Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (série)


Beyond the Sea (S06E03)

(epizoda)

VOD (1)

Obsahy(1)

V alternativním roce 1969 dojde na Zemi k nepředstavitelné katastrofě. Dva astronauti na speciální a nebezpečné vesmírné misi se pak musí vyrovnat s jejími následky. (Netflix)

Recenze (93)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to špatný.. Námět poutavý a originální a jeho průběžná "těžba" ukázala smysl pro jakousi hravost.. Jen jsem nebyl ve výsledku úplně uspokojen. Přemýšlím, že možná je to tím, že ten děj v sobě nese tolik vrstev a dalšího potenciálu, že to tady na ploše jednoho kratšího celovečeráku působilo pořád možná příliš zkratkovitě a uspěchaně. ()

(mOnkey)

všechny recenze uživatele

Brooker a spol. podpořený Netflixem sice nalili do remasteru hodně peněz, takže to hezky vypadá, má to kvalitní herce a sympaticky to pomrkává na klasické scifárny, ale kdo viděl papundeklový originál Výměna těl z Červeného trpaslíka, bude od onoho zásadního okamžiku čekat skoro hodinu na pointu, která jde cítit na tři miliony (světelných) let. ()

Reklama

dan4815 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl považuji za díl, který se neminul původní myšlenky celého seriálu - pojednává totiž o technologii, která mění život.. k horšímu. O tom BM vždy bylo, byť šestá série už odbočila od této filosofie. Troufám si tvrdit, že by tato epizoda zasloužila svůj film; za předpokladu, že by se do filmu aplikovalo více děje. Přemýšlím, zdali by se nosná myšlenka nedala rozvětvit do seriálové podoby. Docela mě mrzí, že pro nás zvídavé nebylo pořádně vysvětleno, proč vůbec celá mise existuje. Jinak, sledujeme dva astronauty, kteří cestují vesmírem, a aby se nezbláznili, využívají technologie přenosu mysli na robotické tělo. Jejich robo tělo se nachází na domovské planetě a díky němu prožívají normální životy, byť se fyzicky nacházejí na vesmírné lodi. Divák nakoukne do jejich životů, které se ale jednou provždy změní k nepoznání. Je to zajímavé zamyšlení se nad možnostmi, jak hvězdným cestovatelům zpříjemnit let. Dnes se to zase tak moc neřeší, ale zrovna tento díl ukázal, co se stane s lidskou myslí, když není dostatečně stimulována - jak myšlenkově, tak sociálně. Jestli se lidstvo někdy vydá do vesmíru, čemuž nevěřím, veskrze mezihvězdnou "plavbu", ani veliká kolonie nedokáže předejít velikým psychickým problémům. Řešením je buď absolutní simulace domáckého prostředí na které jsou lidé evolučně adaptovaní; zelené prostředí, různorodá krajina, systém dne a noci, povětrnostní podmínky a tak, nebo jednoduše zajištění, aby se jejich vědomí přenášelo zpět na Zemi. Upřímně, trochu mi chybělo vysvětlení, jak bylo možné, že piloti fungovali v reálném čase. Děj je poměrně předvídatelný - v některých směrech. Některé důležité zvraty mě však překvapily. ()

MegaBite 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl měl našlápnuto na plné hodnocení, ale konec je naprosto zpackaný a nedodělaný. Postavy se na konci (ne jen na konci) chovají naprosto nelogicky a nutí mě to až přemýšlet, jestli v té alternativní realitě nemají náhodou i jinak nastavené city. Začátek byl naprosto famózní, koncept mne také velmi nadchl, ale jak říkám, konec to totálně pohřbil... ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti tem ostatním "sociálním epizodám". Se tohle do Black mirror perfektně hodí. Dobře napsané a skvěle zahrané. Od počátku tušíte jak to asi dopadne. Poté jen s napětím sledujete, jak to dopadne. PS: Oceňuji že tam nikdo necpal žádnou rasovou, gender ekovyváženost.  Možná proto ďej zasadili do alternativní minulosit, aby tohle nemuseli řešit. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • V příběhu se objeví sci-fi knihy "Ilustrovaný muž" Raye Bradburyho (ve scéně s kresbami v kabině) a "Měsíc je drsná milenka" Roberta Heinleina (ve scéně v knihkupectví a posléze při několikerém čtení). V případně Heinleina byla ovšem použita edice z roku 1977, zatímco příběh se odehrává dříve. (cerdax2)

Reklama

Reklama