Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Snímky podle skutečných událostí mám ráda. Je to způsobeno asi tím, že nedokážu dost dobře rozlišit, co je natočeno podle těchto událostí a co už je výmysl filmařů. Film byl natočen podle událostí, ke kterým mělo dojít v říjnu roku 1976 v Los Angeles. Scény s neviditelným tyranem jsou velmi dobře natočené, i když ho vlastně vůbec nevidíme, sledujeme jen jeho projevy a to je hodně děsivé. Nedostala jsem žádnou odpověď nebo vysvětlení, proč se tak dělo nebo co k tomu vedlo. Myslím, že film ani nic takového divákovi předkládat nechce. Zaměřil se prostě na život jedné ženy, kterou něco terorizovalo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

A jéje, zase jednou ty >skutečné události< , pojednané ovšem bytostně hollywoodsky a stádu naservírované skutečně tak polopatě a prostoduše, až se jeden zas musel lehce ušklebovat - a ta vrcholná scéna s tekutým dusíkem či co to bylo za plyn, kterým chtěli páni a dámy univerzitní(!) profesóři poltergeista zmrazit a pak jen tupě zírali, to už jeden pouštěl smíchy plyny! . . . Tož ty svatá duchařino, jo bavil jsem se >odduchově< , byť našinec (díky televizáckému ořezu na 4:3) zas ke své smůle neviděl třetinu obrazu (zcela jistě se tam dělo něco zásadního, co igitátorovi takto uniklo...;o) a ten čudlárenský bezzvučný odduševnělý dabing taky za kulový stál... Tak aspoň že tam byla vidět na svou dobu velmi odvážně obnažená a onou entitou vcelku drsně przněná tehdy velmi šumná B.H.! - - - P.S. A na mou duši nekecám, během sledování mi sklouzly zničeho nic z klávesnice na stole ložené noviny (úterní Stará fronta Hnus!) na zem a dotkly se mé levé nohy! No, byla to jediná momentka, kdy mi zatrnulo a lehce jsem se zachvěl a vylekal. Asi mě v tu chvíli navštívil Duch sám! - - - P.P.S A co by na to můj ty jardo asi řekl Jarda Dušek? ;-o - - - - - (Poprvé viděno 8.2.2012 na hlubocenoční >vydušené kůůlovizi< mezi duchem a duchnou, hodnocení 706., komentář zde s racionálním úšklebkem jako šestaosmdesátý - 8.2.2012) ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní a silný horror natočený podle skutečné události, který je z hlediska žánru pozoruhodný především pro svou podobnost s Hooperovým Poltergeistem, který je ale o rok mladší. Film o opakovaném znásilňování matky tří dětí u širokého publika samozřejmě propadl a byl tak neprávem zapomenut. Rozhodně jde o pozornosti hodnou záležitost s několika silnými scénami, které z hlavy jen tak nedostanete. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Kdysi můj velmi oblíbený horor tenkrát na VHS.Prý podle skutečné události, čemuž ani trochu nevěřím. Po včerejším uvedení v tv musím konstantovat, že se mi to stále ještě líbí. Film má atmosféru a dovede vyvolat pěkné mrazení i bez kapky krve, což třeba o takovém Paranormal aktivity tvrdit nemůžu. Hodnocení na tehdejší dobu, kdybych to viděl dnes poprvé, tak asi 40%. První a jedinná duchařina, která se mi líbí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne osobne nesadla škatuľka "na motívy skutočného príbehu", pretože tvorcovia sa akoby zľakli prísť s vlastnou teóriou a tak po celý čas vzbudzujú napätie a tajomno, aby nakoniec všetko nechali na divákovej fantázii. Film je zaujímavý ale skôr tým, aké témy podsúva. Takže môžeme celú historku brať ako metaforu toho, ako si udalosti vysvetľuje psychiatrická obec, ale Bytosť sa dá chápať aj ako pohľad na neschopnosť tejto obce prijať akékoľvek iné riešenie, než im káže veda. Čiže do hry sa dostáva aj vlastná pýcha, ktorá sa nedá zľúčiť so skutočným pochopením pacienta. Problém som mal trochu s tým, že sa scény viac menej len opakovali, pričom posun sme zaznamenali až vtedy, keď sa na scénu dostali paranormálni fanatici. BTW osobne si bytosť vysvetľujem ako skutočne zhmotnený strach Carly, ktorý dostal reálnu oživlú podobu. Sedí mi to viac než nejaký pekelník. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Syn skutečné Carly Moran popisoval, jak byla jeho matka při jednom z útoků odhozena a uhodila se do hlavy. Když se pokusil zakročit, byl taktéž odhozen a zlomil si ruku. Během natáčení této scény si David Labiosa hrající Billyho přivodil stejné zranění. (HellFire)
  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)
  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)

Reklama

Reklama