFD)
  • Keďže sa film točil na akademický formát 1,33:1 a zábery zo Star Wars boli prilepené zo širokouhlej kópie, javia sa ako neprirodzene natiahnuté. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama