Poslední vlak z Gun Hillu

Posledný vlak z Gun Hillu

Western / Drama

USA, 1959, 98 min

John Sturges

Klasický americký western, který uspokojí všechny, kteří mají westerny rádi a naštve všechny, kteří je nenávidí. Zajímavý je výkon tehdy až nepřirozeně mladého Anthonyho Quinna, o něco méně zajímavá je režisérova záliba v dlouhých záběrech na koně cválající odkudsi kamsi, které jsou navíc podmalovány dosti nenápaditým westernovým soundtrackem. Ale jinak nelze mít k ničemu výtky – dočkáte se jednoduchého příběhu o pomstě (která musí být vykonána během jednoho dne – takže přeci jen nějaká inovace), dočkáte se zlotřilých banditů sestřelovaných neohroženým šerifem ze střech papundeklových saloonů, dočkáte se prolévání hrdel lacinou whiskou, dočkáte se… ale co víc byste vlastně ještě chtěli? 70%(4.12.2006)

Scénář: James Poe(22.5.2005)

Zajímavá zápletka, dobrá psychologie a skvělí herci Anthony Quinn a Kirk Douglas. John Sturges umí.(24.8.2003)

90% Výtečná záložitost od režiséra, od kterého nemám nakoukaný ani povinný základ, ale budu se snažit. Výtečná zápletka, zajimavé charaktery a jejich psychologie (davní přátelé Belden vs. Morgan), hodně dobré herecké výkony (hlavně Douglas a Quinn) a kvalitní režie a kamera (většina záběrů na Douglase v hotelovém pokoji je excelentní). Škoda že tenhle western není víc známý, měl by být jednou z klasik.(18.1.2009)

V rámci žánru "čekáme na vlak a finální přestřelku" se jedná o třídu lepší a zábavnější podívanou, než notně provařené a hlavně extrémně přeceňované V pravé poledne. A navíc mě tu hrozně bavil Kirk "zabili jste mi ženu, takže tady máte přes držku" Douglas, kterýho jinak ve filmech nijak extra nevyhledávám. Takže suma sumárum, jeden z těch lepších westernů, za pěkných 70%.(26.3.2007)

Vynikající westernový thriller o síle odhodlání na straně jedné a chránění dobrého jména své rodiny na straně druhé. Stupňující napětí cítíte až v krku. Tragický hrdina Kirk Douglas a neprvoplánový záporák Anthony Quinn. Film není náročný na děj, ale tempo neztrácí. 90%.(18.2.2005)

John Sturges westerny umí, o tom není třeba pochybovat. Příběh dvou bývalých přátel, z nichž minimálně jeden nemůže přežít, je opravdu stylově natočen. Za poslední scénu by ale měl střihač dostat za uši. Matt odjíždí vlakem od slečny, která mu pomohla (jméno jsem už zapomněl) a odjíždí od ní tak dlouho, až k ní zase přijede. Vždycky mě to rozesměje a na konec filmu se fakt těším.(21.1.2009)

Mírně nadprůměrný western, který sice obsahuje všechna klasická žánrová klišé, jako je neohrožený osamělý hrdina proti drtivé převaze nepřátel, pochopitelně s neuvěřitelně přesnou muškou, silnou pěstí a tvrdým pohledem, ale díky hereckému obsazení a slušnému scénáři obstojná i dnes plně funkční záležitost. Zajímavý je rasový motiv v příběhu ( Indiánku je možné zabít, nejde o plnohodnotnou lidskou bytost ), protože právě na přelomu 50. a 60. let nastal nekompromisní boj za rovnoprávnost a ukončení rasové segregace černošské populace. Celkový dojem: 60 %.(20.1.2009)

Westernová klasika. Dva mladící znásilní a zabijí indiánskou manželku hlavního hrdiny a ten si je najde a chce se pomstít. Problém je v tom, že jeden z těch mladíků je synem jeho dávného přítele.. Film spíše z rodu V pravé poledne než Mackennovo zlato.(17.3.2003)

Při sestavování top 10 westernů by tam Poslední vlak z Gun Hill nesměl chybět. Geniální herecké výkony Quinna a Douglase, skvělá zápletka, atmosféra a gradace! Žánrové zařazení western/drama doopravdy sedí, ještě se k tomu přidává dávka psychologie, Anthony Quinn se dokonale ujal své role, kdy se musí rozhodnout mezi nejlepším přítelem a svým synem, o kterém ví, že není v právu...(10.11.2006)

Výborná zápletka, kvalitní scénář, jistá režijní ruka Johna Sturgese (Sedm statečných) a vynikajicí Kirk Douglas (jako stoický a neústupný šerif) a Anthony Quinn (patrně jeho nejlepší westernová role) v hlavních rolích klasického westernu. Paráda! 80 %(11.8.2003)

Western Johna Sturgese, režiséra Sedmi statečných, patří do skupiny klasických amerických příběhů z Divokého západu, kde právo a spravedlnost bojuje s bezprávím a křiváctvím. Zde se děj odehrává v obydlené "poevropštělé" části Ameriky, kde by měl vládnout zákon. Hlavní hrdina zůstává v kritických situacích osamocen, opuštěn od lidí, kteří se dosud tvářili jako přátelé a kteří se ve chvíli, kdy o něco jde, drží zásady: "nehas, co tě nepálí". A ti, co jsou za ochranu zákona placeni, zcela selhávají jako zbabělci. V tomto je Poslední vlak z Gun Hillu podobný např. Zinnemannovu "V pravé poledne" nebo Hawksovu "Rio Bravo". Právě ve vyhrocených situacích volby se často ukazují ženy s nevalnou pověstí na vyšší morální úrovni než tzv. ctihodní občané, kteří se ochotně podřizují silnějšímu. Při sledování Sturgesova westernu nás může napadnout ledacos z vlastního osobního života, ale nepochybně též můžeme pocítit přání, kdyby bylo alespoň 5% takové vůle ke spravedlnosti a potrestání darebáků v naší zemi, jakou prokázal šerif Matt Morgan...Slabších 5 hvězdiček, patří to rozhodně k tomu lepšímu, co bylo v žánru vytvořeno. Chybí tu bohužel romantika a krajinné exteriéry, takřka vše se odehrává v interiérech městečka Gun Hillu.(18.1.2009)

Rok předtím, než John Sturges natočil klasiku "Sedm statečných" natočil tento malý, nepříliš známý a docela nevýrazný western, který ve velké westernové konkurenci nemá šanci uspět. Příběh trochu připomíná "3:10 vlak do Yumy", kde v tomto případě šerif mstí smrt své ženy, kterou znásilnil a zavraždil syn jeho nejlepšího přítele. Vydává se tedy vraha dopadnout ale na svou pomstu má pouhý den. Kirk Douglas jako drsný šerif překvapil, avšak poměrně mladý Anthony Quinn je celkem nevýrazný. Pro příznivce westernů se jedná o slušnou podívanou, kdo však očekává nějakou akci bude se bezmezně nudit.(31.7.2009)

Žánrový průměr, který se zaujetím dokoukáte do konce, po skončení filmu si ale nevybavíte žádnou filmařsky nebo příběhově nápaditou scénu (v první půlce jsem si všiml prapodivného střihu, který způsoboval ztrátu tempa a celý film jenom zbytečně natahoval) . Poslední vlak z Gun Hillu je minimalistický western o pár postavách, John Sturges nicméně nebyl žádným mistrným psychologem, ale "pouze" šikovným řemeslníkem schopným ukočírovat zábavné dobrodružné filmy se spoustou postav a akce. Tady mě zaujali pouze oba hlavní představitelé, kteří dokázali dát mnoha scénám potřebnou šťávu a jejich dialogové výměny patří k vrcholům snímku.(28.7.2011)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 24.3.1979, réžia slovenského znenia (ČST Bratislava 1978) = SAMO IVAŠKA (12.4.2012)(12.4.2012)

Klasický western, z něhož je tak trochu cítit schéma V pravé poledne. Oba hlavní představitelé jsou velmi přesvědčiví, z Kirka Douglase dýchá neústupnost a stoprocentní přesvědčení ve správnost svého jednání, Anthonymu Quinnovi se zase velmi dobře podařilo vyjádřit rozpolcenost mezi otcovskou láskou k synovi a starým přátelstvím.(10.1.2006)

75%. Zdařilý western z dílny Johna Sturgese, režiséra takových kousků, jakými jsou westernová klasika "Sedm statečných" nebo neméně slavný snímek, tentokráte z vězeňského prostředí, "Velký útěk". Film, kterému vévodí Kirk Douglas jako šerif prahnoucí po spravedlnosti a satisfakci, určitě potěší všechny milovníky tohoto typicky amerického žánru. Pokud však nemáte rádi westerny, ani to nezkoušejte.(3.8.2010)

Pěkně vygradovaný western, v němž si Douglas a Quinn skvěle zahráli "nedobrovolné" protivníky. Jen škoda té poslední věty umírajícího Beldena na nástupišti. Takovou stupiditu si mohli páni hollywoodští scénáristé nechat.(31.3.2009)

Velice dobrý western s výbornými herci Anthony Quinnem a Kirkem Douglasem.(18.1.2009)

John STURGES a jeho báječný western, který vylepšuje svými výkony filmová legenda Kirk DOUGLAS a Anthony QUINN.(15.5.2008)

<< předchozí 1 2 3