Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (2 015)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Doufám, že Lakedaimonští označili studnu, do níž vhodili poselstvo, za hygienicky závadnou. Na to jsem myslel během filmu, což zhruba vypovídá o tom, jakou měrou jsem byl vtažen do příběhu. Nemohu si pomoci, stylizace a zjevná ateliérovost v mých očích filmu ubírají to hlavní, a to divácký zážitek. Někteří tu píší o živočišnosti, já se nemohl zbavit pocitu umělosti. Akce je ve filmu celkem požehnaně, žádná však není taková, aby se hlouběji vryla do paměti. Z trojice krev, pot a slzy je v nich přítomna jen krev - a přitom je to celé takové bezkrevné. Kupodivu si film dějově ubírá i tam, kde by mohl vypjatost rozdávat nejvíce, a to u samotného konce 300 statečných. Ve skutečnosti jejich boj končil těsným bojem na tělo, když se přelámala kopí, byly meče, když se zlámaly meče, bojovalo se rukama a zuby. I když jde o komixovou adaptaci, není to argument pro benevolentnost v některých věcech. Kupř. eforové nebyli kněží, ale sbor kontrolující moc králů, se Sparťany zůstali na bojišti Thespijci, spartský posel po vyřízení zprávy o bitvě spáchal sebevraždu atd. K ideovému vyznění. Za prvé spartská společnost se bez nadsázky dá přirovnat k fašismu. Počínalo se vyřazováním nevhodných již v kojeneckém věku. Každý plnoprávný Sparťan (Sparťané sami si říkali Lakedaimónští) dostal od státu přidělenou půdu a skupinu heilótů (otroků), která ji obdělávala a živila ho. Výcvik chlapce počínal v šesti letech tím, že si musel krádežemi opatřovat jídlo (když byl chycen, byl tvrdě potrestán, když ne, byla to známka jeho schopností). Armádní cvičení spočívalo v pravidelných pogromech na heilóty, kteří žili mimo Spartu ve vesnicích, které byly pravidelně napadány a vypalovány. Ve filmu Leonidas sice opakuje fráze o obraně svobody a o novém věku, skutečnost však byla taková, že příliv bohatství z kořisti do Sparty (která do té doby vůbec neužívala peníze) původní rovnou společnost plnoprávných Sparťanů rozdělil na bohaté a mocné (např. Leonidův spolukrál Pausániás, vítěz od Platají), kteří začali skupovat původně státní půdu, a ožebračené. To byl konec spartské moci, protože bohatí ztratili vůli a chudí motivaci bojovat. Prostřihy do Sparty sice trochu komplikují jinak velmi řídký děj, na druhou stranu přinášejí to, čeho jsem se bál nejméně, a sice politickou korektnost. Tvůrci se evidentně zalekli příběhu bez jediné významné ženy, to se muselo napravit. Vojáci sami jsou naolejovaní cucáci z módních katalogů v kožených spodkách, kteří by se hodili spíš na pánský striptýz. I když jsem původně dal milosrdné tři hvězdy, postupem času jsem došel k tomu, že vlastně nevím za co. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie trochu "rozostřené", obrazové chyby trochu viditelné (kampak se poděla všechna krev ze země a zabitých?), hudební orgie trochu NIN-postrádající, hloubka příběhu trochu mělká (to se dá ještě přejít - to hlavní tu koneckonců je - freeedom!), trochu průměrný film. Dva klady: ladně tančící "orákulum" a samozřejmě transka Xerxes se svým sexy hláskem. Ve scéně, kdy stojí s Leonidem naproti sobě, je jasně vidět, kdo žere růstové hormony a kdo jen polívku. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že takovýhle typ filmů patos potřebuje, ale tohle už bylo místy opravdu příliš, überpatetické scény jak v (amerických) propagandistických snímcích. Ale vlastně je to logické, vždyť 300 je propagandistické béčko! Ahistorická komiksová agitka, která má ospravedlnit americký boj proti islámskému terorismu. Primitivnější zakódování už si ovšem tvůrci zvolit nemohli... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený digitální akční/válečný film komplet před zeleným pozadím, vše se povedlo podle mě na jedničku a jako jednohubka je film maximálně efektní a účinný. Jednou za čas určitě neuškodí, zaujme jak zvukově, tak také hlavně vizuálně, krásné pohyblivé obrázky kouzlí za dobu filmu nejeden radostný úsměv a úžas. Zack Snyder umí hodně povedeně stupňovat a pointovat akci ( jako to předvedl i Dawn of the Dead ) a přidává ji tak na důrazu. Skvělý originální hlas Gerarda Butlera je také nezapomenutelný, jako už i samotný pokřik THIS IS SPARTA !!! V CZ dabingu musel vyjít pomalu do ztracena, jako i překlad Teplé Brány ;-D…Krvavá jednohubka, která potěší 8-9/10* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zhyň!“ Brutálne svalnatý kráľ Leónidás vyráža do boja s tristo najvernejšími n(pardon, s ochrankou) v mene cti, sebavedomia a svojich žien (a v neposlednom rade detí), aby sa vrátil so štítom, alebo na ňom. Strhujúca akcia, kultové scény (vlk, studňa), neuveriteľná vizuálna podoba a podmanivý výsledok, ktorý berie dych a rozhodne nie je určený detskému divákovi. Mne sa film páčil o kúsok viac, ako Millerov grafický román. Aby film dosiahol celovečernú minutáž, museli byť natiahnuté niektoré vedľajšie dejové linky z komiksu, čo je napr. u kráľovnej skvelý ťah. Alebo: v komikse bol boj Sparťanov s Xerxésom príliš skratkovitý; vo filme sú jednotlivé akčné strety, bojové sekvencie a strategické záležitosti detailnejšie rozpitvané a funguje to lepšie. Rovnako po výtvarnej stránke sa mi film páčil trochu viac, keďže Millerova kresba je miestami síce úchvatná, ale zároveň značne špecifická a nesedí každému. Inak, Miller sa na scenári nepodieľal. "Iba" na produkcii. Film pri 65-miliónovom rozpočte na celom svete zarobil 456 miliónov, čo dodať. Oceňujem aj skvelý kasting (Butler, Santoro, Fassbender, McHattie, Headey). Po logickej stránke by som nebol taký prísny, ako niektorí iní, mnohé veci majú zmysel, len treba film pozerať poriadne (druhá záplava šípov bola taká smrteľná proste preto, že na rozdiel do prvej sa nestihli dostatočne včas kryť). Jediné, čo mi v tomto smere vadilo (a nechápal som tomu pravdupovediac ani v komikse) je symbolické škrabnutie Xerxésa. Chápem, že to bolo dôležité (= boh nekrváca a tým pádom ak on krváca, nie je boh a takto to budú vnímať aj jeho poddaní), ale... nebolo jednoduchšie mu ten šípom proste hodiť rovno doprostred čela? A trocha mi vadilo aj to, že na začiatku je sparťanský výcvik detí brutálny, ale keď Leónidás vychováva vlastného syna, už to vyzerá skôr ako policajt zo škôlky, vrátane pusieniek. P.S. - Nedá mi nespomenúť šokujúci český dabing. "Dedičné prasatá" namiesto "zdegenerované prasatá" by som ešte bol ochotný tolerovať. Ale pri "Nie je dôvod, prečo byť úctivý" (namiesto "Nie je dôvod byť necivilizovaný.") mi stúpol tlak na 500. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • Sparťané se ve filmu, stejně jako v komiksové předloze, objevují téměř nazí, po vzoru sochy krále Leonida (Gerard Butler) stojící v Thermopylách, kde je zpodobněn nahý, pouze s helmou, kopím a štítem. (Witta)
  • Ve scéně, kdy chce jeden z "nesmrtelných" zabít Dilia (David Wenham), zneškodní ho Leonidas (Gerard Butler) bodnutím do krku a trupu. V jednom ze záběrů je však zřetelně možné vidět, že mu kopí zasouvá mezi ruku a tělo. (Kroup4)
  • Před závěrečnou bitvou Leonidas (Gerard Butler) pronese, že se sejdou v pekle. Peklo však mají křesťané, pro Řeky to byl "tartaros". (Kroup4)

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama