Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divokými údolími Transylvánských Karpat ujíždí kočár se zástupcem londýnské advokátní kanceláře Harkerem. V horském průsmyku se má setkat s kočárem hraběte Drakuly, se kterým má jménem své firmy projednat koupi domu s pozemky poblíž Londýna. Místní obyvatelé vyjadřují zděšení, když jim řekne, za kým jede. On si však nebere jejich výstrahy příliš k srdci. Ale již při vstupu do Drakulova zámku se nemůže zbavit nepříjemnému pocitu... (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Překvapivě přesně padnoucí inscenace (na české poměry roku 1970), škoda že televizní. Jinak skoro není, co vytknout, protože kdo četl, ocení sedící drobnosti, až na lehké odchylky v závěru. Vousatý Drakula Ilja Racek i upírka Lucy v podání Hany Maciuchové jsou skvostní. Škoda, že nemohla být trochu delší stopáž, na několika místech jde cítit razantní šetření s časem, ale jinak- smekám. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ilja Racek je velmi démonický a navíc vidět Drakulu s plnovousem se jen tak nepoštěstí :o) Celkově by nešlo vůbec o špatné zpracování Stokerova románu, kdyby ty kulisy a celé "vzezření" filmu nepůsobilo tak "televizním" dojmem. Celkový dojem z filmu sráží bohužel dost nekvalitní černobílý obraz a pochybuji, že se někdy v budoucnu dočkáme, vzhledem ke velmi špatnému stavu dochovalé kopie, nějaké reprízy. ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Tahle televizní inscenace si zaslouží pozornost fandů už jen z toho důvodu, že jde o jediného českého Draculu. A díky bohu to není jediná zajímavá věc. Černobílé zpracování se velmi věrně drží knihy a až na několik (někdy nutných) zkratek je tak dokonalou adaptací. Herci jsou správně strojení až toporní, což ale ke gotickému horroru prostě patří, Hrabě sám sice nemá Leeho charisma, ale Ilja Racek se s rolí popral s (vousatou) ctí. Atmosféru to má vynikající, exteriéry u televizní inscenace vyloženě potěší a jedinou výtku bych mohl mít ke zkratkovitému závěru. Ovšem jinak všechna čest. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velice sebevědomý debut, nepřeceňující dané možnosti, vyznívá v celkovém výsledku skutečně výborně. Přesná a na nic nečekající dějová linie nastoluje klasickou drákulovskou situaci, kterou většina diváků dobře zná. Pochopitelně nelze zcela ignorovat některé úsměvné scény, jež mohou u někoho vyústit v lehké pohrdání snímkem. Ano, triky jako z inscenační pohádky a chvílemi i stejně laděná hudba. Tyto drobnosti ovšem vyvažují silné klady. Například opravdu perfektně podchycená temná a nelítostná atmosféra drsné, zasněžené krajiny (scéna s vlky, matka prosící o své dítě, nakládání rakví...), skvělé snímání interiéru zámku, dlouhé chodby i temné sklepní prostory a, navzdory chvilkovým výpadkům, i perfektní hudba, doprovázená vysokofrekvenčním, úzkostlivým tónem. V mém nadprůměru drží film pochopitelně především herci. Ilja jako Drakula a Sklenčka v roli Van Helsinga je pojetí vskutku jedinečné. Můžeme říci komorní, ovšem v kvalitě nejvyšší. Dvojice omámených žen brilantní. Lucy s dítětem v náručí - hodně silná scéna. Škoda, že uhrančivě krásné, staletími protřelé, vampýrky, nedostaly více prostoru, určitě by snímek ještě více okořenily. Zahajský taky velmi slušný a Jan Schánilec může mluvit o jedné ze svých nejlepších rolí. Československé pojetí karpatské legendy je přinejmenším rarita a pro československé fajnšmekry určitě skvělá perlička. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,CHCI VÁS POŽÁDAT O SVOLENÍ PANE HOLMWOODE ABYCH SMĚL OTEVŘÍT RAKEV SLEČNY WESTERNAOVÉ A UŘÍZNOUT JÍ HLAVU." __ Predovšetkým si treba uvedomiť v akých podmienkach táto tv inscenácia vznikala a určite ju nemožno porovnávať so žiadnou zahraničnou produkciou. Kritika sa potom podstatne zúži a viac než na samotné technické spracovanie s optickými efektami, s preexponovanými upírskymi zubami a na už spomínaný Minin retro sveter, sa moje námietky uberajú na topornosť a miestami preafektovanosť hereckého ansámblu, z ktorého najpozitívnejšie vyčnievajú akurát uhrančivý Ilja Racek a živočíšne pôsobiaca mladá Hana Maciuchová v úlohe Lucy. V zásade však ide o ojedinelú inscenačnú raritu, ktorá by mohla prísť do zaujímavej konfrontácie, keby sa svojho času o vlastnú verziu pokúsila aj bratislavská Koliba. (604. hodnotenie, 96. komentár k filmu) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry Drakulova zámku byly natáčeny na hradě v Lipnici nad Sázavou. (míba)

Reklama

Reklama