Reklama

Reklama

Apartmá v hotelu Plaza

  • USA Plaza Suite
Trailer

Ach, ta láska a ti hrozní muži... Velkou příležitost předvést své herecké umění dokonce v trojroli poskytuje známému Walteru Matthauovi (Šaráda, Hello, Dolly!, Vstupte, Dej si pohov, kámoši 1 a 2) film, složený ze tří povídek. Jeho Roy Hubley je hrdinou laskavě hořké první epizody o záletném manželovi. Toho manželka pozve v den výročí jejich svatby do hotelového apartmá, kde v mládí prožili své líbánky, aby tak oživila skomírající manželský vztah. V druhém příběhu pak věčný svůdník a hollywoodský producent Jesse Kiplinger láká do postele dávnou známou, aby nějak vyplnil svůj volný čas. A v závěrečné části se stárnoucí otec Sam Nash pokouší přemluvit dceru, která propadla panice a uzavřela se před svatbou do koupelny, aby si vše rozmyslela. Všechny povídky mají společné jedno místo, apartmá číslo 719 v hotelu Plaza na Páté avenue v New Yorku. Film podle úspěšné divadelní hry Neila Simona natočil hollywoodský režisér Arthur Hiller (Love Story, Nemocnice, Muž jménem La Mancha). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

woody 

všechny recenze uživatele

Třetí povídka samozřejmě stojí nade všemi předchozími, to nepřicházím s žádnou novinkou. Epizodka o zlobivé nevěstě a jejím nerudném otci je ukázkou Simonova pisatelského umění a geniality ve vypoitonvání situace. Přesto ani ty první dvě povídky nejsou k zahození, byť jsou někde jinde než situační komedie se svatbou. Nejlepší na tom, že Matthau dokázal každou postavu tak perfektně odlišit. Od fyzických přeměn (paruk) až po neodolatelné posunky ve tváři. Velmi podnětné, vidět mistra při práci. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neil Simon píše dobré divadelné hry a Waltra Matthaua bytostne neznášam, aj keď nedokážem racionálne zdôvodniť prečo. Z filmu som si pamätal iba prvú a tretiu poviedku a keď skončila prvá, mal som veľmi dobrý pocit, v rámci ktorého som dokonca uvažoval o zvýšení pôvodného hodnotenia. Potom však prišla druhá a tretia poviedka, úroveň filmu sa kontinuálne zosúvala dolu a ja som na pôvodný zámer rýchlo zabudol. Takže ostáva pôvodné hodnotenie a ja sa bude dôsledne vyhýbať filmom, v ktorých hral Walter Matthau. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

1 pokoj, 3 příběhy a Walter Matthau hrající jako o život. Takže pěkně popořadě: První příběh: Vše, co jste chtěli vědět o manželství po 23-24 letech, ale báli jste se zeptat. Je zde jasně vidět, jak manželka chce za každou cenu manželství zachránit, ale manžel nějak ztratil chuť. Hodně dobré dialogy a hlavně poslední minuty jsou hlavním těžištěm tohoto příběhu. 9/10. Druhý příběh: Stárnoucí producent, který má diář plný jmen žen, s kterými se vyspal, se opět pokusí jednu z nich opět svést. Po 15 dlouhých letech, kdy se neviděli. Navíc, žena má už děti a manžela a chce mu zůstat věrná. Co myslíte, povede se jí to? Na tomhle příběhu se mi líbil nejvíc projev Waltera jakožto producenta o tom, jak že se vlastně má. Inu, ani producenti z Hollywoodu to nemívají lehké. 8/10. Třetí příběh: Tentokrát se přesouváme na jednu svatbu. Tedy, chvíli před svatbou, kdy nevěsta zpanikaří a zamkne se v koupelně. Jenže svědomitý otec, který všechno zaplatil, chce samozřejmě vidět svou dceru před oltářem. Ale jak ji tam dovede, když nereaguje ani na něj, její matku, nebo židli, kterou otec otříská o dveře? :-) Věřte mi, ten konec je vážně vynikající. Ale nebudu vám kazit překvapení. Řeknu jen tolik, že tohle je z těch tří ta nejlepší povídka. 10/10. Jsem rád, že jsem si nenechal ujít tento film. Možná proto, že mi potvrdil to, co jsem si už dávno myslel a to, že Walter byl skvělý herec. Takže za mě mohu výrazně doporučit hlavně těm, kteří nevěří, že divadelní hra se dá převést na vynikající film. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ach, Pierre, Pierre... vy jste ale výtečník. :-) Doporučit mě, americký film, připomínající svým stylem sitcom??!... Ale tak proč ne, konverzačku dle divadelní předlohy snad ještě zvládnu. První povídka: Ale tak jo, nic hrozného. Dá se na to dívat. Ale plyne to trochu pomalu, ty dialogy jsou občas takové nemastné neslané. Zvláště ty monology hlavní herečky o samotě. Pár vtipných slovních přestřelek ano, ale ty se tam porád už dobrých 40 minut dokola opakují a ti dva se tam poráád hádají, usmířují, mají rádi, nemají rádi...Ech, tohleto že napsal scenárista Vraždy na večeři? "Nevěřím svým očím. Jseš to ty?" :D Hmm, ono je to celkem fajn zábava, pointa dobrá, ale táhlo se to a víc bych to nepřeháněl.                                    . . .         Nicméně jedeme dál, povídka druhá: Takže z příběhu spíše nadčasového jsme se přesunuli do příběhu specificky vázaného na bohaté americké velkoměsto. ♫ Yeah, I want to be a part of it New York, New York ♪... No jo, panička má hodně ráda Franka Sinatru, ale jejím partnerem se stává producent, který teď má točit s Lee Marvinem. "Jo, když se setkáme, tak spolu mluvíme." :D Vcelku jiná zápletka a odlišný vztah dvou partnerů – přibližně stejný výsledek trochu otravného střídání hádky s milováním a vtipných dialogů s poněkud zdlouhavým zacyklením v bludném kruhu. Vše obohacené tentokrát o opakování si jmen vybraných hollywoodských hvězd – hláška roku od paničky: "Minelli? Ta je rozkošná!" :D Nicméně Walter Matthau mne zaujal už o něco více, zejména jak odlíšil postavu narozdíl od první povídky a při tom svádění nějakého toho Bogarta či Marvina vzdáleně i připomínal. Tak jsem si jen říkal, (ne)objeví se tam nakonec Marvin v pěkném cameu? (SPOILER: Marvin se neobjevil, povídka skončila dřív, než odbyly čtyři. ;o))                            . . .       Tak nic, jede se dál. Povídka třetí. Tyjó, super sranda. Se válím smíchy, na tohle se oplatilo čekat. "A dívej se na mně, když s tebou mluvím!" :D Chichi, ve vtipnější situaci tahle větička nemohla zaznít! (Nebudu prozrazovat, to se musí vidět!) Také Matthau byl ze všech třech povídek na závěr nejzábavnější a konečně to frčelo v pořádném tempu. Při odhalení pointy celého problému jsem vybuchl smíchy a současně mne z ní záhy i zamrazilo. Tak tomu se říká vyvrcholení! :-)... Summa summarum, za závěrečnou povídku by byl plný počet, ty předchozí kulhají někde kolem slabších 3*. Takže ano, dík za doporučení. 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pěkný povídkový film s Walterem Matthau, který hraje samozřejmě skvěle, stejně jako jeho spoluhráčky. Mám s ním jen podobný problém jako se spoustou komedií té doby, především těch ve kterých hraje Matthau nebo Lemmon - nepřijde mě to příliš vtipné. Apartmá v hotelu Plaza je vlastně 3* divadelní konverzačka na téma Matthau s někým v hotelovém pokoji. Mírné SPOILERY. První příběh je spíše docela smutný pohled na rozpadající se manželství po 23 letech, kdy manžel na konci přizná milenku, ani sám nevím proč se mu žena odcizila a nedokáže ženu pochopit. Druhý příběh je úsměvný příběh o balení vdané ženy, tedy něco co mě morálně štve. A třetí příběh je opravdu celkem vtipný, jenže až trošku absurdní. Boháč a jeho žena připravili luxusní svatbu své dceři, který se ale zavřela v koupelně, odmítá jakkoliv komunikovat a oba z toho může trefit šlak. I přes pochopitelnou (a celkem hořkou) pointu by dceruška zasloužila 25 na prdel za to co způsobila. Celkem slušné 3*, ale co se týče komedií, mám rád prostě jiný styl než tyhle divadelní konverzačky. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Divadelní představení Plaza Suite mělo premiéru v divadle Plymouth 14. února 1968 a odbylo si 1097 opakování. Maureen Stapleton a Jose Ocasio si ve filmu zopakovali své divadelní role. (HellFire)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno