Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Zvrácené příběhy a děsy napříč epochami nepřestávají překvapovat v zatím nejvíc nepředvídatelné řadě téhle převratné antologie. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (90)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva ucházející díly (2 a 5) nezapadají do sci-fi koncepce Black Mirror tak, jak jsme byli zvyklí, tedy negativní dopad technologií na lidstvo, a nemyslím, že se za to dá nějak vzdáleně považovat paralela mezi Británií v roce 1979 a tou dnešní nebo neohrabaná úvaha o tom, jak z oceněných dokumentů nakonec těží jen společnosti a média, a ne jejich tvůrci. Tradiční díly (1 a 3) bohužel nevytěžily nápad pořádně nebo nám skrz lákavé obsazení naservírovali velmi dementní variaci na milostný trojúhelník bez nějak hloubky. O čtvrtém dílu ani nevím, co říct. Rozhodně bych nečekal, že po pár letech přijde něco, co vypadá, že Netflix požadoval uspěchat za rok, jsem zklamán. ()

Vabr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po delší pauze přichází 6. série s pěti díly, z nichž i jeden dokonce klesne pod hranci 50%. Hm. Tak co to vypovídá o kvalitě nového přírůstku? Asi to, že už to přestává být Black Mirror, jak jej známe, a stává se z něj pomalu něco jiného, horšího. Kvalita poklesla (už od 5. série), a to hlavně příběhová a námětová vynalézavost. Takže třeba taková Mazey Day je zkrátka směšná, Beyond the Sea šíleně neoriginální a Joan is Awful podivně lehce rozuzlená. Problém ale také nastává s tím hlavním, o co u Black Mirror jde - s představením potenciální hrozby technologií, která nás v blízké či daleké budoucnosti čeká. Protože ono Loch Henry, Mazey Day, Demon 79 a částečně i Beyond the Sea tuto základní podmínku zkrátka nesplňují, což potom podkopává hlavní důvod existence seriálu jako takového. Co to je jako za seriál, je tohle stále Black Mirror?, ptám se. Nevím. Ale abych ještě přihodil jednu výtku, týká se obsahu dialogů. Je pro scenáristy opravdu tak životně důležité používat slovo fuck/fucking na epizodní bázi? Nemohlo by je napadnout trochu prozkoumat hloubku jazyka namísto omílání těch samých vulgárních výrazů? Díky! No to by byly výtky a nyní klady. Z dílů se mi rozhodně nejvíce líbila Joan is Awful, kde to prostě jelo v krásném tempu, jak má, ovšem vulgarismy tam padaly co věta a a finální rozuzlení bylo docela náhodné (horší 4). Pak se mi také líbilo hned následující dokumentární Loch Henry, kde se to jevilo zprvu jako takový průměrný díl, avšak ke konci to nabralo takový zvrácenější a zlomyslnější spád, že i teď si na ten finiš rád vzpomenu a zapřemýšlím (lepší 3, svým způsobem i lepší než Joan is Awful). No a to je tak vše. Zbytek byl průměr nebo podprůměr. Co bych ale chtěl ještě podotknout, je díl Beyond the Sea. Ten je sice nejlépe divácky hodnocený, ale ve výsledku velmi primitivní. Už existuje plno takových variací na tuto užitou šablonu, že je až běda, že něco takového někdo i teď natočil, ke všemu pod záštitou takové značky! Byla to přes hodinu dlouhá, úmorná, předvídatelná nuda, kde nedošlo k jedinému menšímu zvratu, natož pak aspoň výkyvu v ději. Úplně zbytečný povyk okolo velkého nic. Kvůli nehorázné nadbytečnosti tohoto kousku jej hodnotím jako nejhorší díl z 6. série. Vyhodnocení: Mazey is Awful ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Brooker to sice umí lépe a minimálně poslední dvě epizody úplně nezapadají do obrazu, který by divák od Black Mirror čekal, nicméně stále je to nadstandardní zábava a dá se v tom leccos najít. Chápu každopádně zklamání některých fanoušků, kteří mají na tuhle sérii oprávněně mnohem větší nároky a očekávají větší "přesah". V šesté sérii to sice není takové, ovšem nenudil sem se ani u těch slabších epizod...70% ()

atiratha 

všechny recenze uživatele

V šesté řadě jsme došli do fáze, kdy se z Black Mirror - antologického seriálu o tom, co nám současná i brzy budoucí technologie může vzít, dostáváme do Věřte, nevěřte nebo Krajních mezí. S výjimkou první epizody jsou všechny příběh stavěné tak, aby hrály na nostalgickou strunu. Proč se Beyond the Sea odehrává v jakési alternativní minulosti? Takový příběh by byl klidně možný i v blízké budoucnosti, ba uvěřitelnější. O Mazey Day už se toho napsalo hodně. Vlkodlačí plot twist, to do Black Mirror vážně nepatří. No a Demon 79 už vysloveně vplouvá do teritoria Twilight Zone. Joan is Awful možná není nejlepší epizodou BM, kterou jsme tu kdy měli, ale alespoň používá známé elementy - možnost diváka ztotožnit se se situací, kdy nás technologie přivede existenčně do úzkých. Nejedná se o vysloveně špatné nebo špatně natočené příběhy, ale převážně nejde o Black Mirror. Na šestou řadu jsme čekali dlouho, ale asi nastává čas už BM uložit k ledu. ()

LEGACY

všechny recenze uživatele

Jsem konečně sám doma, roztažený gauč a říkám si jestli chci nejkrásnější chvilky osamotě s filmem strávit právě s novým Black Mirror, jehož reputace po posledních sériích utrpěla. Obavy byly, ale chuť taky. Je to Británie, technologické kulišárny, zvraty a slušné dějové linky. Navíc zde opravdu nevíte jak si tvůrci usmyslí každý díl zakončit. Tudíž: Joan is Awful - 92%. Hned n začátek totální pecka, kde se přelívají světy, vjemy, Netflix sám sebe trochu paroduje, ale i naznačuje kam povedou různé propůjčky hlasů, nebo i těl. Hayek sem perfektně pasuje, stejně tak pasáž s Cenou. Do toho navíkavý song Tap In a malá příručka k tomu, abychom si opravdu hlídali Terms and conditions, aneb co podepisujeme. Nemohl jsem se odtrhnout. Beyond The Sea - 87%. Další nesmírně silný díl. Opravdu tyhle dva jsou za mě to nejlepší z Black Mirror a Netflixu vůbec. Nečekaný zvraty, skvělá psychologie postav, zachování věrnosti, důraz na maličkosti a krásu planety, ale i tíživost samoty a zapomění. Hippie kult mi vyrazil dech, stejně tak jako finále. Myslím si, že stejně jako Year Years, tak i tady se dá predikovat něco podobného v reálném světě. Dnes Demon 79: 76% určitě slabší než první dva. Každopádně když si ze začátku myslíte, že jde o totální úlet, tak i tento díl je vlastně celkem bohatý, zamotá hlavu koncem, obnova Rasputina a dalších jsou hrozně vkusně udělány a je to i vtipné. Dostaneme se trochu do hlavy chorých bláznů z těch nejhorších Asylum světa, či schizofrenikům, který mají za zády našeptávače. To, co bylo v tomto dílu bylo viděno už mnohokrát. Do toho jsme si mohli představit trošku z historie a politiky, i jak je pořád silná otázka antiimigrace nejen v Británii. Mazey Day- 20% ... Vlastně totální úlet, který se nehodí do Black Mirror, nemá co nabídnout, kromě malé vsuvky k dotěrným médiím, ale ani postavy nestály za nic. Tohle byla ztráta času, promarněný potenciál, vlastně se divím, že tento díl vypustili. Nevkus, nuda, vykrádačka, bez komentáře. Loch Henry-84% - asi jsem si záměrně nechával na konec jeden z těch silnejších kousků a nemůžu říct, že mě zklamal. Skotsko i skotský akcent venkova je vždy úchvatný, klasický styl hororu s malým rodinným tajemstvím. Vlastně je to zdrcující snímek, který dá divákovi husinu. Každopádně bych tohle uvítal jako samostatný snímek, než mít tohle pod záštitou BM. Nějak tam stále potřebuji trochu blbnutí s technologiemi, nevidané možnosti inovací, jejich zneužití a následky. To jsem viděl nejvíce u Joan a Beyondu. Celkově ale šestá série poskytla dva divácky silné večery, kdy jsem byl k obrazovce přikován jako za svých teenage let. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (27)

  • Vzhled Gaapa byl inspirován Bobbym Farrellem ze skupiny Boney M. (jirikzaboj)
  • Na domovské stránce streamovací služby Streamberry můžeme vidět pořad „Mad Mind: The Jerome F. Davies Story“. Odkazuje se tak na interaktivní epizodu Black Mirror: Bandersnatch (2018), ve které hlavní postava Stefan (Fionn Whitehead) tvoří počítačovou hru právě podle adaptace fiktivního autora Jerome F. Daviese. (jirikzaboj)

Reklama

Reklama