Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (153)

czprava 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem film viděl tak nějak napůl, dneska jsem jej v TV zhamtnul celý kompletně. Pionýrský oddíl horolezců mlhavě připomíná tehdy zakázané skauty a marně se drápe na paty foglarovek. Inu, byla taková doba a místo pánů vidíme soudruhy, místo skautů pionýrské nadšence, místo Policie tu vyšetřuje "Veřejná bezpečnost" alias VB. Zápletka je víceméně klasická, maličko možná i k pousmání. NIcméně jako nenáročný dětský film s prvky kriminálky je to udělané vkusně s přimhouřením obou očí a docela pěkně to odsejpá. Míša Kuklová byla hezká už jako holka, škoda jen, že jí nenechali její hlas. Exteriéry jsou ozdobou tohoto dílka, nádherná příroda. Asi i proto to je koukatelné a lze u toho vydržet. Co mě na těhle filmech štve, jsou ty zvuky motorů aut, absolutně nedůvěryhodné, ale tehdejší úroveň zvukařiny byla v tomto na bodu mrazu. Škodovka odjíždějící od garáže ani nenastartuje a najednou jede. Kriminalista Moučka coby velká šarže z kriminálky vozí nějakýho řadovýho esenbáka v uniformě, prostě do očí bijící nekompatibilita scénáristy, a to jen kvůli tomu, že děda Kostelka neměl papíry, prostě úsměvné nedokonalosti. Proto ode mne tři hvězdičky, mám české filmy moc rád, ale tohle byl fakt jen onen lepší průměr. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem detektivku a dostal jsem film pro děti, kde pořád nějaký pionýři lezou po skále nebo zpívaj. A pionýr Kočička alias Kocour, kterej se snaží případ vyřešit, mi lez na nervy celou dobu. A ty další neherce v rolích pionýrů ani nezmiňuju. Většina z nich byla vyloženě na odstřel. Za povšimnutí stojí snad akorát mladá Kuklová, která byla na svůj věk docela hezká kočička. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Točit filmy pro mládež není vůbec jednoduchý úkol, točit je v podmínkách socialistického státu ještě dvojnásob obtížný, protože film musel zároveň oslovit tu mládež a přitom nesměl jakkoli nabourávat státní a stranickou ideologii. To je trochu jako oheň a voda, protože mládež téměř vždy a všude má sklony k rebeliím různého druhu, počínaje naprosto nevinnými výstřelky a konče zcela zásadními dějinnými zvraty. "Třetí skoba" mezi konformitou a nonkonformitou balancuje docela obratně, byť ne úplně jednoznačně... Sázka na detektivní zápletku funguje poměrně dobře a taky snaha prezentovat příslušníky VB jako takové "hodné a chápavé strýčky" kupodivu docela vychází, nepochybně hlavně díky zasazení filmu do poklidného jihomoravského Mikulova. Děj je přesto místy poněkud přitažený za vlasy, ale to zase vyvažují poměrně přesvědčivé herecké výkony většiny zúčastněných. Suma sumárum, v rámci československé filmové produkce pro mládež jde o lehce nadprůměrný filmový počin, a také o jeden z nejlepších z dílny poměrně nemastného a neslaného režiséra Radima Cvrčka... Celkový dojem: 70% ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobrý dobrodružný film pre mládež s kriminálnou zápletkou. Produkcia je dobrá, ale veľkú dramatizáciu nečakajte. Príbeh plynie v štandardnej socialistickej atmosfére kde "bukvy" netreba. Je však správne puberťácky naladený, takže prvá láska, túžba vyniknúť a dobrodružstvo na každom rohu. Herecky to celkom dobre zvládli aj predstavitelia pionierov a harcovníci ako Jaroslav Moučka, Lubomír Kostelka či Ladislav Mrkvička podávajú svoje štandardné výkony. 70% ()

Muztag Ata 

všechny recenze uživatele

Jako malej kluk jsem tenhle film opravdu zbožňoval a pamatuju, že jsem na něj byl v bývalém kině Sparta tři odpoledne za sebou (to se to chodilo, když lístek stál 3 kačky :)). Chtěl jsem pak být stejně cool a jako hlavní hrdina jsem neustále hlásil: „Do kelu!!“. Škoda, že tenhle film už dlouhou dobu nedávali, rád bych ho po těch letech smrknul znova. Do kelu! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Vladimír Hrubý (děda Slávek) si dělá z Jaroslava Moučky (kapitán Hruška) legraci, jaký je to mladý „cucák“. Ve skutečnosti však byli herci vrstevníci, dokonce Hrubý byl o několik měsíců mladší. (cundak)
  • Mezi nejcenějšími předměty, které byly ukradeny na Kotově, byl i velký kříž, který se objevuje také ve filmu Potkal jsem ho v ZOO (1994). Kříž je k vidění ve scéně, kdy zloději vykrádají sousední byt vedle bytu Ivoše. Je umístěn na starožitné skříni. (DexMASTER094)
  • Na původním filmovém plakátu je jméno představitele Kocoura (Kamil Koula) zkomoleno jako Kamil Korela. (navabaca)

Reklama

Reklama