Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý době film, který mě opravdu emocionálně dostal a to sem ze začátku bojoval s tim, abych jeho sledování nepřišel jako bukva . Dlouho sem nikomu nefandil tak jako tomu klukovi. Kdo mě zaujal ale ještě víc, byl jeho otec, v podání skvělého Gary Lewise. K tomu perfektní soundtrack...ten film je opravdu skvělej, dlouho sem se mu vyhejbal a ted nechápu proč. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Príbehovo zaručene sympatický film pre každého človeka, ktorý rád fandí slabším, chudobnejším... a tak. Fandil som aj ja celých 110 minút, na okraji prepadnutiu emocionálnemu vydieraniu (čo k tomuto žánru väčšinou patrí), a nestíhal som sa čudovať nad divnými preštylizovanými hereckými výkonmi, ktoré dodnes neviem, či boli zámerom, alebo amatérizmom. Konečný výsledok však obstál viac, než dobre. Možno práve vďaka tej divnosti. Update 21.5.2015: Aj filmy zrejú, ako kvalitné whiskey. Po prvom zhliadnutí bol Billy Elliot len ľahko nadpriemerný 12 ročný Jameson, na podruhýkrát sa pre mňa ale premenil na 24-kový Jack Daniels. Možno aj pre to, že som medzičasom zhliadol muzikálovú verziu v Londýne, možno pre to, že som sa stal medzičasom absolventom muzikálového oboru. Je ale možné, že je to len jednoducho skvelý film. 100% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Na tenhle typ filmů musím mít náladu. Nakonec většinou dojdu ke zjištění, že za podívání určitě stojí. Rozhodnout se mezi dráhou boxera nebo baleťáka není jednoduchý oříšek. Předsudky okolí a touhy otce se stávají záludnými překážkami, které se cestou na vrchol vrší jedna přes druhou. Sám Billy jakoby občas pochyboval, na kterou stranu vykročit, byť jeho směřování k baletu je nevyhnutelné. Snad i divák chvílemi tápe, kam s ním, když jeho nejbližší kamarád má zálibu v ženských šatech a nakonec se jasně vyprofiluje jako transvestita... Nakonec ale film není zdaleka o sexuálním tápání a zjišťování své orientace, anóbrž o touze dosáhnout cíle, který si vysním. A právě zde je síla příběhu - jdi a nevzdávej to! Chvíli úsměvné, chvíli k pláči - ze soucitu, vzteku i radosti. Dojemné rozhodně, kýčovité nikoliv. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že rozumiem baletu zhruba tak, ako psychokybernetike, nejakým zvláštnym spôsobom ma film zaujal, dokonca som Billymu držal palec, aby sa mu splnilo to, čo v živote chce. Skvelý Jamie Bell to parádne roztočil a ako tak čítam jeho biografiu, tak si kladiem otázku: Dal sa vôbec obsadiť do Billyho role správnejší herec? ;) ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Rozbřečela jsem se při jedné scéně...Víte která to byla? Ta jak se táta vrátí zpátky do dolu a sám sbotuje stávku. Víc se mi líbí druhá polovina filmu. Navíc film obsahuje prvky, které se mi ve filmu nelíbí. (to šílené tančení na záchode ve stěně mě prostě nebere, i když to má vyjadřovat Billyho pocity) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)
  • Film je částečně inspirován baletním tanečníkem Philipem Marsdenem, se kterým se potkal scenárista Lee Hall. Marsden pochází ze severní Anglie a on i jeho rodina měli zkušenosti s tvrdou hornickou prací. (HellFire)
  • Jamie Bell navštěvoval na škole lekce baletu a tance, za což si od spolužáků vysluhoval posměch. Při hraní Billyho Elliota těchto svých zážitků využil. (HellFire)

Reklama

Reklama