Reklama

Reklama

Iluzionista, který si dal umělecké jméno Eisenheim se narodil jako syn truhláře. V dětství se potkal s kouzelníkem, který ho naučil pár triků a ovlivnil tím jeho celý život. Jako mladý chlapec se seznámil s vévodkyní Sophií a zamilovali se do sebe. Vzhledem k rozdílnému původu obou mladých lidí, nebylo jejich lásce přáno a Eisenheim utekl z domova, aby si zachránil život. Asi po patnácti letech, kdy se živil jako velmi úspěšný iluzionista se vrací z cest po světě do Vídně. O jeho představení je velký zájem a jednoho večera se dostaví i korunní princ Leopold se svou snoubenkou Sophie von Teschen. Sophie se přihlásí jako dobrovolnice a vystoupí na pódium k Eisenheimovi. Později se dozvídá, že princ Leopold se ke svým přítelkyním nechová zrovna džentlmensky a je říká se, že jednu z nich dokonce zabil. Nicméně představení prince natolik zaujalo, že pozval Eisenheima, aby vystoupil na jeho soukromém večírku. Eisenheimovi se nelíbí princovo chování a tak ho veřejně poníží. Samozřejmě tak chytrým způsobem, že to není přímo napadnutelné. Princ se přesto urazí a podnikne vše pro to, aby Eisenheimovi byla další představení ve Vídni zakázána. Sophie a Eisenheim se setkají a Eisenheim ji žádá, aby s ním odešla. To se Sophie z obavy před Leopoldovou pomstou bojí udělat a prozradí, že Leopold plánuje puč proti svému otci císaři Franzi Josefovi I. Přestože má obavy, rozhodne se Sophie ukončit vztah s Leopoldem. Princ není zvyklý na odpor a hrozně reaguje velmi nepřiměřeně. Po pár dnech je vévodkyně nalezena mrtvá. Je očividné, že se jedná o vraždu. Princ je v podezření, ale chybí důkazy a navíc se k vraždě přizná jiný muž. Eisenheim je ze smrti Sophie zoufalý. Kupuje divadlo a zde vyvolá duchy zemřelých a také ducha Sophie. Na jedno z představení dorazí v přestrojení i Leopold a Sophiin duch řekne, že její vrah je mezi diváky a přitom ve vězení je muž, který se k její vraždě přiznal. Představení Leopolda velmi rozruší a tlačí na policejního inspektora Uhla, aby Eisenheima zatkl za podvod, ale Eisenheim se z obvinění dostane protože  se veřejně přizná k tomu, že se jednalo pouze o iluzi, nešlo o skutečné duše zemřelých. Je propuštěn, ale Uhl ho varuje, pokud bude s tímto představením pokračovat, vězení už neujde. Eisenheim však znovu vyvolá ducha Sophie a pak k úžasu všech přítomných zmizí. Jako by se rozplynul... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (908)

novoten 

všechny recenze uživatele

Iluzionista má velkou smůlu, že se časově přímo střetl s jiných kouzelnickým snímkem, Nolanovým Dokonalým trikem, proti kterému i bez bližšího zkoumání nemá šanci obstát. Tam, kde druhý film nasazuje potemnělost a nervy drásající složité zvraty, vystačí si Neil Burger jen s lehce tajuplnou atmosférou a jasně definovanými postavami hodný-zlý-spravedlivý-krásná. Přesto se mi tahle přímočará pohádka líbila, má sice ve vysvětlovačkách pořádné logické díry, ale díky správně kouzelnické náladě a jasně daným žánrovým pravidlům je ve své jednoduchosti více než příjemná. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Kdyz tak procitam komentare, pro nekoho byl Edward Norton hvezdou, pro druheho zklamanim. Tohle hodnoceni bych si nechal na konec. Iluzionistu jsem docela dlouho prehlizel, pritom obsazeni se mi docela zamlouvalo a prostredi bylo v pohode. No, kdyz jsem to videl, tloukl jsme se do hlavy, proc takova doba! Pribeh byl kvalitni (hlavne zaver byl nepredvidatelny), libila se mi Praha jako stara Viden, celkove look byl dobry, herecke vykony (nad)standartni. Norton hral trosku jinak, nez ho zname, ale urcite to nebylo na skodu, jako Eisenheim byl vyborny. Mladicka Jessica Biel nedostala prilis prostoru, ale i ona ukazala, ze ma karieru jeste pred sebou. 8/10 ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Tak mdlý herecký projev bych od Nortona nečekal (že by další "Italian Job"?) a ani on možná netušil, jaké za uši tahající repliky ho scenář přinutí vypouštět z úst. Nad vodou tuhle podprůměrnou báchorku, s vizáží trochu dražší televizní produkce, drží jenom skvělý (a film od filmu čím dál lepší) Giammatti, závěrečná "shyamalanovská" pointa pak stojí na velmi vratkých nohách. A celý film bych možná přejmenoval na "Hologram Man" - Eisenheimovy kousky ve druhé půli měly, spíše než k iluzorním kejklím, blíže ke sci-fi (hnusný hnidopich Lima). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nebýt (a to je můj věčný problém) nesympatického Nortona, bylo by to lepší. Tahle magická věc se může chlubit pěknou dobovou atmosférou, hudbou a všudypřítomnými iluzemi, které z ní dělají téměř pohádkovou podívanou. Film je ale pomalý, poměrně dlouhý a často nudný. Tvůrci si to asi uvědomili, a tak se v poslední třetině zase opřeli do pověstné pily a pořádně na ni zatlačili. Konec je díky tomu... Lepší. Ale Iluzionistu nezachrání. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Iluzionistu som zhliadol až po Dokonalom triku, takže môžem smelo povedať že mu nesiaha ani po členky. Ako scenárom, tak réžiou a bohužiaľ i herecky. Najviac vyniká Rufus Sewell no vidieť ho v n-tej variácie záporáka už prestáva byť zábavné. A záverečné znenazdajky vnuknuté rozuzlenie keď spätne premýšľam o deji je poriadne pritiahnuté a hlavne nevysvetlí ale položí kopu otázok typu : „Prečo teda ... ?“ ()

Galerie (26)

Zajímavosti (31)

  • Starobyle působících barev filmu režisér dosáhl zastaralou technologií autochrom, která se přestala používat okolo roku 1930. (formelin)
  • Divadlo, ve kterém Eisenheim (Edward Norton) předvádí trik s duchem, je Divadlo Oskara Nedbala v Táboře, sídlící na rohu ulic Palackého a Divadelní. Použity jsou i exteriéry divadla, před které bylo třeba umístit množství kulis, aby překryly sídlo Policie ČR hned naproti. Vzhledem k ději Iluzionisty je půvabné, že se v tomto divadle kdysi natáčely i téměř všechny díly legendárního televizního pořadu Možná přijde i kouzelník (od r. 1982). (biskin)
  • Edward Norton (Eisenheim) zvládl mnoho kouzelnických triků sám, protože měl za učitele jednoho z nejlepších lidí v oboru – Jamese Freedmana. Ten například „trénoval“ kapsáře v Oliveru Twistovi (2005), ale pracoval i pro Davida Copperfielda. Nortona naučil především klasické triky jako vytahování mincí zpoza ucha. Ty náročnější ovšem nechal Norton na Freedmanovi, který byl dublérem jeho rukou. (imro)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama