Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (2 015)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

300 trpí podobnými neduhy jako Sin City, má však tu nevýhodu, že Sin City má mnohem lepší a ne tak jednoduchou předlohu. Leonidasovi začátky bych natáhl, vyškrtl bych naopak výjevy ze Sparty, jen to film ruší. Bojovým scénám nelze téměř nic vytknout, Sparťani jsou opravdoví hrdinové a věříte jim to. Snad jen by nemusely být tak krátké a rozseté po stopáži. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Komiksová předloha mramorizující válečnickou kulturu a heroičnost sparťanských bojovníků vizuálně uchvátí strohou impresivní kresbou a žlutým tónováním, z něhož ostře vystupuje sytě rudá barva krve. Film zachoval barevné odstíny i jednotlivé scény přesně podle políček komiksu a dodal pohyb. Jenže ten tu není pouhým účelovým prostředkem, nýbrž objektem glorifikace. Plynulé přechody filmu z normální do zpomalené rychlosti doslova adorují grácii lidského těla v pohybu a tělo jako precizní funkční stroj nabývá roli fetiše. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ten zatraceně cool look se mi okoukal už po první bitvě a to je to nejhorší, co se vám může stát. Nic jiného totiž Třístovka nenabízí. Chápu, že v komiksu to taky komplikovaností příběhu zrovna nehýřilo, ale tohle už byla vyložená šablonovitost (pošlou týpky, sparťani je vymlátěj, kecací vložka ze sparty, pošlou jiný, sparťani je taky vymlátěj, další kecací vložka... a tak furt dokola dokud už je prostě nevymlátěj). Vizualně krásné, příběhově prázdné výjevy... to je pro mě na hit sezóny málo. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

U Dia! Zklamání větší než Olymp...Ne že bych čekala nějakou historii věrnou podívanou, ale vytřeštěnější jsem snad z kina ještě neodcházela. Prolistování předlohy to ještě zhoršilo, a to jsem myslela, že hůř už být nemůže. Ne že by mě překvapilo vykreslení Sparťanů, takto obyvatel státu podle dnešních měřítek takřka fašistického, jako bojovníků za svobodu a demokracii, přece v každém pořádném pseudohistorickém spektáklu se musí ječet "for freeeeedom!" Vždyť by divák mohl nedejbože odcházet s ušními bubínky v pořádku. Ne že by mě rozhodili Sparťané coby dokonalé ideály řecké krásy a ctnosti proti zdegenerovaným Peršanům, konečně je všeobecně známo, že zatímco Západ je cestou rozumu, estétství a uměřenosti, Východ cválá do pekel cestou dlážděnou zkažeností. Ne že bych si nad Leonidovou hláškou o večeři v pekle, o kterém asi sotva měl Řek v 5. století před Kristem nějakou představu, jen odevzdaně nepovzdechla. Ale přidaná linie s královnou a jejím bojem na domácí frontě už je trochu moc. Ve státě, kde byl náznak toho, že muž dává přednost společnosti své manželky před svými spolubojovníky, pokládán za nebetyčnou ostudu, je Leonidás podán jako podpantofelník domácí, který se bez ujištění své vycmrdlé ženušky, že všechno bude O.K., ani...vy víte co. S politickou korektností to tenhle film jinak moc nevyhrál, ale v poklonkování feministkám se dostal až k plazení se po zemi. Zeus s námi a zlý pryč. A za co ty dvě hvězdičky? Za herce, Butler a Wenham jsou opravdu pěkní chlapi, i když pohled na ty vyholené hrudníky po čase začne přece jen nudit, a za grafiku, třebaže u scény s vlkem jsem se popadala střídavě za břicho a za hlavu. No nic, už to dávno přede mnou řekli jiní lépe, ale po bombastické reklamě to bylo zklamání opravdu grandiózní. Navíc se k tomu druží nepříjemná pachuť vědomí, jak je jistou částí světa vnímáno cokoli na východ od Greenwiche. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zacka Snydera mám velmi rád za Watchmeny a Úsvit mrtvých (Soví strážci a Sucker Punch slibují taktéž velké věci), ale 300 bylo politování hodné šlápnutí vedle. Vizuálně vymakaná historická řežba (na můj vkus ale příliš digitální a umělá), která se k vlastní smůle bere stoprocentně vážně. Gerarda Butlera subjektivně pokládám za jednoho z nejméně sympatických herců vůbec, jeho hrdinské proslovy ve mně měly tendence vyvolávat záchvaty smíchu. Tohle není Sparta, tohle je špatný vtip. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • Při soubojích stříká krev na všechny strany a létá vzduchem, na zem ale nikdy žádná patrně nedopadne. Půda na bojišti je totiž pořád čistá. (Novalinda)
  • Film je vyprávěn Sparťanem (David Wenham), kterého Leonidas (Gerard Butler) poslal před finální bitvou pryč. Je to příběh, vyprávěný dalším Sparťanům jako motivace do boje, do finální bitvy. Proto film obsahuje tolik fantaskních elementů jako bomby, slony, obrovská monstra. Celý příběh je vlastně propaganda vyprávěna vojáky, aby Sparťané působili jako nadlidé a Peršané jako monstra a další vojáci byli natěšení do války. Tomuto mechanismu vyprávění příběhu se říká "nespolehlivý vypravěč". (Dr Lizal)
  • Výroba masky obra trvala týden a půl. (Witta)

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama