Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ďalší klasický western so všetkými kladmi a zápormi; no, zápormi je možno silné slovo, tak teda so všetkými klišé (dobovými aj žánrovými). Od iných westernov sa odlišuje snáď len tým, že hlavní protagonisti nie sú nezmieriteľní nepriatelia, ale naopak priatelia, ktorých proti sebe postavili okolnosti. Prestreliek veľa nečakajte, je to skôr konverzačný a trošku psychologicky ladený film, avšak základná kostra príbehu je celkom dobrá. Kirk Douglas aj Anthony Quinn sú charizmatickí herci a taktiež podávajú dobré výkony. Celkovo je to však len slušný priemer. 60%. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Žánrový průměr, který se zaujetím dokoukáte do konce, po skončení filmu si ale nevybavíte žádnou filmařsky nebo příběhově nápaditou scénu (v první půlce jsem si všiml prapodivného střihu, který způsoboval ztrátu tempa a celý film jenom zbytečně natahoval) . Poslední vlak z Gun Hillu je minimalistický western o pár postavách, John Sturges nicméně nebyl žádným mistrným psychologem, ale "pouze" šikovným řemeslníkem schopným ukočírovat zábavné dobrodružné filmy se spoustou postav a akce. Tady mě zaujali pouze oba hlavní představitelé, kteří dokázali dát mnoha scénám potřebnou šťávu a jejich dialogové výměny patří k vrcholům snímku. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Menej známy western z dielne Johna Sturgesa, ktorý má atribúty klasického westernu, ktorému niečo mu do klasického westernu chýba a ktorý zásluhou dvojice skvelých hercov obrusuje dobové nedostatky. Vôbec som si pri sledovaní nespomenul na Sturgesových Sedem statočných, skôr mi myšlienky odbiehali k filmom Na pravé poludnie a 3:10 vlak do Yumy. Pri udelených štyroch hviezdičkách opätovne ľutujem, že tu nie je desaťbodové hodnotenie, pretože 7/10 by mu svedčalo viac. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western Johna Sturgese, režiséra Sedmi statečných, patří do skupiny klasických amerických příběhů z Divokého západu, kde právo a spravedlnost bojuje s bezprávím a křiváctvím. Zde se děj odehrává v obydlené "poevropštělé" části Ameriky, kde by měl vládnout zákon. Hlavní hrdina zůstává v kritických situacích osamocen, opuštěn od lidí, kteří se dosud tvářili jako přátelé a kteří se ve chvíli, kdy o něco jde, drží zásady: "nehas, co tě nepálí". A ti, co jsou za ochranu zákona placeni, zcela selhávají jako zbabělci. V tomto je Poslední vlak z Gun Hillu podobný např. Zinnemannovu "V pravé poledne" nebo Hawksovu "Rio Bravo". Právě ve vyhrocených situacích volby se často ukazují ženy s nevalnou pověstí na vyšší morální úrovni než tzv. ctihodní občané, kteří se ochotně podřizují silnějšímu. Při sledování Sturgesova westernu nás může napadnout ledacos z vlastního osobního života, ale nepochybně též můžeme pocítit přání, kdyby bylo alespoň 5% takové vůle ke spravedlnosti a potrestání darebáků v naší zemi, jakou prokázal šerif Matt Morgan...Slabších 5 hvězdiček, patří to rozhodně k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Chybí tu bohužel romantika a krajinné exteriéry, takřka vše se odehrává v interiérech městečka Gun Hillu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet je podtrhnutý aj skvelým spracovaním, len keby to bolo vyrobené neskôr. Pretože je silne cítiť 50. roky - melodramatické vsuvky, zbytočnosť postáv, naťahovanie deja - hlavne v strednej časti, ktorá je postavená len na konvezačnej báze a dnešného diváka skôr nudí. Jednou z takýchto vát je aj budúca Morticia Addamsová - ale to by sme nemohli byť v 50-tkach, aby tam nešupli aj nejakú ženskú. Aspoň, že sa scenár vyhol romancám. Ale na dvojicu hereckých es nemôžem povedať jediné slovko - sadli na tie postavy ako zadok na nočník a ich herecké výkony sú na výbornú. Atmosféra veľakrát dusná a aj niektoré scény sú parádne - napr. keď šerif nesie na pleciach chlapíka v uliciach cudzieho mesta a tie pohľady 'domorodcov' cítiť aj cez obrazovku. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se od 31. března 1958 do 21. května 1958 v Arizoně a Kalifornii. (BMW12)
  • Kvůli scénám z Gun Hillu nechalo studio Paramount postavit 180 metrů kolejí. (PanZahadnyCZ)

Reklama

Reklama